Popa (BNR): Preţurile energiei s-au transmis în cele ale alimentelor
Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
Prof. Borţun: Angajatorul opreşte de 14 ori mai mult decât îi dă angajatului
Prof. Borţun: Angajatorul opreşte de 14 ori mai mult decât îi dă angajatului
Preţurile energiei s-au transmis în alimente, în timp ce serviciile au resimţit mai puţin şocul, fiind mai puţin intensive energetic, dar BNR încearcă să contrabalanseze aceste "efecte de runda a doua", a scris marţi pe pagina sa de Facebook Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României.

"Presiunile inflaţioniste rămân ample, de data aceasta în spatele evoluţiei inflaţiei au stat produsele alimentare, practic preţurile energiei s-au transmis în alimente, în timp ce serviciile au resimţit mai puţin şocul, fiind mai puţin intensive energetic. Rata de transmisie, influenţa creşterii preţurilor energiei în creşterea preţurilor alimentelor, este foarte rapidă şi puternică. Poate numai cursul de schimb să aibă o rată de transmisie mai mare decât preţurile la energie. Banca Naţională a României încearcă să contrabalanseze aceste "efecte de runda a doua", generate de preţurile energiei, printr-o anumită stabilitate a cursului. Dobânzile mai mari ne ajută la stabilitatea cursului. Încă suntem la mai puţin de jumătate din rata inflaţiei cu dobânzile, şi cu rate de dobândă de politică monetară mai mici decât în Ungaria, Polonia şi Cehia. Efectele de runda a doua vor continua, iar BNR, ştiind foarte bine că politica monetară nu poate stopa criza energetică sau conflictul militar, a ridicat totuşi dobânda cu 0,5 puncte procentuale", a scris Cristian Popa.

El a menţionat că măsurile au fost luate ca la carte. BNR a început din primăvara anului trecut prin oprirea cumpărării titlurilor de stat, controlul ferm al lichidităţii şi creşterea dobânzilor.

"Măsurile vor continua, trebuie să continue. Suplimentar, creşterea economică încetineşte, gap-ul pozitiv se închide, diminuând presiunile inflaţioniste de pe partea cererii. Avem o problemă majoră, ce ştim că este dificil de rezolvat în mijlocul unei crize majore (pandemie & război la graniţă): avem doua deficite majore. Acestea sunt problemele fundamentale. Am intrat în pandemie cu cele mai mari deficite, ieşim din ea la fel", a mai arătat Cristian Popa.

Recensământ 2022. Până la ce dată trebuie completat formularul de autorecenzare

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 10,15% în luna martie 2022, de la 8,53% în februarie, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 10,86%, cele alimentare cu 11,20%, iar serviciile cu 6,53%, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS). 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel