Poate deveni România independentă energetic? Dumitru Chisăliță: Este un obiectiv imposibil de atins! Iată de ce

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Care sunt argumentele aduse de expertul în energie pentru a-și susține punctul de vedere
Care sunt argumentele aduse de expertul în energie pentru a-și susține punctul de vedere
EXCLUSIV
Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energie Inteligentă, a fost rugat, în cadrul emisiunii ”Totul despre bani”, realizată de DCBusiness, să explice cum este cu independența energetică în cazul României.

”Din punctul meu de vedere, este imposibil, așa cum s-a dovedit de foarte multe ori”, a subliniat de la bun început invitatul jurnalistului Mihai Ciobanu. Dar, s-a grăbit să menționeze expertul în energie, ”sunt însă elemente care trebuie coroborate cu mersul lucrurilor și cu mersul României în ansamblul lor. Trebuie să fim sinceri și să vedem că, în momentul de față, balanța de energie primară a României din resurse interne reunește, practic, o cantitate nu atât de mare de energie cum ne-am închipuit. Cumva, noi asimilăm balanța de energie primară cu ceea ce se întâmplă pe gaz sau, eventual, pe energie electrică. Dacă punem însă la socoteală toate importurile de diverse forme de energie care ajung în România, care importă gaze, cărbune, energie electrică, uraniu, țiței și produse petroliere și, prin urmare, dacă ne referim la balanța de energie primăvară vedem că 45% din energia primară a României vine din afara ei”, a detaliat Dumitru Chisăliță.

Importurile vor crește oricum

Practic, a adăugat președintele Asociației Energie Inteligentă, ”recuperarea pe care ar trebui să o facem este, pe undeva, de jumătate față de ceea ce avem în momentul de față și trebuie să avem în vedere faptul că, în viitor, ne vom confrunta, cu siguranță, cu două direcții: o creștere a consumului, așa cum arată statistica pe termen mediu, dar, în același timp, ne vom confrunta și cu problema epuizării naturale a zăcămintelor, fie că vorbim de gaze, fie că vorbim de țiței. Cu alte cuvinte, importurile vor crește oricum. Ținând seama de aceste două elemente, tind să cred că problema independenței energetice, luând în considerare toate formele de energie, este puțin probabilă. Personal, cred că este imposibil de atins.

Pe un interval de timp, nu pentru totdeauna 

Dacă le luăm pe sectoare, putem aveam diverse abordări. Probabil că sectorul țiței-produse petroliere nu are cum să atingă un astfel de nivel de independență energetică. Dar în momentul în care ne uităm la sectorul de gaze naturale, când vom avea gazele din Marea Neagră, vom putea discuta despre un sector strict pe zona de gaze naturale, fără să folosim cuvântul independență energetică, făcând trimitere la toate formele de energie, este o posibilitate care se va putea atinge, dar și aceasta în anumite condiții și pe un anumit termen. Trebuie să fim sinceri și să vorbim deschis că, deși resursa despre care se vorbește, cea din Marea Neagră, este una importantă, dar limitată în raport cu timpul și necesarul de consum. Putem să discutăm de o independență în ceea ce privește importurile de gaze naturale, dar pentru un anumit interval de timp și nu pentru totdeauna”, a subliniat Dumitru Chisăliță. 

Trei direcții importante 

”În același timp, sectorul de energie electrică are capacitatea de a ajunge independent din punct de vedere energetic, dar dacă se va merge pe trei direcții importante. Este vorba, în primul rând, de dezvoltarea puternică a capacității de producție coroborată cu stocare sau cu folosirea hidrogenului pe post de vector al energiei. În al doilea rând, puternice acțiuni de eficiență energetică și, nu în ultimul rând, o problemă legată de mix al consumului de energie, care să permită acest deziderat de a reduce cât se poate de mult sau de a reduce la zero dependența de importuri”, a concluzionat invitatul emisiunii ”Totul despre bani”.  

Youtube video image

Citește și  S-a terminat criza energetică? Dumitru Chisăliță: S-a trecut de faza ”nu există viață după Rusia”

Este greu de spus dacă a trecut, dar există un element pozitiv. Practic, în mintea fiecărui furnizor, în mintea statului, a țărilor europene era acea sintagmă, potrivit căreia ”nu există viață după Rusia”. Nimeni nu concepea ca Rusia să oprească gazul o săptămână, două săptămâni, ca să nu mai vorbim de o iarnă întreagă. Cred că cel mai important câștig este câștigul psihologic, faptul că aproape că am trecut de această iarnă fără să avem probleme și când mă refer la probleme, am în vedere toate țările din Europa. Ceea ce este un element psihic și psihologic foarte important: faptul că am depășit, oarecum, această situație care ne apăsa și era pe umerii noștri, și anume că nu există viață după ruși”, a declarat Dumitru Chisăliță. ....

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...


pixel