Povestea Aeroportului Braşov. Gabriel Davidescu, Director UTI Construction and Facility Management: Primul aeroport construit în România în ultimii 50 de ani

Autor: Mihai Ciobanu
Data publicării:
Foto: Facebook Consiliul Judeţean Brasov
Foto: Facebook Consiliul Judeţean Brasov
EXCLUSIV
Gabriel Davidescu, Director UTI Construction and Facility Management, a povestit cum a început povestea celui mai nou aeroport din România, primul construit în ţara noastră în ultimii 50 de ani, de la Braşov. 

"Aeroportul Braşov este primul aeroport deschis în România după mai bine de 50 de ani. Este primul aeroport din România care se deschide cu o tehnologie nouă de remote tower. Practic, avem un turn digital, iar controlorii de trafic sunt într-un sediu remote, la Arad.

Cum a fost posibil, după o perioadă atât de lungă? În primul rând a fost vorba de voinţa politică pe care am găsit-o la Consiliul Judeţean Braşov, în special la domnul preşedinte Adrian Veştea care a dorit foarte tare să ducă acest proiect la capăt.

Istoria proiectului este lungă. Povestea începe undeva de prin 2007-2008; la vremea respectivă Consiliul Judeţean a încercat să construiască aeroportul prin parteneriat public-privat. Noi am fost implicaţi şi la acel moment, ne-am dorit să fim parte din acel proiect, am licitat, ne-am oprit însă pe drum, motivele fiind multe. Unul dintre ele: lipsa de experienţă a României în a seta parteneriat publice-private. Şi atunci lucrurile s-au închis, iar prin 2014 – dacă îmi aduc bine aminte – Consiliul Judeţean a construit o pistă de beton, fără balizaj, iar cu adevărat acest proiect a început în mandatul domnului Veştea iar pentru construcţia terminalului am primit ordinul de începere exact în ziua în care a fost declarată starea de urgenţă, pe 17 martie 2020.

Noi am finalizat terminalul într-un an şi ceva. Lucrările au fost finalizate undeva pe la sfârşitul anului 2021. Ulterior au fost executate alte lucrări pentru clădiri conexe necesare aeroportului: uzina energetică, centrala termică, drumuri de acces etc şi am finalizat un contract pe care noi l-am semnat ca urmare a unei licitaţii publice în 13 ianuarie 2021 – acela a fost contractul de proiectare şi execuţie pentru toate sistemele de radionavigaţie care au inclus şi soluţia de turn virtual implementată pentru prima dată în România. Este o soluţie care a fost implementată pentru prima dată în Suedia de către unul dintre partenerii noştri de tehnologie, Saab – un nume care nu mai necesită nicio prezentare. Ei au implementat pentru prima dată acest concept în anul 2015", a povestit, într-un interviu acordat DC News, directorul UTI Construction and Facility Management, Gabriel Davidescu.

VIDEO: 

Youtube video image

 

Ce înseamnă turnul de control virtual

 

"Brașov – Ghimbav este primul aeroport din România și al doilea din lume care beneficiază, încă din etapa de operaționalizare, de un Turn Virtual de Control la Distanţă. Este și primul aeroport din România care are implementate, încă din faza de construcție, soluții bazate pe tehnologia UV, de dezinfecție automată în spațiile publice, în lifturi, pe scări rulante.

Dar, evident, noutatea absolută este aceea a unui turn de control virtual. A fost un act de mare curaj al CJ Brașov acela de a învinge toate barierele birocratice din România și de a impune, în final, cea mai modernă soluție de dirijare a zborurilor cu tot scepticismul și rezistența instituțiilor implicate.

Cu ajutorul unei soluții digitale inovatoare, implementată în colaborare cu parteneri de top la nivel mondial, SAAB - Suedia și Thales - Franța, UTI Construction and Facility Management a proiectat, instalat și integrat echipamentele de radionavigatie, de comunicații sol-aer, stație meteo și de dirijare a zborurilor de pe Aeroportul din Brașov de către controlori de trafic aerian aflați fizic în Centrul de dirijare a zborurilor ROMATSA din Arad, aceștia lucrând în regim de realitate virtuală augmentată

Binoclul, instrumentul de bază al oricărui controlor de trafic tradițional a fost înlocuit de un sistem complex de senzori care oferă o realitate mult îmbunătățită față de ceea pot să capteze simțurile umane.

Practic, noi am instalat la Brașov echipamente extrem de performante, de exemplu camere video cu vedere pe timp de zi și de noapte care pot vedea detalii la distanță de câțiva kilometri și cu ajutorul cărora controlorii de trafic aerian pot dirija aterizarea si decolarea aeronavelor în siguranță inclusiv în condiții de vizibilitate redusă. Și o pot face și din alte zone geografice, la distanțe mai mari, în cazul nostru de la Arad. Centrul de la Arad permite dirijarea zborurilor a cinci aeroporturi în condiții de maximă siguranță și la costuri semnificativ reduse. Atât de performantă este soluția.

Aceasta este cea mai nouă tendință în domeniu, sperăm ca și alte aeroporturi să observe avantajele acestei soluții inovatoare: concentrarea mai multor aeroporturi într-un centru de dirijare, utilizarea în comun a acelorași resurse, a celor mai buni specialiști, ceea ce facilitează operarea în condiții de siguranță sporită și reducerea costurilor.

Apoi, controlorii de trafic aerian lucrează cu instrumente de ultimă generație, ce generează informații relevante și detalii cheie, chiar în condiții meteo extreme, precum și o performanță operațională crescută și siguranță prin multiple niveluri de redundanță", a explicat Gabriel Davidescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Eugen Rădulescu
Precizări făcute de Ministerul Justiției
Un cuplu se uită la documente
Austria încă primește gaze din Rusia

Disperare la Gazprom. Cum vrea compania să se salveze

Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...

Livrator / Foto: Freepik
Petroliști
Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
Camera Deputaților / FOTO: Facebook
OpenAI în pragul colapsului

OpenAI se confruntă cu probleme tehnice

OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...

Transportor GNL / sursa foto: Freepik.com /@sharpiloandrey
Banca Națională a României

Indicele ROBOR, nouă creştere. Comunicatul BNR

Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.

pexels.com
Gerasimos Contoguris Director PC Philip Morris Romania
Foto: Pexels.com
Cumpărături online / FOTO: Freepik
Certificat de înregistrare fiscală / Ilustrație: DCBusiness
Boeing / FOTO: Wikipedia
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Protestul sindicatelor din învățământ
Sebastian Burduja
Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...

Donald Trump
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Locuri de muncă
Un cuplu semnează un contract / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Unsplash
Elon Musk / FOTO: Facebook
Curs valutar / Foto: DCBusiness

pixel