Piața imobiliară din Viena s-a prăbușit

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Turnul Saturn, Viena
Turnul Saturn, Viena
Viena a devenit cea mai slabă piață imobiliară dintre marile capitale europene, înregistrând un declin de două cifre care a depășit chiar și Stockholm, un oraș greu încercat de acest fenomen.

Capitala austriacă a înregistrat o scădere de 12,2% față de nivelurile maxime înregistrate în urmă cu un an, în timp ce Stockholm a scăzut cu 6,4%, potrivit datelor compilate de Bloomberg. În schimb, Madrid, Milano și Zurich au înregistrat creșteri.

În capitala austriacă, unde o piață vibrantă a chiriilor oferă o alternativă la proprietate, normele mai stricte privind creditele ipotecare agravează prăbușirea, trăgând în jos prețurile de ofertă în luna mai, la o medie de 7.084 de euro pe metru pătrat. Se anticipează scăderi suplimentare.

Piețele de locuințe au traiectorii divergente în Europa, deoarece impactul creșterii ratelor dobânzilor afectează puternic unele zone, în timp ce lipsa ofertei și problemele rămase în urmă din cauza crizei financiare mondiale le susțin pe altele.

Pandemia Covid-19 a avut, de asemenea, un impact asupra prețurilor locuințelor, deoarece restricțiile și carantinele  au încurajat oamenii să se mute în case mai mari. De asemenea, unele guverne au implementat stimulente de cumpărare pentru a susține economiile.

Sfârșitul unei ere

Piețele imobiliare din Europa au fost aruncate în haos de la sfârșitul erei banilor ieftini. Majorarea ratelor dobânzilor de către băncile centrale a dus la creșterea creditelor ipotecare chiar în momentul în care  a avut loc o reducere a costului vieții. Cu toate acestea, impactul costurilor mai mari ale împrumuturilor a fost inegal. 

Datele arată că zonele afectate de criza financiară globală au fost mai puțin afectate de actuala criză, în timp ce orașele care au crescut pe fondul unui deceniu de datorii ieftine suferă mai mult. 

În condițiile în care ratele dobânzilor sunt în creștere și inflația erodează veniturile disponibile, tot mai multe familii vieneze rămân în apartamente de închiriat în loc să cumpere. 

În ciuda scăderii recente, prețurile sunt încă ridicate după o lungă serie de creșteri. Condițiile de finanțare lejere din timpul pandemiei Covid-19 au alimentat și mai mult cererea de locuințe, iar un indicator al băncii centrale din Austria sugerează că prețurile locuințelor din Viena erau cu 40% peste valoarea fundamentală la sfârșitul anului 2022.

Dar piețele de credit s-au înăsprit de atunci, iar volumul de noi credite ipotecare acordate gospodăriilor austriece a scăzut cu peste 60% în martie față de anul precedent, potrivit datelor băncii centrale.

Alături de Viena, tendința Suediei de a acorda împrumuturi pe termen mai scurt a făcut-o deosebit de vulnerabilă la creșterea ratelor, trăgând în jos prețurile în Stockholm. Dar, în condițiile în care chiriile sunt extrem de greu de găsit în capitala suedeză, scăderile au încetinit în ultimele luni. 

Cele mai recente date pentru Dublin arată că această piață, cândva fierbinte, se răcește, cu o scădere de 2,4% în martie. Guvernul irlandez ia în considerare reintroducerea scutirii de la plata creditelor ipotecare pentru a ajuta consumatorii aflați în dificultate. În ciuda lipsei de locuințe, prețurile din Berlin au scăzut și ele, cu 1% în aprilie.

În Marea Britanie, unde majoritatea creditelor ipotecare sunt fixe pe doi sau cinci ani, peste 1,4 milioane de britanici vor fi nevoiți să se refinanțeze în acest an. Acest lucru a pus capăt creșterilor de la an la an în Londra. 

La celălalt capăt al spectrului, Milano și Madrid - piețe afectate puternic de ultimul colaps - continuă să crească, chiar dacă prețurile sunt în scădere în termeni reali după o perioadă de inflație galopantă. Prețurile din Zurich au crescut și ele. 

În Spania, se așteaptă ca schimbarea pieței să înceapă să afecteze oferta, deoarece constructorii se luptă cu costurile mai mari. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

O femeie își alimentează mașina la o benzinărie / Foto: Freepik
Banca Centrală a Ungariei

Forintul s-a prăbușit. Decizia băncii centrale a Ungariei

Ungaria este pregătită să mențină ratele dobânzilor...

Bună dimineața! Să aveți o zi minunată! / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja
La birou / FOTO: Freepik

UE vs SUA: Ce nu au reușit europenii în ultimii 50 de ani

În raportul său despre competitivitatea europeană,...

Lingouri de aur / FOTO: Unsplash
Inginer / FOTO: Freepik
Casa Albă / Foto: Freepik

SUA pregătesc o nouă lovitură pentru China

Statele Unite urmează să implementeze noi reglementări...

La fermă / FOTO: Freepik

Vești bune de la APIA pentru mai mult de 400.000 de fermieri

Suma totală autorizată depășește 172,86 milioane de...

Se caută firmă / FOTO: Freepik
Petrol / sursa: Freepik.com
Bancnote / Foto: Oana Pavelescu
Tendințele noi în moda office
Recoltarea strugurilor dintr-o podgorie
Ceasuri / Foto: Emran Kassim / Flickr

Exporturile de ceasuri elvețiene s-au prăbușit în septembrie

Exporturile de ceasuri elvețiene înregistrează cea mai...

Tineri / Foto: Freepik
Platformă
Urmează unele modificări fiscale / Foto: Freepik
Bancă / Foto: Freepik
Știrile dimineții / Foto: Freepik
Gabriel Biriș / sursa: Facebook
Foto: pexels.com
Eximbank
Cosmin Marinescu

pixel