Pachetul fiscal va fi decis miercuri. Guvernul vrea legiferarea până pe 7 iulie
Guvernul se află în criză de...
El a fost întrebat dacă, în opinia sa, plafonarea preţurilor la consumatori este o soluţie pentru contracararea preţurilor mari.
"Orice ingerinţă în piaţă nu este o soluţie; plafonarea nu face decât să mute problema dintr-un loc în altul. Aici depinde foarte mult şi cum se defineşte această "plafonare". Unele ţări spun "plafonare" şi la compensarea parţială a facturii. În al doilea rând, depinde foarte mult de cum e definită "plafonarea": poate fi de la compensare parţială până la limitarea preţului angro, ceea ce înseamnă încurajarea exportului", a explicat Urluescu.
De asemenea, întrebat care ar fi soluţia optimă, el a răspuns: "AFEER a propus încă de la început reducerea sau anularea TVA şi a accizei; astfel s-ar fi făcut simplu şi rapid o compensare directă fără a complica schema de decontare. În plus, modificarea taxării la toţi consumatorii ar fi evitat efectul indirect asupra coşului de consum".
De asemenea, Cristian Culea, membru în boardul director al Asociaţiei, a arătat că cei trei mari producători de electricitate - Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi Complexul Energetic Oltenia - nu vin cu energie în piaţă pentru a răspunde la ofertele de cumpărare ale furnizorilor, ceea ce duce tot la scumpiri.
"Furnizorii vor să cumpere energia la preţul pieţei, dar volumele puse în vânzare de producători sunt mai mici şi pe termene mai scurte faţă de anul trecut. E uimitor că la acest preţ producătorii nu produc la capacitatea maximă, este un semn de întrebare. De asemenea, este de mirare că la acest preţ încă importăm energie", a susţinut Culea.
Nimeni nu îşi doreşte plafonarea preţurilor la energie, dar am ajuns într-un moment în care preţurile în piaţă au crescut foarte mult, iar atunci când vom fi un Guvern plin veţi vedea şi soluţiile, a declarat, joi, Dan Vîlceanu, ministrul demis al Finanţelor.
Guvernul propune plafonarea prețului energiei. Cîțu avertizează companiile
”Este o politică pe care toate statele europene o iau în calcul, aceasta de plafonare atunci când ajungi la un moment la care ea este necesară şi nu trebuie să dăm o garanţie din punctul ăsta de vedere. Pur şi simplu există variante, există soluţii şi în momentul în care ele vor fi puse în practică, vor veni detaliile de rigoare. Nimeni nu îşi doreşte plafonarea preţurilor, dar am ajuns într-un moment în care preţurile în piaţă au crescut foarte mult.”, a mai spus ministrul.
Miercuri, premierul demis, Florin Cîţu, a declarat că PNL şi Guvernul susţin plafonarea preţurilor la energie în România, iar o decizie în acest sens ar urma să fie luată în prima şedinţă de Executiv de după rezolvarea crizei politice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Guvernul se află în criză de...
RO e-Factura devine obligatorie pentru ONG-uri și...
Ministrul Finanțelor, Alexandru...
Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...
Autoritatea de Supraveghere...
Compania britanică Nothing...
RAR avertizează că peste 85.000...
Ciprian Tătăruşanu, fostul...
Curs valutar BNR, 1 iulie 2025.
Germania vrea să salveze...
Activele nete ale celor 248 de...
UE cere eliminarea imediată a...
Administrația Fondului pentru...
La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...
DGAF a identificat o fraudă...
Emmanuel Macron trage un semnal...
Renault ar urma să raporteze în...
Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...
ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...
Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...
Guvernul României a adoptat...