Piața bursieră a Rusiei s-a PRĂBUȘIT! Trei lovituri dintr-un foc
Autor: Simona Haiduc | 23 noi, 14:06
Este o lovitură neașteptată pentru regimul lui Putin
Este o lovitură neașteptată pentru regimul lui Putin
Piața bursieră rusă s-a prăbușit. Indicele Bursei de la Moscova a coborât, luni, la un minim de 3.877,14 puncte. înregistrând o scădere de 3,5% față de vineri. De la 4.292,68, un record marcat pe 14 octombrie, respectivul indice a afișat o depreciere de 9,7%. Există trei factori care au antrenat această evoluție și care, potrivit analiștilor consultați de cotidianul independent RBK, au lovit concomitent. Rezultatul - devastator.

Primul factor: geopolitica

Serghei Romanciuk, expert la Metallinvestbank, consideră că principalul motiv al retragerii in activele rusești îl constituie informațiile privind o iminentă ofensivă militară a Rusiei asupra Ucrainei. Chiar dacă totul este la nivel speculativ, fără dovezi concrete, articolele din presă care fac referire la rapoarte ale serviciile de informații americane, precum și declarațiile unor oficial de peste Ocean, precum și reacția țărilor europene, au amplificat starea de tensiune, antrenând o creștere a primei geopolitice, este de părere analistul, citat de RBK. 

Eduard Kharin, de la Alfa Capital Asset Management, susține același punct de vedere. "Cred că principalul motiv este reacția la materialele publicate de Bloomberg potrivit cărora Rusia comasează trupe în jurul granițelor", a declarat el.

Pe 11 noiembrie, Bloomberg a relatat că Rusia ar putea lua în considerare o "invazie" a Ucrainei, în contextul în care tensiunile dintre Moscova și blocul comunitar s-au amplificat din cauza migranților și a livrărilor de gaze naturale. Zece zile mai târziu, pe 21 noiembrie, tot Bloomberg a anunțat că SUA au trimis aliaților informații, inclusiv hărți care arată locația grupurilor mobile și a concentrărilor de artilerie. Potrivit surselor Bloomberg, desfășurarea de trupe indică pregătiri pentru o invazie rapidă și pe scară largă a Ucrainei din diferite părți, inclusiv din Crimeea și Belarus.

G Ad:

Al doilea factor: petrolul

Un alt motiv invocat de analiști a fost schimbarea de dispoziție de pe piața petrolului. Brent a început să scadă brusc vineri, când prețul contractelor futures a pierdut 2 dolari, coborând de la 81 la 78,05 dolari pe baril. Marți, trendul descedent s-a menținut. 

"Ce anume a determinat această ieftinire bruscă? Simplu: temerile că, pe fondul situației epidemiologice, Europa se va închide din nou. De altfel, Austria a impus deja un lockdown, soluție analizată de Germania, dar și de alte state din UE. Și nu pare decât începutul acestui val al pandemiei”, a explicat Eduard Kharin. 

Citește și Rusia ATACĂ! Americanii au aflat scenariul de invadare a Ucrainei

Presiunea asupra pieței petrolului ar putea fi exercitată și de o propunere neobișnuită a SUA către principalele țări exportatoare de a deschide rezervele strategice în mod coordonat pentru a echilibra piața, a completat Igor Galaktionov, expert la BKS Investment World. Scăderea cotațiilor petrolului Brent sub 80 de dolari pe baril a domolit apetitul investitorilor străini pentru activele rusești, a adăugat Egor Zhilnikov, de la Promsvyazbank.

Al treilea factor: Rusnano

Unii experți au indicat ca un factor suplimentar care influențează piața bursieră situația cu obligațiile de plată a datoriilor companiei de stat Rusnano. Luni, prețul obligațiunilor Rusnano s-a prăbușit - în funcție de emisiunea de titluri - cu 6-22%. Costul titlurilor de valoare a început să scadă, în timp ce randamentul acestora să crească pe fondul suspendării de vineri a tranzacționării emisiunilor corporației de stat și a declarației Rusnano, care a anunțat că "datoria disproporționată acumulată de aceasta și modelul financiar actual necesită ajustări".

Potrivit lui Igor Dodonov, analist la Finam Investment Group, problemele legate de datoriile corporației de stat ar putea avea un impact major și de durată asupra pieței de capital. "Simpla idee că o astfel de companie s-ar putea confrunta cu dificultăți financiare are un impact negativ asupra sentimentului investitorilor", a explicat el.

Ştiri Recomandate

Horoscop. Două extreme de Crăciun. Cine este Grinch-ul

Spiritul Crăciunului învăluie aproape pe toată lumea....

Surprizele anului 2022. Accizele cresc pe toată linia

Nivelul accizelor va creşte uşor anul viitor pentru...

China a pus gând rău propriilor companii! Planuri malefice

Autoritățile chineze pregătesc măsuri care ar trebui să...

Crossuri parteneri
Crossuri parteneri
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro