Decizia nu a fost deloc neașteptată. Ceea ce a fost neașteptat a fost durata prelungirii. Aceasta a sugerat că cei mai mari producători de petrol din OPEC+ au terminat cu joaca. Ei doreau prețuri mai mari și aveau de gând să le obțină. Odată cu această mișcare, firul de care atârnă relațiile dintre SUA și Arabia Saudită a devenit mai subțire și mai sfrijit.
Anul trecut, când prețurile petrolului și ale combustibililor au crescut vertiginos pe fondul sancțiunilor impuse de SUA și UE Rusiei pentru invazia sa în Ucraina, administrația Biden a vândut aproape 200 de milioane de barili de țiței din rezerva strategică de petrol pentru a opri creșterea.
Acest lucru a funcționat parțial însă sancțiunile nu au putut stăvili exporturile Rusiei de petrol. Acum prețurile sunt din nou în creștere, iar rezerva de petrol a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 40 de ani. Iar saudiții au arătat clar că prioritățile lor nu se mai aliniază cu cele ale prietenilor lor de peste mări și țări.
"Saudiții nu au prea mulți prieteni la Washington în acest moment. Există absolut riscul ca ei să înceapă să devină "proba A" dacă Washingtonul vrea să dea din nou vina pe cineva pentru prețurile ridicate la pompă sau pentru încetinirea economiei", a declarat luna aceasta analistul Raad Alkadiri de la Eurasia Group pentru Financial Times.
Într-adevăr, prețurile sunt în creștere. Prețurile benzinei sunt în creștere și, deși creșterea este modestă, simplul fapt îngrijorează. Ceea ce este mai rău, însă, este că prețurile la motorină au crescut cu 40% din luna mai, potrivit datelor Argus, citate de Wall Street Journal.
"Motorina este mai puternic afectată din cauza tipului de țiței care este scos de pe piață", a declarat pentru WSJ Alan Gelder, vicepreședintele Wood Mackenzie pentru rafinare, produse chimice și piețe petroliere. "Petrolul saudit oferă un randament mai mare pentru motorină decât țițeiurile mai ușoare. Această pierdere adaugă costuri suplimentare în economie".
Toate acestea se întâmplă în timp ce se reaprind speranțele că Statele Unite au o șansă bună de a trece peste repercusiunile evenimentelor de anul trecut și de a evita o recesiune totală. Ca o demonstrație a acestor speranțe, au existat așteptări ca Fed să pună capăt majorărilor de rate în cursul acestui an.
Toate acestea însemnă o tensionare suplimetară a relațiilor dintre Arabia Saudită și SUA și ar consolida percepția că Arabia Saudită se îndreaptă într-o nouă direcție - în cazul în care acceptarea sa în BRICS nu a fost suficient de clară. Această tensiune nu este de bun augur pentru securitatea energetică a SUA pe termen imediat.
Există foarte puțini furnizori mari de tipul de țiței greu de care rafinăriile americane au nevoie pentru a produce mai mult motorină. Pe listă se află Rusia, Venezuela și Iran, alături de Canada, ceea ce ar trebui să contureze o imagine clară a motivului pentru care Washingtonul trebuie să mențină relații bune cu Riadul.
Mai întâi, însă, trebuie să repare aceste relații după ce președintele Biden i-a învinuit pe saudiți pentru creșterea prețurilor de anul trecut, apoi i-a amenințat, iar apoi a mers și a bătut cu pumnul în masă în fața prințului moștenitor Mohammed - o mișcare pe care mulți observatori de la acea vreme au văzut-o ca fiind picătura care a umplut paharul pentru saudiți.
Problema și mai mare pentru administrația Biden este că, anul acesta, nu mai are o rezervă strategică sificient de mare pe care să o folosească pentru a domoli prețurile la pompă. Rezerva se află la cel mai scăzut nivel din ultimele patru decenii, iar reumplerea promisă de Casa Albă nu a pornit nici chiar și atunci când prețurile se aflau în intervalul dorit de administrație.
Acest lucru înseamnă că există mult mai puțin spațiu de manevră atunci când vine vorba de explicații în timp ce prețurile sunt în creștere.
Ceilalți mari furnizori de țiței greu de care SUA are nevoie sunt sub sancțiunile... SUA, cu excepția Canadei, al cărei guvern federal nu este cunoscut ca fiind foarte favorabil industriei petroliere a țării.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...