Piața de energie în haos? Șeful ANRE, reacție după apariția unor oferte aiuritoare

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
George-Sergiu Niculescu
George-Sergiu Niculescu
Președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), George-Sergiu Niculescu, a declarat joi că intervenția Guvernului pentru a controla creșterile de prețuri la gaze și energie este justificată, având în vedere ofertele neserioase ale unor furnizori, care au ajuns la 8 lei pe kilowatt-oră (kWh). Acest fapt indică o lipsă de maturitate pe piața energetică, a subliniat Niculescu în cadrul unui eveniment dedicat sectorului energetic.

Intervenția Guvernului în piața energetică

"În calitate de președinte al autorității de reglementare, care, practic, este arbitrul pieței de energie electrică și a gazelor naturale, nu pot să spun că aceste suprareglementări fac bine pieței de energie din România. Dar să nu uităm că fără aceste măsuri pe care Guvernul României le-a luat, în momentul de față am fi avut mari probleme, atât din perspectiva suportabilității consumatorilor non-casnici, și vorbim aici de menținerea competitivității pe piețele interne și externe, iar din punct de vedere al consumatorilor casnici am fi avut mari probleme în nivelul de suportabilitate al facturii. Și atunci este, din punctul meu de vedere, perfect normală intervenția Guvernului pentru a stăvili aceste creșteri de prețuri fără precedent pe care le-am văzut, evident, pe o perioadă de timp bine determinată, este rolul statului să intervină atunci când mecanismele de piață corecte nu mai funcționează și măsuri trebuiau luate", a susținut șeful ANRE.

Necesitatea maturității în rândul furnizorilor

Niculescu a subliniat necesitatea ca actorii de pe piața energetică să manifeste maturitate și responsabilitate, criticând ofertele de 8 lei/kWh pentru consumatorii casnici, valabile după 1 aprilie, când urma să expire plafonarea prețurilor impusă de Guvern. El a evidențiat că astfel de oferte denotă o lipsă de seriozitate și înțelegere a lecțiilor învățate în ultimii trei ani.

"Cred că trebuie să dăm dovadă de maturitate în ceea ce privește piața de energie. Și atunci când văd pe comparatorul de prețuri - și am văzut acum ceva timp - oferte din partea unor furnizori de energie electrică de 8 lei per kilowatt-oră, deci aproximativ 8.000 lei per megawat-oră, oferte pentru consumatori casnici după 1 aprilie, de asemenea sunt oferte neserioase. Nu dăm dovadă de maturitate în piață, nu dăm dovadă că am învățat din lecțiile pe care le-am trăit în ultimii trei ani și în continuare încercăm să punem în piață astfel de oferte neserioase. Eu îmi doresc, evident, ca și dumneavoastră, mai multă lichiditate în piață, îmi doresc ca un consumator să migreze de la un furnizor la altul, astfel încât furnizorii să-și dea seama că s-a terminat perioada aceea în care consumatorul era captiv și plătea orice preț pe care furnizorul îl cerea", a arătat acesta.

Apel la o implicare mai activă a furnizorilor

În plus, președintele ANRE a atras atenția furnizorilor asupra necesității de a fi mai activi pe piața de energie, observând că mari cantități de energie sunt achiziționate de traderi, ceea ce poate influența negativ prețurile pentru consumatori. El a subliniat că, dacă furnizorii nu se adaptează și nu devin la fel de activi precum traderii, acest lucru se va reflecta în prețurile plătite de consumatori.

"Furnizorii trebuie să fie mai activi, iarăși, este părerea mea personală, în piața de energie. Vedem cantități de energie electrică pe care marii producători le scot la vânzare, cantități de energie care sunt achiziționate de traderi, nu de furnizori. Lucrul acesta, mai devreme sau mai târziu, se va vedea în prețul consumatorului. Dacă furnizorii nu se vor adapta în așa fel încât să fie și ei la fel de activi pe cât sunt traderii în piața de energie, putem să vorbim de lichiditate nu o oră, ci o lună. Este vorba despre a trece de la a vorbi la a acționa, iar lucrul acesta se vede în piață. Ultimele mari tranzacții de energie electrică sunt achiziționate de către traderi, iar ulterior acele cantități de energie vor ajunge la furnizori, care vor refactura către consumator. Deci, noi vom plăti, practic, acea energie. E vorba de maturitate, ca să concluzionez", a atenționat Niculescu.

Declarațiile au fost făcute în cadrul ZF Power Summit, un eveniment dedicat exclusiv pieței de energie, ajuns în acest an la cea de-a 14-a ediție.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik
Declaratia 100
Foto:Freepik.com
Strângere de mână / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Notificare telefon

Eset, avertizare pentru cei care au cont pe Spotify

Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...

Încărcare mașină electrică / sursa foto: Freepik.com
Papa Francisc

Papa Francisc a murit

A încetat din viaţă Papa Francisc.

Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI / Flickr

Scădere uşoară a numărului de firme dizolvate

Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...

Foto: Freepik.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României scade, importurile cresc

Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Sol

Ucraina rămâne fără gaze. Rezervele sunt pe sfârşite

Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...

Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Nissan / FOTO: Unsplash
Foto: Freepik.com
Boeing 737 Max / FOTO: Unsplash
Protest masiv în New York împotriva lui Donald Trump și Elon Musk
Vânzător stradal într-o localitate din California / Foto: Dave Parker / Flickr
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Gândim alte planuri / FOTO: Freepik

Bancherii, obligați să-și pună mintea la contribuție

În noile condiții generate de războiul tarifelor,...

Bursa de la Tokyo / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr

Cine mai are încredere în dolar?

Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...

Mină de cupru

10 mega-mine care țin planeta în priză: cine dă cupru lumii?

Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...

Foto: Freepik.com

pixel