Piaţa mondială de semiconductori, creştere timidă în 2022

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Piaţa mondială de semiconductori a crescut cu 1,1%, în 2022.

Veniturile mondiale înregistrate de piaţa de semiconductori au ajuns 601,7 miliarde de dolari, în 2022, în creştere cu 1,1% faţă de anul anterior, conform rezultatelor preliminare date, vineri, publicităţii de Gartner.

În acest context, piaţa de memorii a fost segmentul cu cele mai slabe performanţe, în scădere cu 10% faţă de anul anterior şi afectată de o serie de provocări ce vor continua în 2023, notează consultanţii.

La nivel mondial, piaţa de semiconductori a crescut de la 595 de miliarde de dolari, în 2021, la 601,7 miliarde de dolari, în 2022. Veniturile combinate ale primilor 25 de furnizori de semiconductori s-au majorat cu 2,8%, în perioada de referinţă şi au reprezentat 77,5% din piaţă.

În topul producătorilor mondiali de semiconductori se menţine Samsung Electronics, chiar dacă veniturile sale au scăzut cu 10,4% în 2022, în principal din cauza diminuării vânzărilor de memorii şi flash NAND.

Locul secund în clasament este ocupat de Intel, cu o cotă de piaţă de 9,7%, iar pe poziţia a treia s-a clasat SK Hynix.

La nivelul anului 2022, veniturile din vânzarea de memorii au scăzut cu 10% faţă de 2021 şi au reprezentat circa 25% din totalul vânzărilor de semiconductori.

"Până la jumătatea anului 2022, piaţa de memorii dădea deja semne de diminuare semnificativă a cererii, deoarece producătorii OEM de echipamente electronice au început să epuizeze stocul de memorii pe care îl deţineau în aşteptarea unei cereri mai mari. Condiţiile s-au înrăutăţit până la punctul în care majoritatea companiilor producătoare de memorii au anunţat reduceri ale cheltuielilor de capital (capex) pentru 2023, iar unele au redus producţia de plăcuţe semiconductoare pentru a reduce nivelul stocurilor şi a încerca să readucă pieţele în echilibru", se arată în analiza Gartner.

În ceea ce priveşte veniturile celorlalte categorii, cu excepţia memoriilor, acestea au crescut cu 5,3% în 2022. Cea mai puternică creştere s-a înregistrat la categoria analogice (+19%), urmată îndeaproape de categoria discrete (+15%).

"Creşterea atât pentru analogice, cât şi pentru cele discrete a fost determinată de cererea puternică din partea pieţei de producţie de automobile şi cea de producţie industrială, susţinută de tendinţele de creştere înregistrate în domeniile vehiculelor electrice, automatizărilor industriale şi tranziţia la energia regenerabilă", notează sursa citată.

Gartner, Inc. (NYSE: IT) este o companie americană de consultanţă şi cercetare în IT, ce oferă o perspectivă obiectivă şi utilă pentru directori şi echipele lor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Foto: Freepik.com

Producţia industrială a României, în scădere

În perioada 1 ianuarie - 28 februarie 2025, comparativ...

Analistul economic Adrian Negrescu
Dolari
Foto: Freepik.com
Donald Trump
Sebastian Burduja
Xi Jinping / Sursa: flickr.com
Câmp petrolier / FOTO: Freepik
Foto: Freepik.com
Atenție la contract / FOTO: Freepik

Cine poate primi indemnizație de șomaj: Condițiile legale

Indemnizația de șomaj nu este garantată pentru toți...

Consultanți fiscali / Foto: Freepik

ANAF greșește cu dobânzile? Consultanții fiscali zic că da

CCF cere clarificări urgente din partea autorităților...

Știrile dimineții
Cumparaturi
Marian Nastase, presedintele Consiliului de Administratie al Alro Slatina
Tremoficare
Gazprom / Foto: Gazprom
Oil Terminal
Federal Trade Commission
Inteligență artificială / Freepik

E oficial: AI-ul vorbește ca un om și te face să-l crezi

Un nou pas istoric în evoluția inteligenței artificiale:...

Bursă
Antenă / Foto: Freepik
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Sediul Unicredit din Milano / Foto: Guilhem Vellut / Flickr
Factură energie
Vânzarea imobilelor / Foto: Freepik
CEC Bank

pixel