Popa BNR: Băncile centrale nu au fost create cu gândul la lupta împotriva încălzirii globale, însă nu pot face abstracţie de la subiect
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Popa BNR: Băncile centrale nu au fost create cu gândul la lupta împotriva încălzirii globale, însă nu pot face abstracţie de la subiect
Popa BNR: Băncile centrale nu au fost create cu gândul la lupta împotriva încălzirii globale, însă nu pot face abstracţie de la subiect
Băncile centrale nu au fost create cu gândul la lupta împotriva încălzirii globale, însă nici nu pot face abstracţie de acest subiect, a declarat, joi, într-o conferinţă de specialitate, Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) şi membru în Consiliul Director al Asociaţiei CFA România.

"Miza din spatele înverzirii şi schimbărilor climatice este mare atât din perspectiva costurilor, cât şi a oportunităţilor. Este un subiect pe care eu îl tratez cu relativă precauţie, pentru că, în context istoric şi vizavi de implicarea băncilor centrale, este incipient. În mod evident, există o preocupare tot mai puternică în spaţiul public vizavi de înverzirea economiei, însă trebuie spus de la început că băncile nu au fost create cu gândul la lupta împotriva încălzirii globale, însă nici nu pot face abstracţie de subiect. Băncile centrale nu au în general mandate explicite pentru lupta împotriva schimbărilor climatice, aspect ce se aplică şi pentru Banca Naţională a România, dar urmărim cu atenţie dezbaterile la nivel global şi general la nivelul Băncii Centrale Europene, în mod special, BNR fiind parte a sistemului european al băncilor centrale", a afirmat Popa.

COVID-19. Un antidepresiv ieftin reduce riscul de spitalizarea

Acesta a adăugat că Banca Naţională a României a aderat la Reţeaua pentru Ecologizarea Sistemului Financiar şi a înfiinţat un biroul special dedicat acestui trend.

"Ca parte a acestui trend, noi, la Banca Naţională de României, am aderat la Reţeaua pentru Ecologizarea Sistemului Financiar. Am înfiinţat şi un birou special tocmai pentru că nu ştim încă nu se va organiza problema. Acest birou monitorizează evoluţiile, studiază fenomenul şi vom vedea la ce concluzii vom ajunge. S-a trecut dincolo de ideea că băncile centrale pot să desconsidere cu totul subiectul, dar exact care va fi rolul lor, dar şi până unde vor avea atribuţii nu se ştie încă. Foarte multe întrebări rămân deschise... Asistăm la o nouă paradigmă în rândul factorilor de decizie pentru accelerarea tranziţiei către o economie neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon. Există suplimentar o presiune socială în creştere pentru a implica mai multe instituţii publice în acest demers", a explicat economistul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...


pixel