Polonia și Ungaria, noile motoare ale creșterii energiei solare în Europa

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Parc fotovoltaic / FOTO: Freepik
Parc fotovoltaic / FOTO: Freepik
Producția de energie electrică din fermele solare crește mai rapid în Europa Centrală și de Est decât în ​​orice altă regiune europeană, depășind cu mult ritmul observat în zonele mai bogate și mai însorite ale continentului.

În primele șapte luni ale anului 2024, producția solară exploatată în cei cinci mari producători de energie solară din Europa Centrală și de Est - Austria, Bulgaria, Ungaria, România și Polonia - a crescut cu 55% față de aceeași lună a anului 2023, potrivit datelor Ember, preluate de Reuters.

Această rată de creștere este de peste două ori mai mare decât cea a Europei în ansamblul ei și depășește cu mult ratele înregistrate, în ultimul an, de cei mai mari cinci producători de energie solară din Europa de Vest, Europa de Sud și Europa de Nord.

Primii cinci producători de energie solară din Europa Centrală și de Est și-au sporit, de asemenea, capacitatea de producție solară mai rapid decât omologii lor regionali, deschizând calea spre o creștere continuă a producției solare într-una dintre cele mai industrializate regiuni ale Europei.

Forțe motrice

Polonia și Ungaria sunt de departe cei mai mari factori de creștere solară la scară largă în Europa Centrală și de Est. În primele șapte luni ale anului, producția de energie solară a atins 11,3 terawatt-oră (TWh) în Polonia și 5,8 TWh în Ungaria. Adică un salt de 33,3% și, respectiv, de 47,7%, comparativ cu aceleași perioade din 2023, potrivit Ember, și se situează printre cele mai rapide rate de creștere din toată Europa.

În ceea ce privește producția absolută, aceste cifre se situează, de asemenea, pe o poziție mai ridicată în rândul colegilor europeni. Într-adevăr, cei mai mari cinci producători de energie solară din regiunea Europei Centrale și de Est și-au crescut producția colectivă de energie electrică solară cu doar 10% mai puțin până în acest an decât cei mai mari cinci producători de energie solară din Europa de Vest, și anume Belgia, Franța, Germania, Țările de Jos și Elveţia.

Politici de sprijin

Capacitatea țărilor din Europa Centrală și de Est de a concura cu economiile mai bogate din Europa de Vest în ceea ce privește creșterea energiei solare evidențiază cât de accesibile au devenit instalațiile solare în comparație cu alte forme de generare de energie.

Creșterea rapidă a producției solare în Europa Centrală și de Est reflectă, de asemenea, politicile de sprijinire a energiei curate în regiune, care este din punct de vedere istoric una dintre regiunile cu cea mai mare ardere a cărbunelui din Europa.

Polonia și Ungaria - cei mai mari doi producători de energie solară din regiune - și-au stabilit obiectivul de a reduce la zero emisiile de carbon din generarea de electricitate până la jumătatea secolului și planifică o expansiune agresivă a producției de energie curată.

Decalajul rămâne, totuși, mare

În ceea ce privește producția absolută, cei mai mari cinci producători de energie solară din Europa Centrală și de Est se situează încă cu mult în urma celor mai mari cinci producători de energie solară din Europa de Vest și de Sud.

În primele șapte luni ale anului 2024, cei mai mari producători de energie solară din Europa de Vest au produs 83,53 TWh de energie electrică, în timp ce cei mai mari cinci producători de energie solară din Europa de Sud - Grecia, Italia, Portugalia, Spania și Turcia - au produs 76,12 TWh, conform datelor Ember.

Cu toate acestea, în ultimii trei ani, regiunea Europei Centrale și de Est și-a crescut producția de energie solară cu aproximativ 49% pe an, ceea ce eclipsează rata anuală de creștere de 19% pentru întreaga regiune, 16% pentru Europa de Vest și 21%. pentru Europa de Sud.

Dacă aceste rate de creștere continuă până la sfârșitul deceniului, producția totală a celor mai mari cinci producători de energie solară din Europa Centrală și de Est o va depăși pe cea a omologilor lor din Europa de Vest în 2029 și pe cea a Europei de Sud în 2030.

Proiecte vechi și noi

Cei mai mari producători de energie solară din Europa Centrală și de Est produc deja cu 76% mai multă energie solară decât omologii lor din Europa de Nord (Danemarca, Finlanda, Lituania, Suedia și Regatul Unit) și par gata să urmărească o creștere solară agresivă în întreaga regiune.

Funcționarea parcului solar Tapolca de 60 de megawați (MW) din vestul Ungariei a început la sfârșitul lunii iulie și va furniza suficientă energie electrică pentru 30.000 de locuințe pe an, potrivit dezvoltatorului En.light.

În Polonia, un nou proiect de 40 MW dezvoltat de Lightsource BP a apărut luna trecută.

Panouri la înălțime

Cel mai mare proiect din regiune este însă ferma de 400 MW din Apriltsi, Bulgaria, care are peste 800.000 de panouri fotovoltaice și este concepută pentru a furniza energie electrică nu doar clienților bulgari, ci și întregii Europe de Est.

Pe lângă faptul că este unul dintre cele mai mari parcuri solare din Europa, proiectul Apriltsi se remarcă și prin înălțimea panourilor sale, care, la 2,2 metri, permit utilizarea terenurilor solare de dedesubt în scopuri agricole.

Alte așa-numite proiecte „agrivoltaice” sunt testate în Turcia și Polonia și ar trebui să facă posibilă producerea de energie electrică mai curată, cu un impact limitat asupra terenurilor agricole din regiune.

Având în vedere sprijinul politic local puternic de care se bucură deja energia solară tradițională, implementarea cu succes a altor proiecte agrovoltaice ar putea ajuta regiunea Europei Centrale și de Est să câștige și mai mult impuls în generarea de energie solară în anii următori. Opiniile exprimate aici sunt cele ale autorului, editorialist la Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Bani / Foto: DCBusiness
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com

pixel