Portugalia i-a lăsat pe pensionarii italieni cu buzunarele goale
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
La aer curat / FOTO: Freepik
La aer curat / FOTO: Freepik
Guvernul portughez a pus capăt beneficiilor fiscale generoase menite să atragă pensionari străini. Iar italienii au fost printre cei mai dornici să profite de acest sistem de pensionare de aur.

Schimbarea climatului (financiar) pentru pensionarii italieni care petrec zile liniștite sub soarele portughez. Cotidianul „Il Messaggero” scrie despre întoarcerea acasă a seniorilor. Portugalia a decis, de fapt, să pună capăt unei măsuri pună în aplicare în 2009, în virtutea căreia străinii care locuiesc în această țară cel puțin jumătate din an erau scutiți de taxe. Numărul pensionarilor italieni care au dat năvală a fost atât de mare, încât directorul Institutului Național de Securitate Socială a cerut intervenția guvernului împotriva „celor care își cheltuiesc pensia în străinătate în detrimentul țării care le asigură acest venit”.

În ultimă instanță, nemulțumirea portughezilor este pe deplin justificată. „Menținerea pe mai departe a acestei situații ar echivala cu prelungirea unei măsuri de nedreptate fiscală care nu este justificată. Ea devine, de fapt, o modalitate de a stimula creșterea prețurilor pe piața imobiliară”, a spus premierul Antonio Costa. 

În aceste condiții, Statele Unite și Canada rămân ultimele destinații atractive pentru pensionarii italieni. „În cele mai multe dintre cazuri, este vorba de persoane care pleacă la copiii sau rudele care s-au stabilit deja în aceste țări, unde imigrația italiană a fost puternică”, explică „Il Messaggero”.

Oricum, Portugalia nu mai este un „El Dorado, paradisul fiscal din trecut”, insistă „Il Messaggero”. „Pe lângă faptul că s-a pus capăt scutirilor de taxe, creșterea bruscă a costului vieții și a prețului la locuințe din ultimii ani explică această răsturnare a lucrurilor”.

Cotidianul italian mai amintește că peste 400.000 de pensionari italieni beneficiază de pensii plătite de sistemul de pensii al unei țări străine în care au lucrat toată viața. Acestea reprezintă peste 3 miliarde de euro, din care aproximativ jumătate provine din Elveția, sau 0,2% din PIB-ul Peninsulei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel