Deşi agenda discuţiilor include acest plafon, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a subliniat într-un comunicat că se va discuta un întreg "grup de probleme" şi că această conversaţie va constitui pur şi simplu "una din întrevederile avute cu toţi liderii parlamentari la începutul anului".
"Ridicarea plafonului datoriei nu este negociabilă", a subliniat ea. "Este o obligaţie pentru această ţară şi liderii săi să evite haosul economic", a mai spus purtătoarea de cuvânt.
Statele Unite au atins în această săptămână plafonul datoriei stabilit de Congres, iar aleşii trebuie să se pună de acord să-l majoreze. Trezoreria a declanşat joi "măsuri extraordinare" cu scopul de a continua să facă faţă obligaţiilor sale şi a evita incapacitatea de plată, în aşteptarea unui acord politic.
Joe Biden trebuie, astfel, să negocieze cu republicanii, care controlează Camera Reprezentanţilor cu o slabă majoritate, şi cu liderul lor, "speakerul" Kevin McCarthy, pentru a găsi un teren de înţelegere şi a vota o creştere a plafonului.
Acesta din urmă confirmase vineri mai devreme că acceptă invitaţia preşedintelui "de a se aşeza şi a discuta o creştere responsabilă a plafonului datoriei pentru a face faţă cheltuielilor publice iresponsabile".
Partidul său ameninţă că va trage de timp în încercarea de a-i forţa pe democraţi să revină asupra anumitor programe ale guvernului federal.
Casa Albă a indicat în comunicatul său de vineri că se aşteaptă la "o dezbatere clară despre două viziuni foarte diferite pentru ţară - una care reduce cheltuielile sociale, cealaltă care le protejează -, iar preşedintele este bucuros să discute despre aceasta" cu şeful Camerei Reprezentanţilor.
Data întâlnirii cu Kevin McCarthy nu este încă stabilită.
O incapacitate de plată a datoriei americane "ar provoca cu siguranţă o recesiune în Statele Unite şi ar putea conduce la o criză financiară globală", a avertizat vineri secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, chestionată la CNN.
Limita actuală, 31.381 miliarde de dolari, a fost stabilită de Congres în decembrie 2021, după discuţii tensionate.
Înainte de aceasta, congresmenii au ridicat sau suspendat plafonul de 78 de ori cu începere din 1960, cel mai adesea fără nicio dificultate deosebită.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Pieţele financiare şi-ar putea...
Ministerul Finanţelor continuă...
România se numără din nou...
Bluesky, platforma socială descentralizată care a...
Bitcoin continuă să surprindă...
Bursa de Valori Bucureşti a închis în creştere şedinţa...
Indicele bancar ROBOR a înregistrat o nouă creştere.
Rusia este principalul...
Banca Naţională a comunicat...
Autoritatea Electorală...
Gabriel Zetea, noul președinte...
Declarațiile președintelui ales...
O analiză a BERD pe această...
BNR a transmis un comunicat în care sunt prezentate...
Pasiune, ritm, culoare - aceasta este Spania, iar...
Această măsură este esențială pentru ca Turcia să poată...
O realitate care ridică semne...
Analistul economic Adrian...
În mod specific, compania este interesată de...
Una dintre cele mai mari și...
Confortul și funcționalitățile...
Este o decizie majoră, care reflectă ambițiile Huawei de a-și construi un...