PLAFONAREA prețului gazelor avantajează furnizorii. Expert: Plafonarea le aduce venituri de la bugetul de stat
Autor: Antonio Grigore | 27 oct, 12:14
Salvarea unor furnizori este PLAFONAREA PREȚURILOR LA GAZE, care ar aduce furnizorilor venituri de la bugetul de stat, permițându-le acestora să revină pe câștig.

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, a analizat situația din ultimii doi ani de pe piața gazelor. În opinia analistului, furnizorii de gaze au avut de câștigat de pe urma scăderii prețului la gaze din perioada 2019-2021 

”Două proiecte ale autorităților - OUG 114 și Gas Release Program - au făcut ca prețul gazelor naturale din producția internă să scadă artificial și astfel în perioada 2019-2020 să se ”bage bani în buzunarul furnizorilor”. 

În graficul de mai jos se poate observa cum măsurile administrative ale statului au determinat creșterea veniturilor furnizorilor pentru gazele vândute populației, în perioada martie 2019 – martie 2021. Creșterea prețului gazelor naturale marfă (care se datorează în principal unor cauze interne ale României), a adus o creștere a prețului gazelor vândute populației la data de 1 iulie 2021, la un nivel mediu de cca 155 lei/MWh”, a notat expertul în energie.

G Ad:

 

Scandalul notificărilor creșterii tarifelor

 

Președintele Asociației Energia Inteligentă remarcă faptul că furnizorii au încercat să mute costurile creșterii prețului gazelor în spinarea consumatorilor.

”Ulterior furnizorii de gaze au notificat creșterea prețului gazelor de la 1 octombrie 2021, urmare a creșterii prețului gazelor marfă. Chiar dacă o creștere de preț la consumatorul final era justificată, comportamentul unor furnizori a depășit multe limite, notificările de creșteri de preț ajungând până la valori de 900 lei/MWh. De asemeni era justificat ca furnizorii să anunțe și faptul că începând cu luna aprilie 2022 prețurile urmau să scadă și să notifice de pe acum această scădere în raport cu consumatorul.

ANRE în loc să prevină și să sancționeze abuzurile din piață a găsit normal să someze 37 de furnizori de gaze să mențină prețul gazelor naturale stabilit în luna iulie 2021, atunci când, printr-un tertip legislativ, 3 milioane de consumatori casnici au fost trecuți în piața liberă.

Citește și: Romgaz, acord cu ExxonMobil pentru achiziţiei participaţiei în proiectul Neptun Deep

O astfel de decizie face ca mulți dintre furnizori să sufere pierderi. Nici o societate comercială nu o să continue să furnizeze gaze în pierdere. Pretenția că anul trecut, cu ajutorul autorităților, furnizorii au câștigat mai mult, nu-i va determina să lucreze în pierdere anul acesta. 

Salvarea unor furnizori este plafonarea prețurilor la gaze, care ar aduce furnizorilor venituri de la bugetul de stat și astfel aceștia vor reveni pe câștig”, mai spune Chisăliță.

Ştiri Recomandate

Horoscop. Două extreme de Crăciun. Cine este Grinch-ul

Spiritul Crăciunului învăluie aproape pe toată lumea....

Surprizele anului 2022. Accizele cresc pe toată linia

Nivelul accizelor va creşte uşor anul viitor pentru...

China a pus gând rău propriilor companii! Planuri malefice

Autoritățile chineze pregătesc măsuri care ar trebui să...

Crossuri parteneri
Crossuri parteneri
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro