Pfizer și Moderna au început o nouă bătălie pentru brevetele vaccinului anti-Covid-19

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Vaccin Covid / sursa foto: Freepik.com
Vaccin Covid / sursa foto: Freepik.com
Pfizer și BioNTech au cerut unei instanțe londoneze să revoce brevetele rivalilor de la Moderna asupra unei tehnologii esențiale pentru dezvoltarea vaccinurilor împotriva COVID-19.

Pfizer și partenerul său german BioNTech au dat în judecată Moderna la Înalta Curte din Londra în septembrie 2022, încercând să revoce brevetele deținute de Moderna, care a ripostat câteva zile mai târziu, susținând că brevetele sale au fost încălcate.

Procesele concurente legate de cele două vaccinuri ale companiilor, care au contribuit la salvarea a milioane de vieți și au adus companiilor miliarde de dolari, reprezintă doar o filieră a litigiilor în curs de desfășurare în întreaga lume care se concentrează pe tehnologia ARN mesager (ARNm).

Moderna susține că Pfizer și BioNTech au copiat progresele în materie de ARNm pe care aceasta le-a inițiat și le-a brevetat cu mult înainte ca pandemia COVID-19 să înceapă la sfârșitul anului 2019.

Compania americană Moderna solicită despăgubiri pentru presupusa încălcare a brevetelor sale de către Pfizer și de către Comirnaty shot de la BioNTech, pentru vânzările din martie 2022.

Pfizer a obținut vânzări de 11,2 miliarde de dolari din vânzările vaccinului său anti-Covid ”Comirnaty” anul trecut, în timp ce Moderna a câștigat 6,7 miliarde de dolari din vaccinul său ”Spikevax”, afisând sumele potențial uriașe aflate în joc.

Cu toate acestea, Pfizer și BioNTech cer Înaltei Curți să revoce brevetele Moderna, argumentând că dezvoltările Moderna privind tehnologia ARNm au reprezentat îmbunătățiri evidente față de lucrările anterioare.

Litigiul de la Londra a fost împărțit în trei procese separate, unul dintre ele urmând să ia în considerare angajamentul din 2020 al Moderna de a nu-și aplica brevetele legate de vaccinuri în timpul pandemiei care va începe în perioada următoare.

Pfizer, BioNTech și Moderna sunt, de asemenea, implicate în proceduri paralele în Germania, Olanda, Belgia și Statele Unite, o mare parte dintre acestea fiind suspendate, cum este cazul și la Oficiul European de Brevete.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Panouri fotovoltaice / Foto: Freepik
Magistrați / Foto: Freepik
Digitalizarea în România merge foarte prost / Foto: Freepik
Corina Martin / FOTO: Pagina de Facebook
Trenuri / Foto: Freepik
Beijing
Ghișeu
Copii din mediul rural rareori se consideră fericiți / Foto: Oana Pavelescu
Guvernul are buzunarele goale / Ilustrație: DCBusiness
Despre prosumatori
Familie în vacanță / Foto: Freepik
Exploatare / FOTO: Freepik
Mina Șuior
Foto: Oana Pavelescu
Foto: Freepik.com
Rachetă / FOTO: Freepik
Scădere / FOTO: Freepik
La benzinărie / FOTO: Freepik
SUA vs. China / FOTO: Freepik
Honda
Mină de cupru / Foto: Freepik
Dolari

Dolarul își revine, lira sterlină se impune în fața euro

Dolarul și-a revenit ușor, deși incertitudinile legate...

Foto: Freepik.com
Foto: Pexels.com
Depozit farmacie / FOTO: Freepik
Dolari și aur / Foto: Freepik
Foto: Freepik.com
Marcel Ciolacu
Conferință la BCE / FOTO: BCE

BCE nu mai are timp de pauze, este constrânsă să acționeze

Banca Centrală Europeană se pregătește să reducă din nou...


pixel