Polonia ar putea părăsi UE, Donald Tusk avertizează cu privire la un „Polexit”

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Polonia ar putea părăsi UE, Donald Tusk avertizează cu privire la un „Polexit”
Polonia ar putea părăsi UE, Donald Tusk avertizează cu privire la un „Polexit”
Recent, UE a solicitat Curții de Justiție a UE să impună o amendă Poloniei până când va garanta independența judiciară și va dizolva Camera Disciplinară, organism pe care îl consideră „incompatibil cu dreptul european”.

Fostul prim-ministru polonez Donald Tusk avertizează cu privire la un „Polexit”, deoarece majoritatea guvernului polonez consideră că UE este „o necesitate regretabilă”.

Vineri, fostul prim-ministru polonez Donald Tusk a avertizat că Varșovia ar putea părăsi Uniunea Europeană „mai repede decât se crede” și a criticat atitudinea beligerantă a guvernului polonez împotriva Bruxelles-ului, care, în opinia sa, „ruinează reputația” Poloniei în Europa.

Tusk, care conduce opoziția din țara sa, a spus că „nu va fi atât de liniştit” dacă Polonia va rămâne în UE, deoarece retorica, compararea Bruxelles-ului cu Uniunea Sovietică sau cu ocupația nazistă pe care a făcut-o un deputat guvernamental, nu sunt puţin lucru, „nu sunt fără efect”, iar vinovaţii „nu vor rămâne nepedepsiți”.

Deputatul guvernamental Marek Suski a declarat recent, într-o ceremonie oficială, în memoria rezistenței poloneze din cel de-al Doilea Război Mondial, că Bruxelles-ul vrea „să pună Polonia în genunchi”, ţară care deja „a luptat împotriva altor invadatori în timpul războiului” și a afirmat că dacă strămoșii „au luptat împotriva ocupanților sovietici, noi vom lupta împotriva ocupantului Bruxelles”.

Octombrie vine cu bani mulți și succes pentru aceste zodii

În opinia lui Tusk, „majoritatea guvernului consideră că UE este, în cel mai bun caz, o necesitate regretabilă și se gândeşte cum să elibereze Polonia de această „ocupație de la Bruxelles”.

Provocările de la Varșovia cu privire la unele decizii ale UE fac ca pericolul unui „Polexit” să fie real pentru Tusk, deoarece „s-au întâmplat multe dezastre în istorie nu pentru că cineva le-a planificat, ci pentru că cineva a acționat iresponsabil, prosteşte, riscant. Și astăzi politica PiS, în raport cu problemele internaționale, este caracterizată de un risc constant și inutil”, a spus el despre partidul de guvernământ.

Tusk s-a arătat încrezător că „îi convinge pe acei oameni și instituții care iau decizii (în UE) să facă o distincție clară între ceea ce este un guvern rău și ceea ce este Polonia” și ca, în cele din urmă, să nu fie impuse sancțiunile economice pe care Comisia Europeană le-a cerut recent pentru a amenda guvernul polonez pentru menținerea celor mai conflictuale puncte ale reformei sale judiciare.

„Cred că s-a auzit argumentul meu că pedepsirea Poloniei ca stat în ansamblu nu va avea prea mult sens”, a spus liderul Platformei Civice, deși „ultimul lucru pe care interlocutorii mei l-au avut în vedere a fost să facă ceva care să împingă Polonia în afara Uniunii Europene”.

„Nu mă voi preface că sunt la curent cu planurile specifice ale guvernului în această chestiune, dar dezastre precum Brexit sau posibila ieșire a Poloniei din UE apar nu pentru că cineva a planificat-o, ci pentru că cineva nu știa cum să propună alternative la acele planuri”, a conchis Tusk.

Politicianul care a prezidat Consiliul European a subliniat că „este încă timp pentru a evita această rușine” și „sancțiunile legate de plângerea Comisiei către Curte pentru funcționarea Camerei Disciplinare sunt oneroase și complet inutile, dar vorbim și despre ceva mai costisitor: amenințarea cu reținerea ajutorului din Fondul european de reconstrucție”.

Recent, UE a solicitat Curții de Justiție a UE să impună o amendă Poloniei până când va garanta independența judiciară și va dizolva Camera Disciplinară, organism pe care îl consideră „incompatibil cu dreptul european”.

Polonia menține mai multe dezacorduri cu UE datorită, printre alte motive, controversatei sale reforme judiciare, chestionării preeminenței legislației poloneze asupra dreptului european, a unei reforme controversate a legii mass-media, a restricționării dreptului la avort și a atacurilor împotriva Comunităţii LGBTI, potrivit RTV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Registrul Auto Român
ANAF / Foto: DCBusiness
Conducte petroliere / Foto: Rawpixel
Warren Buffett / FOTO: Facebook
Călin Georgescu / Foto: LUCIAN TUDOSE / Agerpres
Casă țărănească din secolul XIX
Nvidia / Foto: Nvidia / Flickr
Bani. Foto: Mihai Ciobanu

Cursul BNR: Euro a crescut, dolarul și aurul au scăzut

Banca Națională a României a calculat valoarea leului...

Bursa de Valori București

BVB a închis ziua în scădere pe toţi indicii

Bursa de Valori Bucureşti a închis în scădere pe toţi...

Foto: Pexels.com
Grafic bursier
Bani
Baterii. Mașini electrice
Proteste fermieri polonezi / sursa foto: Wikimedia Commons
Tranzacție încheiată
Petroliști Aramco / Foto: Aramco

Prețul petrolului scade, piața este din nou agitată

În prima zi a săptămânii, investitorii au exprimat o...

Conducte de gaze / Foto: Freepik
Foto: Pexels.com

Germania devine o națiune de cumpărători online

Comerţul online ia amploare în Germania.

Buletin de vot / FOTO: Facebook AEP
Rubla rusească
CEC Bank / Ilustrație: Oana Pavelescu
BCE
Bună dimineața! Să aveți o zi de neuitat!
Investitori la bursă / FOTO: Freepik
Lacătul pe ușă
COP29 BAKU / FOTO: https://cop29.az/en/media-hub/media-gallery/35/album?slide=8
Garage DDD / FOTO: Captură ecran

pixel