Ploi catastrofale în Europa: Cinci morți în România, doi în Polonia și Austria
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Inundațiile au făcut prăpăd în centrul Europei
Inundațiile au făcut prăpăd în centrul Europei
Două persoane au murit duminică în Polonia și Austria din cauza inundațiilor cauzate de ploile abundente din Europa Centrală, în timp ce mii de persoane au fost evacuate la granița dintre Cehia și Polonia. În România bilanțul este și mai tragic: cinci morți. La București, Ministerul de Interne a început astăzi evaluarea pagubelor. 

În orașul Klodzko din sud-vestul Poloniei, o persoană și-a pierdut viața, alte  1.600 au fost evacuate, după ce râurile din zonă au atins niveluri record. „Situația este foarte dramatică, în special în orașul Klodzko”, a declarat premierul Donald Tusk adresându-se jurnaliștilor după o întâlnire cu echipa de gestionare a situației de criză.

Klodzko, un oraș cu 25.000 de locuitori, a fost parțial acoperit de apele răului care-l traversează și care a atins 665 cm, mult peste nivelul de alertă de 240 cm. Revărsarea este mult mai gravă prin amploarea ei decât cea din 1997, care a provocat însă moartea a 56 de persoane. Aproximativ 17.000 de case au rămas fără electricitate în Klodzko, iar conexiunile mobile au fost întrerupte în unele zone.

Evacuare obligatorie 

Primarul orașului istoric Glucholazy, din provincia vecină Opole, a ordonat o evacuare obligatorie duminică dimineață, după ce răul local a început să iasă din matcă. 

În Austria Inferioară, un pompier care se lupta cu inundațiile a murit, a anunțat vicecancelarul Werner Kogler, după ce autoritățile au declarat provincia, care înconjoară Viena, zonă sinistrată. 

În Republica Cehă, 250.000 de case au rămas fără electricitate din cauza vântului puternic și a ploilor torenţiale. Poliția cehă a declarat că sunt căutate trei persoane care se aflau într-o mașină care a căzut în râul Staric lângă Lipova Lazne, la 235 km est de Praga.

Este mai rău decât în 1997

În sudul țării, lângă granița cu Polonia, locuitorii susțin că nu au văzut niciodată asemenea inundații. „Ceea ce vedem acum este mai rău decât în ​​1997 și nu știu ce mi se va întâmpla pentru că am casa sub apă și nici nu știu unde să mă duc”, s-a plâns Pavel Bily, un locuitor din Lipova Lazne. 

La fel ca Pavel Bily, sunt alte sute de oameni din țările afectate de dezlănțuirea norilor care nu știu încotro să o apuce. Unii nu au rude care să-i găzduiască, alții refuzâ până și gândul că ar putea pleca din localitatea unde au tot: agoniseala de o viață, rude, prieteni. 

Budapesta, amenințată de apele Dunării

La Budapesta, capitala Ungariei, autoritatile si-au revizuit in sus prognozele pentru o crestere a nivelului Dunarii, la peste 8,5 metri. În 2013, apele Dunării au atins vârful la 8,91 metri după inundații extreme.

„Conform previziunilor, Budapesta este amenințată de una dintre cele mai grave inundații din ultimii ani, dar suntem pregătiți să facem față”, a spus primarul orașului, Gergely Karacsony. Un nou val de ploi, prognozate pentru duminică și luni în Europa Centrală, ar putea agrava situația.

5.000 de gospodării afectate în România

Între timp, angajaţii ministerului de Interne de la București au început să evalueze pagubele din gospodăriile afectate de inundaţii în ultima perioadă.

Potrivit unei informări publicate pe site-ul MAI, "se centralizează stocurile de alimente şi apă pentru a fi distribuite către oamenii afectaţi de inundaţii. De asemenea, au început să evalueze pagubele din gospodării".

Conform unui comunicat de presă, în ultimele 24 de ore, au fost afectate 28 localităţi din 7 judeţe (Argeş, Bacău, Galaţi, Iaşi, Neamţ, Timiş şi Vaslui), unde s-a intervenit pentru salvarea a 320 persoane. De asemenea, au fost afectate parţial sau total peste 5.000 de gospodării şi peste 15.000 persoane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

tineri - cladire de birouri. Foto: Pexels.com
Jerome Powell, șeful Fed / Foto: Federal Reserve / Flickr
Fondul Monetar Internațional / Foto: Banca Mondială / Flickr
Bursa de la București
Tehnologie avansată
Ședință de Guvern
Avion
Pager / sursa foto: Flickr.com

Nicuşor Dan vânează ţânţarii din Cişmigiu cu drona

Primarul general al Capitalei a făcut un anunţ despre o...

Elon Musk
Contor electric / Foto: Arhivă

Avertisment privind prețul energiei electrice după plafonare

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia...

Profesorul Mircea Coșea
București / Foto: Freepik
Volodimir Zelenski și Jens Stoltenberg / Foto: NATO / Flickr
Explozia unul pager într-un magazin alimentar
La benzinărie
Google / sursa foto: Freepik.com
Telefon Huawei Mate XT Trifold
Date oficiale / FOTO: Frames
O nouă mare provocare

Fond de 30 de miliarde dolari pentru inteligența artificială

Fond destinat investițiilor în dezvoltarea centrelor de...

O femeie se uita la un produs în timpul cumpărăturilor
Energie verde / Foto: Freepik
Damen Shipyars

Damen Shipyards Mangalia a reușit să încheie două contracte

Damen Shipyards Mangalia (DSMa), aflată în procedura de...

Start-up

Germania promite miliarde de euro pentru start-up-uri

Companiile tinere au nevoie de „opțiuni de finanțare mai...

Documente în Parlament

Programele IMM PLUS și Noua Casă au bugete majorate

Guvernul României a emis o ordonanță de urgență, ce...

Inflație

România, cea mai mare rată a inflației și în august

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut în...

Printre rândurile de viță de vie / FOTO: Freepik

În China, vinul este o afacere dominată de femei

China i-a luat prin surprindere pe specialiști cu...

Turcia

Gaz lichefiat: De ce Turcia semnează contract după contract

Este deja al treilea astfel de contract semnat pe o...


pixel