Prețul petrolului crește ușor după scăderea majoră de miercuri
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Rusia nu mai este principalul furnizor de petrol al Chinei
Rusia nu mai este principalul furnizor de petrol al Chinei
Petrolul a crescut ușor după ce a coborât la minimul ultimelor opt luni, investitorii evaluând cererea globală în condițiile în care China continuă politica Covid Zero și băncile centrale înăspresc politica monetară pentru a combate inflația.

West Texas Intermediate a revenit spre 83 de dolari pe baril, după ce miercuri s-a prăbușit cu aproape 6%, cea mai mare pierdere de la jumătatea lunii iulie. 

Petrolul s-a prăbușit cu aproape 50 de dolari pe baril de la vârful atins în martie, consecința invaziei Rusiei în Ucraina. Retragerea a fost determinată de o încetinire globală, în timp ce Rezerva Federală majorează ratele, ridicând dolarul la un nivel record. 

Pierderea profundă a petrolului de miercuri a venit în ciuda mai multor factori de susținere a pieței. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că țara sa nu va furniza energie către nicio națiune care a susținut o plafonare planificată a prețului la țițeiul exporta de țara sa.

Luni, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații săi (OPEC+), inclusiv Rusia, au convenit asupra unei mici reduceri a producției, surprinzând majoritatea observatorilor care nu se așteptau la nicio schimbare. Prăbușirea prețurilor după această decizie reprezintă un test pentru alianță, mai ales că Arabia Saudită, membru cheie, a declarat că grupul va fi "atent, preventiv și proactiv" în gestionarea pieței. 

Diferențele de preț ale țițeiului, care fac obiectul unei ample monitorizări, au fost volatile în ultima vreme. Marja prompt pentru Brent, referință globală, diferența dintre cele mai apropiate două contracte, a fost joi de 88 de cenți pe baril (Brent este 88.55 dolari pe baril în timp ce miercuri a fost 87.68 dolari pe baril). În comparație cu peste 6 dolari recent, la sfârșitul lunii iulie, și cu 1,53 dolari în urmă cu o lună.

În cea mai recentă fotografie a pieței, Institutul American de Petrol a raportat că stocurile de țiței din SUA la nivel național au crescut cu 3,6 milioane de barili săptămâna trecută, deși stocurile din centrul cheie de depozitare din Cushing, Oklahoma, au scăzut, potrivit unor persoane familiare cu cifrele. Mai multe informații vor veni mai târziu joi, în urma defalcării săptămânale a cererii și ofertei de către EIA.

Citește și: Cât costă astăzi litrul de benzină și motorină în România. Diferența de preț, tot mai mare

Barilul de petrol a continuat să se ieftinească, susținând trendul descedent al prețurilor la carburanți. Dar, dacă benzina devine mai accesibilă, motorina afișează o ușoară scumpire, adâncind, astfel, diferența de cost dintre cele două tipuri de combustibili. 

O diferență de preț care, în opinia anliștilor este justificată de mai mulți factori, inclusiv de procesul de producție, la care, desigur, se adăuga războiul din Ucraina, problemele legate de aprovizionarea cu materie primă din Rusia și altele. Normal, nu trebuie eliminate din calcul nici speculațiile de pe piețe. 

Care sunt însă tarifele afișate astăzi de benzinăriile din România. De precizat că Prețurile practicate de stațiile de carburanți din București și din țară, astăzi, 7 septembrie, pot fi verificate online de șoferi pe Monitorul Preţurilor. 

De asemenea, nu trebuie ignorat faptul că preţurile carburanţilor afişate includ reducerea de 50 de bani/litru, reducere evidenţiată pe bonul fiscal aferent tranzacţiei. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Mii de zboruri anulate în toată Europa din cauza unei greve

Veşti proaste pentru cei care au programate, zilele...

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Tesla promite că va fabrica maşini mai ieftine

Tesla a anunţat că va introduce noi modele la începutul...

Germania estimează o creştere economică de 0,3%

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la Berlin,...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel