Popa (BNR): Când vorbim de inflație, problemele vin de pe partea ofertei
Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
Liberalismul economic şi rezolvarea problemelor din lanţurile de producţie şi din pieţele de energie sunt necesare, pentru a lupta mai eficient cu inflaţia, este de părere Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR).

"Poate mai mult ca oricând, cred că este nevoie de liberalismul economic, pe reformă pe partea ofertei. Vedeţi şi dvs. că problemele, când vorbim de inflaţie, vin mai degrabă de pe partea ofertei. Am avut şocuri în piaţa electricităţii, gazelor, combustibililor. Acum avem şocuri din zona cerealelor, problemele din lanţul de producţie. Autoreglementarea posesorilor de capital, a acţionarilor şi a pieţelor capital cred că sunt într-o poziţie mai bună să analizeze atât costurile, cât şi beneficiile. Cred că această metodă este preferabilă măsurilor impuse de legiuitor şi reglementatori care ar putea fi, ipotetic vorbind, prea zeloşi uneori... Cu inflaţia la maxime de decenii cam peste tot în lume, aş face o mică paralelă cu anii '70. Paul Volcker s-a luptat cu inflaţia, însă politicile lui au fost susţinute şi de politicile lui Reagan şi Thatcher, adică politici liberale. Am văzut ieri o opinie a lui Lucian Croitoru care spunea aşa: 'Liberalismul crescând a permis operaţiuni ferme, dar necesare, pentru readucerea inflaţiei la niveluri stabile şi joase'. Se referă la anii '70... Dacă mai vedem acest liberalism sau nu, eu cred că nu, şi asta nu ne ajută, pentru că avem nevoie ca partea de ofertă să-şi facă treaba. Avem nevoie de rezolvarea lanţurilor de producţie, de rezolvarea problemelor din pieţele de energie pentru a lupta mai eficient cu inflaţia", a explicat Popa, într-o conferinţă de specialitate.

Bursa de Valori Bucureşti a organizat, joi, o conferinţă dedicată lansării primului ghid de raportare potrivit standardelor de mediu, social şi de guvernanţă (ESG) pentru companiile listate.

Ghidul de raportare ESG pentru emitenţi a fost realizat împreună cu firma de consultanţă în sustenabilitate Steward Redqueen, cu scopul de a fi un instrument esenţial pentru companiile determinate să contribuie la reducerea emisiilor de carbon în România. De asemenea, documentul a beneficiat de sprijinul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Premierul Nicolae Ciucă, veste bună pentru profesori: Își vor primi banii

Liniile directoare oferă, de asemenea, informaţii clare şi comparabile investitorilor şi asigură o platformă necesară pentru alinierea la viitoarele cerinţe de raportare UE, în temeiul Regulamentului privind publicarea de informaţii cu referire la finanţarea durabilă (SFDR) şi al Directivei privind raportarea sustenabilităţii corporative (CSRD).

BERD a ajutat, de asemenea, Bursa de Valori din Varşovia şi Bursa de Valori din Macedonia să elaboreze şi să publice liniile directoare de raportare ESG. În 2021, BERD a investit 546 milioane de euro în România. De la începutul cooperării, în 1993, BERD a investit în România peste 9,5 miliarde euro în cadrul a 485 de proiecte, mobilizând astfel resurse financiare semnificative. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

ALROSA a vândut o parte din diamantele sale statului rus

Acțiunile ALROSA au crescut pe fondul informației că...

Rheinmetall, investiție 63 de milioane de euro în Ungaria

Kristóf Szalay-Bobrovniczky, ministrul Apărării din...

Prețul unei clasice genți Chanel a spart pragul de 10.000 €

O geantă clasică a casei de modă Chanel, un model cu...

Moderna primește 750 milioane de dolari de la Blackstone

Moderna a anunțat că divizia ”Știința vieții” de la...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel