Porumb, soia și grâu: De ce au crescut prețurile la Bursa din Chicago
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Porumb / FOTO: Freepik
Porumb / FOTO: Freepik
Contractele futures la porumb, soia și grâu au crescut joi la Chicago, după două sesiuni de scăderi. 

Deoarece, pe de o parte,  Rusia a declarat stare de urgență în regiuni agricole cheie din cauza înghețului și, pe de altă parte, se estimează că recoltele de porumb din Argentina vor scădea din cauza unei epidemii care a atacat plantele. 

Totuși, mâine urmează să fie dat publicității un document important care va spulbera, cu certitudine, temerile investitorilor și va stopa orice evoluție ascendentă a prețurilor la principalele produse agricole. Este vorba despre raportul privind cererea-oferta al Departamentul Agriculturii din SUA (USDA). 

”Nu există nici o îndoială că autorii textului vor sublinia, prin argumentul cifrelor, că perspectivele legate de aprovizionarea piețelor mondiale, inclusiv cea a Statelor Unite, rămâne confortabilă”, a comentat Bergman Grains Research.

Deocamdată însă, cel mai activ contract de grâu de la Chicago Board of Trade (CBOT) a crescut cu 0,24%, la 6,35-4/8 dolari/bushel.  Porumbul a câștigat cu 0,38%, până la 4,60 dolari/bushel, în timp ce boabele de soia au crescut cu 0,47%, până la 12,33-4/8 dolari/bushel.

Trei dintre principalele regiuni cultivatoare de cereale din Rusia au declarat miercuri stare de urgență, din cauza temperaturilor negative care au provocat îngheț la sol, dăunând grav culturile și anunțând o recultă în scădere. 

Bursa de cereale din Rosario din Argentina a declarat că boala care a efectat frunzele a distrus aproximativ 20% din recolta de porumb în acest sezon, reducând în același timp estimarea recoltei pentru 2023/24 la 47,5 milioane de tone metrice, în loc de 50 de milioane de tone.

Bursa și-a menținut, de asemenea, estimarea pentru cultura actuală de soia la 50 de milioane de tone, deși a avertizat că recolta a fost întârziată de ploi și de umiditate ridicată.

Brazilia va rămâne un furnizor competitiv de porumb pe piețele globale datorită unui alt an de producție abundentă, dar nu își va menține poziția de cel mai mare exportator mondial, a declarat Paulo Sousa, directorul executiv al comerciantului de cereale Cargill din țară.

Fermierii brazilieni din sudul țării au criticat planurile guvernului de a importa până la 1 milion de tone de orez după ce inundațiile au lovit Rio Grande do Sul, cel mai mare stat producător al țării.

Importurile de soia din China au crescut în aprilie cu 18% față de anul precedent, la 8,57 milioane de tone metrice, potrivit Administrației Generale a Vămilor, cel mai ridicat nivel înregistrat pentru o lună de aprilie, cumpărătorii cumpărând fasolea braziliană abundentă și ieftină.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Boom-ul inteligenței artificiale nu se dezminte. Analiză

La bursă, acțiunile din sectorul inteligenței...

Cinébébé, o companie UNICĂ în Europa și extrem de prețioasă

Realizarea de filme cu nou-născuți este strict...

Ceasul de 10.000 de euro care a făcut furori la Cannes

La deschiderea Festivalului de Film de la Cannes,...

Care sunt cele mai mari companii listate la bursa olandeză

Printre multele altele, Țările de Jos sunt cunoscute...

Schimbări pe WhatsApp: Ce se va întâmpla în luna iunie

Care sunt surprizele lunii iunie. Un detaliu: multă...

Incendiile care au aprins prețul petrolului

Cursul petrolului a încheiat în creștere ultima sesiune...

Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Şomajul rămâne la un nivel îngrijorător în Franţa

Veştile nu sunt bune pentru cea de-a doua mare economie...


pixel