Petrolul rusesc. UE negociază altă formulă de embargou
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Țările Uniunii Europene negociază un acord pentru a bloca importurile de petrol rusesc, excepție urmând să facă livrările prin conducte, au declarat vineri oficiali.

"Ideea este de a împărți embargoul asupra petrolului în livrări prin conducte și livrări pe mare", a explicat respectivul oficial. "Livrările prin conducte ar fi scutite de sancțiuni până când se vor găsi alternative", a adăugat el.

Un alt oficial a declarat că un acord ar putea fi parafat duminică de ambasadorii statelor membre ale UE la Bruxelles, chiar înainte de summitul liderilor, programat pentru 30-31 mai.

Ostilitatea Ungariei față de sancțiunile petroliere și reticența câtorva alte țări au întârziat punerea în aplicare a unui al șaselea set de sancțiuni de către UE cu 27 de membri împotriva Rusiei.

Premierul ungar Viktor Orban i-a avertizat într-o scrisoare pe ceilalți lideri europeni că nu are rost să se meargă pe calea unui embargo petrolier, deoarece el se va opune și va lipsi astfel UE de unanimitatea de care are nevoie.

Gergely Gulyas, șeful său de cabinet, a declarat joi pentru Reuters că Ungaria va avea nevoie de trei până la patru ani pentru a găsi soluții pentru a se priva de petrolul rusesc.

Budapesta spune că are nevoie de aproximativ 750 de milioane de euro în investiții pe termen scurt pentru a-și moderniza rafinăriile și pentru a extinde o conductă care transportă petrol croat. Pe termen mai lung, Ungaria ar avea nevoie de 18 miliarde de euro pentru a face investițiile care i-ar permite să nu mai depindă de petrolul rusesc, sumă pe care speră că UE o va finanța.

Citește și Ce facem dacă rușii închid de tot robinetul gazelor naturale? UE nu are un răspuns clar

Între timp, potrivit estimărilor analiștilor de la Kpler, citați de Bloomberg, un volum record de petrol rusesc se află acum la bordul petrolierelor. Cea mai mare parte este destinată Chinei și Indiei. În aprilie, Asia a depășit pentru prima dată Europa din punctul de vedere al achizițiilor de petrol rusesc, au precizat analiștii. 

Potrivit datelor acestora, în ultima săptămână au tranzitat între 74 și 79 de milioane de barili de petrol din țările OPEC. Este mai mult decât dublul volumului de petrol rusesc în petroliere înainte de începerea operațiunii din Ucraina. La acea vreme, cifra era de 27 de milioane de barili. Bloomberg menționează că, în Europa, petrolul rusesc ajunge prin conducte.

După cum au remarcat analiștii intervievați de Bloomberg, ponderea Asiei în achiziționarea de petrol rusesc a crescut în principal datorită Indiei. În același timp, în luna mai, volumul achizițiilor a scăzut în comparație cu rezultatele din aprilie, dar a rămas totuși la un nivel ridicat. Până la 26 mai erau 57 de milioane de barili de petrol Urals și 7,3 milioane de barili de țiței ESPO pe mare, potrivit Kpler.

Analiștii estimează că, dacă UE va impune un embargo asupra petrolului rusesc, cantitatea de țiței pe mare va crește până la 60 de milioane de barili din cauza creșterii comerțului cu Asia.Analiștii remarcă, de asemenea, un interes sporit al SUA în achiziționarea de către India a petrolului rusesc, ceea ce ar putea duce la scăderea riscurilor 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Mii de zboruri anulate în toată Europa din cauza unei greve

Veşti proaste pentru cei care au programate, zilele...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel