Piața bursieră a Rusiei s-a PRĂBUȘIT! Trei lovituri dintr-un foc

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Este o lovitură neașteptată pentru regimul lui Putin
Este o lovitură neașteptată pentru regimul lui Putin
Piața bursieră rusă s-a prăbușit. Indicele Bursei de la Moscova a coborât, luni, la un minim de 3.877,14 puncte. înregistrând o scădere de 3,5% față de vineri. De la 4.292,68, un record marcat pe 14 octombrie, respectivul indice a afișat o depreciere de 9,7%. Există trei factori care au antrenat această evoluție și care, potrivit analiștilor consultați de cotidianul independent RBK, au lovit concomitent. Rezultatul - devastator.

Primul factor: geopolitica

Serghei Romanciuk, expert la Metallinvestbank, consideră că principalul motiv al retragerii in activele rusești îl constituie informațiile privind o iminentă ofensivă militară a Rusiei asupra Ucrainei. Chiar dacă totul este la nivel speculativ, fără dovezi concrete, articolele din presă care fac referire la rapoarte ale serviciile de informații americane, precum și declarațiile unor oficial de peste Ocean, precum și reacția țărilor europene, au amplificat starea de tensiune, antrenând o creștere a primei geopolitice, este de părere analistul, citat de RBK. 

Eduard Kharin, de la Alfa Capital Asset Management, susține același punct de vedere. "Cred că principalul motiv este reacția la materialele publicate de Bloomberg potrivit cărora Rusia comasează trupe în jurul granițelor", a declarat el.

Pe 11 noiembrie, Bloomberg a relatat că Rusia ar putea lua în considerare o "invazie" a Ucrainei, în contextul în care tensiunile dintre Moscova și blocul comunitar s-au amplificat din cauza migranților și a livrărilor de gaze naturale. Zece zile mai târziu, pe 21 noiembrie, tot Bloomberg a anunțat că SUA au trimis aliaților informații, inclusiv hărți care arată locația grupurilor mobile și a concentrărilor de artilerie. Potrivit surselor Bloomberg, desfășurarea de trupe indică pregătiri pentru o invazie rapidă și pe scară largă a Ucrainei din diferite părți, inclusiv din Crimeea și Belarus.

Al doilea factor: petrolul

Un alt motiv invocat de analiști a fost schimbarea de dispoziție de pe piața petrolului. Brent a început să scadă brusc vineri, când prețul contractelor futures a pierdut 2 dolari, coborând de la 81 la 78,05 dolari pe baril. Marți, trendul descedent s-a menținut. 

"Ce anume a determinat această ieftinire bruscă? Simplu: temerile că, pe fondul situației epidemiologice, Europa se va închide din nou. De altfel, Austria a impus deja un lockdown, soluție analizată de Germania, dar și de alte state din UE. Și nu pare decât începutul acestui val al pandemiei”, a explicat Eduard Kharin. 

Citește și Rusia ATACĂ! Americanii au aflat scenariul de invadare a Ucrainei

Presiunea asupra pieței petrolului ar putea fi exercitată și de o propunere neobișnuită a SUA către principalele țări exportatoare de a deschide rezervele strategice în mod coordonat pentru a echilibra piața, a completat Igor Galaktionov, expert la BKS Investment World. Scăderea cotațiilor petrolului Brent sub 80 de dolari pe baril a domolit apetitul investitorilor străini pentru activele rusești, a adăugat Egor Zhilnikov, de la Promsvyazbank.

Al treilea factor: Rusnano

Unii experți au indicat ca un factor suplimentar care influențează piața bursieră situația cu obligațiile de plată a datoriilor companiei de stat Rusnano. Luni, prețul obligațiunilor Rusnano s-a prăbușit - în funcție de emisiunea de titluri - cu 6-22%. Costul titlurilor de valoare a început să scadă, în timp ce randamentul acestora să crească pe fondul suspendării de vineri a tranzacționării emisiunilor corporației de stat și a declarației Rusnano, care a anunțat că "datoria disproporționată acumulată de aceasta și modelul financiar actual necesită ajustări".

Potrivit lui Igor Dodonov, analist la Finam Investment Group, problemele legate de datoriile corporației de stat ar putea avea un impact major și de durată asupra pieței de capital. "Simpla idee că o astfel de companie s-ar putea confrunta cu dificultăți financiare are un impact negativ asupra sentimentului investitorilor", a explicat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Răstolnița
Bani
Conductă
Eutelsat / FOTO: https://www.eutelsat.com/fr/home.html
Președintele Chinei, Xi Jinping

Donald Trump către Xi Jinping: „China a jucat prost”

Liderul american a reacționat prompt la decizia...

Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
Oare ce se va întâmpla?
Guvern sediu

ANAF introduce formularul 397. Cine depune și de când

Operatorii de platforme digitale care intermediază...

Avatar / FOTO: Captură ecran
Mecanic / FOTO: Freepik
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Prăbușire istorică a piețelor
Criptomonede

Trump lovește și în Bitcoin! Criptomonedele în cădere liberă

Bitcoin scade sub 83.000 de dolari, pe fondul temerilor...

Donald Trump creează o fisură adângă în rândul republicanilor
Mihai Daraban și premierul Dr. Ralph Gonsalves
BVB / FOTO: Pagina de Facebook a BVB
Bani / Foto: DCBusiness
Sebastian Burduja / FOTO: gov.ro
Bună dimineața!
Negocieri / FOTO: Freepik
Guvern sediu2
Siemens / FOTO: Wikipedia
Capitoliu - Senat / FOTO: Wikipedia
China / FOTO: Freepik

China, retrogradată de agenția Fitch. Care sunt implicațiile

Retrogradarea Chinei survine la o zi după ce Statele...

Foto: Freepik.com

UE decide, pe 9 aprilie, măsurile la tarifele impuse de SUA

Săptămâna viitoare, UE va decide cu privire la răspunsul...

Foto: Freepik.com

pixel