Planul SUA prin care dronele nu vor mai fi doborâte
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Drona MQ-9 Reaper
Drona MQ-9 Reaper
Comandanții de rang înalt ai Forțelor Aeriene utilizează noi tactici, tehnologii și protocoale pentru a preveni doborârea dronelor de către inamici, în timpul misiunilor.

Generalul Forțelor Aeriene, Jeffrey Harrigian, comandantul Forțelor SUA în Europa, a declarat recent reporterilor că liderii militari din SUA sunt deciși sa facă tot posibilul pentru a crește șansele de supraviețuire în timpul misiunilor dronelor de luptă care operează în zone cu risc ridicat. Răspunzând la o întrebare despre legată de doborârea unei drone MQ-9 Reaper deasupra Yemenului, Harrigian a subliniat că operațiunile cu drone trebuie să devină mai puțin previzibile pentru inamici.

„Trebuie să funcționăn într-o manieră care să ne ofere ocazia de a nu fi la fel de previzibili ca până acum. Am fost prea previzibili, așa că lucrăm pentru a facilita tactici care ne permite să fim mai puțin previzibili, care include informații despre unde există amenințările și cum să le evităm ”, a spus Harrigian în cadrul unui forum al Institutului Mitchell pentru Studii Aerospațiale, notează publicația National Interest.

Descriind-o în termenii unei curbe de învățare continuă, Harrigian a explicat că comunicările avansate cu activele aeriene și centrele de comandă pot îmbunătăți considerabil perspectivele de reușită a misiunilor cu drone.

„Continuăm să învățăm o mulțime de lucruri despre cum să optimizăm modul în care folosim drona MQ-9 Reaper în teatre de lupră unde pot fi testate rapid. ”, a spus Harrigian.

 A fi mai puțin previzibil poate implica o serie de tactici interesante, cum ar fi rutele variate sau locațiile de supraveghere pentru a induce în eroare potențialii adversari cu privire la zonele care prezintă cel mai mare interes. Poate însemna, de asemenea, schimbarea altitudinii, timpul de staționare sau frecvența misiunii. În plus, există o serie de metode posibile prin care viața dronelor ar putea deveni mai lungă, incluzând configurații sigure, rază mai lungă, senzori și arme cu o precizie mai mare și, poate de cea mai importantă, „întărirea” rețelei împotriva atacurilor cibernetice.

Capacitatea crescută de prelucrare a informațiilor și competența rețelei acum posibilă cu sisteme avansate înseamnă că vulnerabilitatea ar putea crește, deoarece adversarii încearcă să blocheze, să intercepteze sau să anihileze semnalele dronei și tehnologiile de direcționare. Adversarii au studiat, de asemenea, modul în care dronele vizează și distrug zonele de interes și s-au ajustat la noile tactici, precum camuflarea unor active de mare valoare, cum ar fi vehicule și forțe. În cazuri mai avansate, adversarii ar putea să fi afla care sunt formele și semnalele vizate cu succes și au făcut ajustări pentru a schimba semnăturile termice, configurațiile externe sau locațiile pentru a complica sau confunda sistemele de senzori de drone.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel