Piaţa mondială de semiconductori, creştere timidă în 2022
Autor: DCBusiness Team | 20 ian 2023, 13:30
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Piaţa mondială de semiconductori a crescut cu 1,1%, în 2022.

Veniturile mondiale înregistrate de piaţa de semiconductori au ajuns 601,7 miliarde de dolari, în 2022, în creştere cu 1,1% faţă de anul anterior, conform rezultatelor preliminare date, vineri, publicităţii de Gartner.

În acest context, piaţa de memorii a fost segmentul cu cele mai slabe performanţe, în scădere cu 10% faţă de anul anterior şi afectată de o serie de provocări ce vor continua în 2023, notează consultanţii.

La nivel mondial, piaţa de semiconductori a crescut de la 595 de miliarde de dolari, în 2021, la 601,7 miliarde de dolari, în 2022. Veniturile combinate ale primilor 25 de furnizori de semiconductori s-au majorat cu 2,8%, în perioada de referinţă şi au reprezentat 77,5% din piaţă.

În topul producătorilor mondiali de semiconductori se menţine Samsung Electronics, chiar dacă veniturile sale au scăzut cu 10,4% în 2022, în principal din cauza diminuării vânzărilor de memorii şi flash NAND.

Locul secund în clasament este ocupat de Intel, cu o cotă de piaţă de 9,7%, iar pe poziţia a treia s-a clasat SK Hynix.

La nivelul anului 2022, veniturile din vânzarea de memorii au scăzut cu 10% faţă de 2021 şi au reprezentat circa 25% din totalul vânzărilor de semiconductori.

"Până la jumătatea anului 2022, piaţa de memorii dădea deja semne de diminuare semnificativă a cererii, deoarece producătorii OEM de echipamente electronice au început să epuizeze stocul de memorii pe care îl deţineau în aşteptarea unei cereri mai mari. Condiţiile s-au înrăutăţit până la punctul în care majoritatea companiilor producătoare de memorii au anunţat reduceri ale cheltuielilor de capital (capex) pentru 2023, iar unele au redus producţia de plăcuţe semiconductoare pentru a reduce nivelul stocurilor şi a încerca să readucă pieţele în echilibru", se arată în analiza Gartner.

În ceea ce priveşte veniturile celorlalte categorii, cu excepţia memoriilor, acestea au crescut cu 5,3% în 2022. Cea mai puternică creştere s-a înregistrat la categoria analogice (+19%), urmată îndeaproape de categoria discrete (+15%).

"Creşterea atât pentru analogice, cât şi pentru cele discrete a fost determinată de cererea puternică din partea pieţei de producţie de automobile şi cea de producţie industrială, susţinută de tendinţele de creştere înregistrate în domeniile vehiculelor electrice, automatizărilor industriale şi tranziţia la energia regenerabilă", notează sursa citată.

Gartner, Inc. (NYSE: IT) este o companie americană de consultanţă şi cercetare în IT, ce oferă o perspectivă obiectivă şi utilă pentru directori şi echipele lor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Până la ce nivel va coborî inflaţia în 2023. Prognoza BCR

BCR a revizuit în jos prognoza de inflaţie pentru...

Cutremurele din Turcia au scumpit barilul de petrol

Prețurile la țiței sunt susținute pe un trend ascendent...

Câte locuințe din România sunt asigurate la cutremur

Cutremurele devastatoare din Turcia sunt un bun moment...

Cele mai căutate joburi în ianuarie 2022

Candidaţii aflaţi în căutarea unui loc de muncă au...

Vouchere sociale 2023. Când se virează următoarea tranșă

Voucherele sociale de 250 de lei se vor acorda și în...

Criză în lanțul de aprovizionare cu muniție a Ucrainei

Lupta Ucrainei împotriva invaziei declanșate de Rusia...

Florin Jianu: 2023 trebuie să fie anul relansării economice

Anul 2023 trebuie să fie anul relansării economice, iar...

Crossuri externe