Pierre Moscovici îi roagă pe italieni: Nu trageți în pianist!

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Comisarul european pentru Afaceri Economice, Pierre Moscovici, solicită Italiei "să nu tragă în pianist" şi să dea dovadă de respect faţă de Executivul comunitar, care anterior a respins proiectul de buget pe 2019 prezentat de autorităţile de la Roma, informează AFP. 

"Nu sunt Moş Crăciun, sunt comisarul european pentru Afaceri Economice şi cred că aceste chestiuni trebuie tratate cu respect reciproc, seriozitate şi demnitate", a declarat Pierre Moscovici într-un interviu publicat joi în cotidianul Corriere della sera.

Miercuri, Comisia Europeană a respins miercuri bugetul Italiei pe 2019 deoarece contravine reglementărilor fiscale ale UE.

"După ce a evaluat proiectul de plan bugetar revizuit prezentat la 13 noiembrie de autorităţile de la Roma, Comisia Europeană confirmă existenţa unui caz deosebit de grav de neconformitate cu recomandarea adresată Italiei de către Consiliu la 13 iulie 2018", se arată într-un comunicat de presă al Executivului comunitar.

"A venit scrisoare de la UE? O aştept şi pe cea de la Moş Crăciun", a replicat ironic vice-premierul Italiei, Matteo Salvini.

"Opinia Comisiei este un pas important într-o procedură prevăzută de tratate, care sunt aprobate de toţi. Aceste chestiuni trebuie tratate cu respect reciproc, seriozitate şi demnitate. Nu cu uşurinţă şi cu ironie. Este important pentru italieni şi pentru toţi europenii. Avem multe de făcut în această situaţie pe care nimeni nu a vrut-o. Cu siguranţă nu noi. Dialogul nu este o opţiune, este un imperativ necesar mai mult ca niciodată", a subliniat Pierre Moscovici.

Tot miercuri, Comisia Europeană a lansat o procedură pentru deficit excesiv împotriva Italiei. Procedura poate duce în final la sancţiuni financiare echivalente cu 0,2% din PIB, adică aproximativ 3,4 miliarde euro.

"Am lansat procedura, dar următorii paşi nu au fost decişi şi nici ritmul şi traiectoria în care se va face reducere datoriei şi a deficitului. De acea dezinvoltura nu e răspunsul adecvat: e foarte uşor să tragi în pianistul de la Bruxelles. În această chestiune noi suntem un element al lanţului, dar celelalte state decid şi Italia este urmărită de toate guvernele, care cred, în unanimitate, că ţara nu este pe drumul cel bun", a adăugat Moscovici.

Comisarul european a respins, de asemenea, acuzaţiile de parţialitate sau de manipulare a pieţelor, asigurând că executivul comunitar este "neutru şi obiectiv", iar comentariile sale sunt întotdeauna prudente, mai ales în cazul Italiei unde Guvernul şi mai ales liderii politici sunt uneori agresivi.

"Nu termometrul este cel care provoacă febra, febra este cea care determină creşterea temperaturii...Ceea ce mişcă pieţele sunt îngrijorările cu privire la politica economică", a adăugat Moscovici.

Principala îngrijorare a Bruxellesului este programul anti-austeritate demarat de noua coaliţie populistă formată din Liga (extremă dreapta) şi Mişcarea 5 stele (M5S, antisistem). Aceasta mizează pe un deficit bugetar de 2,4% din PIB în 2019, faţă de 0,8% din PIB cât preconiza precedentul Guvern. Prin acest derapaj bugetar, coaliţia la putere vrea să îşi pună în practică promisiunile electorale (ieşire la pensie mai uşoară, un venit suplimentar pentru persoanele defavorizate) şi să dea un impuls creşterii economice printr-o cerere solidă şi mai multe investiţii.

Italia se confruntă cu o datorie publică de 2.300 miliarde euro, echivalentul a 131% din Produsul Intern Brut. În plus, prognozele de creştere ale Guvernului Italiei sunt considerate mult prea optimiste (1,5% în 2019 faţă de 1% cât estimează majoritatea observatorilor, printre care şi Fondul Monetar Internaţional), ceea ce ar putea agrava şi mai mult deficitul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

ByteDance, compania mamă a TikTok
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump
Prețuri. Foto: Michael Burrows - Pexels
Robor urcă din nou

Vești proaste privind ROBOR

Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.

Mihai Barbu și Marcel Ciolacu / Foto: gov.ro
Oameni traversează strada
Hobby-ul poate fi profitabil / Foto: Freepik

pixel