Plafonarea prețurilor la energie. Elena Cristian: PSD nu este de acord și vrea un altfel de mecanism

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Elena Cristian
Elena Cristian
Marcel Ciolacu, liderul PSD, a anunțat că grupurile de lucru ale partidului au finalizat pachetul de măsuri care ar urma să fie luate în contextul scumpirilor de preţuri și că de luni vor începe discuții în Guvern și coaliție. Elena Cristina, analist DCBusiness, nu crede însă că va exista vreo ședință pe această temă. 

”Se pare că nu, aceeași întrebare mi-am pus-o și eu când am auzit declarația președintelui PSD, Marcel Ciolacu. PNL spune însă că nu va pregăti un document asemănător pentru că PSD are ministerele care răspund de aceste măsuri sociale, cu astfel de atribuții și atunci PSD trebuie să vină cu un astfel de document care va fi discutat în perioada următoare, urmând a fi implementat de la 1 aprilie.

Însă există acolo în declarația lui Marcel Ciolacu o frază: ”trebuie să avem o ordonanță pentru energie și gaze corectă, cu un preț corect”. Ce ne spune asta? PSD nu este deloc mulțumit de ordonanța ce va intra în vigoare de la 1 aprilie. Dorește un altfel de mecanism, dorește fie reîntoarcerea la piața reglementată, dar în cu totul alt mecanism și probabil că vor fi discuții aprinse în perioada următoare, pentru că PNL ține la această ordonanță, își dorește ca această ordonanță să fie cea care rămâne în vigoare și care va fi aplicată, așa că discuțiile vor fi aprinse de luni. 

Pe de altă parte, tot în această declarație se vorbește despre categorii defavorizate. Să nu uităm că noi nu avem încă o bază de date cu persoanele care urmau să beneficieze de astfel de măsuri, de astfel de sume de bani, așa că va fi greu să intre în vigoare un astfel de pachet de la 1 aprilie, în condițiile în care noi nu știm la cine se referă. Nu știm pe cine vizează”, a spus analistul la Antena3.

De la un ministru al Finanțelor, oamenii așteaptă altceva

Pe de altă parte, Elena Cristian a comentat și afirmația ministrului Finanțelor, Adrian Câciu, care i-a îndemnat pe români să fie prudenți în cheltuirea banilor și a spus că el, personal, a renunțat să mai meargă la teatru. 

”Să spui că renunți la teatru pare așa... De altfel, ne amintim și de Florin Cîțu care spunea că nu mănâncă pâine sau un ministru care zicea că stinge lumina, că nu prea stă pe acasă ca să plătească mai puțin. Iar dacă a face economie înseamnă să nu mergi la teatru, nu știu ce să zic. Nici nu pot să comentez așa ceva. Eu cred că din partea unui ministru al Finanțelor, oamenii așteaptă cu totul altceva. Iar o astfel de declarație pare așa, ca și cum i-ai lua la mișto pe cei care nu reușesc să-și suporte facturile lunare, în condițiile în care facturile au crescut cu 45%, cel puțin la gaze, eliminând compensarea și plafonarea care se acordă de cinci luni de zile. Pe lângă această plafonare și compensare, o asemenea creștere de 45% doar pentru gaze, mi se pare foarte, foarte mult, ca să nu mai vorbim de toate celelalte. Coșul zilnic de consum s-a scumpit cu aproape 60%”, a spus Elena Cristian.  

Citește și 30.000 de salariaţi români, AFECTAŢI de consecinţele războiului

10.000 de lei pe lună

Zilele trecute, Adrian Câciu a fost întrebat de jurnaliști cât cheltuiește lunar. “10.000 de lei. Da, pentru că am și credite”, a spus ministrul, adăugând că acest coș de cheltuieli l-a avut mereu. 

„Am mai renunțat la numite cheltuieli, nu cele de bază. În primul rând n-am mai avut timp să merg la teatru sau la... n-am mai avut timp. Partea de divertisment, am renunțat la ea”, a recunoscut Câciu, menționând că acele cheltuieli sunt pentru o persoană, adică doar pentru el.

„10.000 pentru mine, asta e cheltuiala pe care am avut-o și înainte, care a fost mai mică, mai mare. Chiar a fost mai mare că atunci când eram în privat câștigam foarte bine”, a mai arătat el.

Așa cum reiese din datele postate pe site-ul Ministerului Finanțelor, reiese că Adrian Câciu a încasat în februarie aproximativ 12.770 lei net. Într-un interviu acordat în februarie ministrul afirma că, în opinia lui, un salariu mic înseamnă tot ceea ce este de la 3.000 lei net în jos.

Salariul de bază minim brut pe tară garantat în plată (2.550 lei pentru anul 2022), este mai mic decât coşul minim de consum pentru o persoană adultă singură (2.708 lei), conform unui raport al Avocatului Poporului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
Banca Naţională a României
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
LM 400 / FOTO: Flichr

Lockheed Martin lansează un nou vehicul spațial

Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...

Marcel Boloș / Foto: Inquam Photos / George Călin
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Dumitru Nancu
Dumitru Nancu
Tineri / Foto: Freepik

CCIR a organizat Forumul de Afaceri România – Polonia

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

foto: pexels
Tichete / Foto: DCBusiness

Tichetele scapă de impozitare și contribuții sociale

O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...

Dacia Bigster / sursa foto: Dacia.ro

Vânzările Dacia în Europa au scăzut

Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...


pixel