Prăbușire istorică pentru cipurile de memorie
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
O evoluție la care nu se aștepta nimeni
O evoluție la care nu se aștepta nimeni
Despre sectorul cipurilor de memorie se știe că are cicluri de boom și de criză însă în ultima perioadă părea că își schimbase modul de operare. O combinație între un management mai disciplinat și noi piețe pentru aceste produse - inclusiv tehnologia 5G și serviciile de cloud - ar fi asigurat că societățile vor furniza câștiguri mai previzibile.

Și totuși, la mai puțin de un an după ce companiile producătoare de memorii au făcut astfel de declarații, industria de 160 de miliarde de dolari suferă una dintre cele mai grave derapaje de până acum. Există o supraofertă de cipuri care stau în depozite, clienții reduc comenzile, iar prețurile produselor au scăzut.

Criză fără precedent

Criza fără precedent nu se limitează la a nimici lichiditățile liderilor din industrie, precum SK Hynix Inc. și Micron Technology Inc., ci îi destabilizează și pe furnizorii acestora, afectează economiile asiatice care se bazează pe exporturile de tehnologie și îi forțează pe puținii jucători de memorie rămași să formeze alianțe sau chiar să ia în considerare fuziuni.

A fost o coborâre rapidă de la creșterea pandemică a vânzărilor din această industrie, care a fost alimentată de cumpărătorii care își dotau birourile de acasă și cumpărau calculatoare, tablete și smartphone-uri. În prezent, consumatorii și întreprinderile se abțin de la cumpărături mari, în timp ce se confruntă cu inflația și creșterea ratelor dobânzilor. Producătorii acestor dispozitive, principalii cumpărători de cipuri de memorie, sunt brusc blocați cu stocuri de componente și nu mai au nevoie de altele.

Samsung suferă dar nu pentru mult timp

Deja, Samsung Electronics Co. și rivalii săi pierd bani pentru fiecare cip pe care îl produc. Se estimează că pierderile lor operaționale colective vor atinge un nivel record de 5 miliarde de dolari în acest an. Stocurile - un indicator critic al cererii de cipuri de memorie - s-au mai mult decât triplat, ajungând la niveluri record, ajungând la stocuri pentru trei sau patru luni.

Samsung pare a fi singurul care va scăpa relativ nevătămat, datorită greutății și diversificării afacerilor sale, dar chiar și divizia de semiconductori a gigantului sud-coreean se îndreaptă spre pierderi, notează Bloomberg. Investitorii vor avea o idee despre pagube săptămâna aceasta, când compania va raporta rezultatele trimestriale.

Vânzările companiilor producătoare de echipamente cu cipuri se prăbușesc cu aproximativ 30% până la 50%, un lucru care nu este normal spun analiștii. 

Acțiunile Samsung au scăzut cu până la 2,3% luni dimineață, în cea mai mare scădere intraday din ultimele 12 zile iar SK Hynix a scăzut cu 1,6%.

Combinație unică de circumstante

Industria suferă din cauza unei combinații unice de circumstanțe - o mahmureală pandemică, războiul din Ucraina, inflația istorică și întreruperile lanțului de aprovizionare - care au făcut ca prăbușirea să fie mult mai gravă decât o scădere ciclică obișnuită.

Micron, ultimul producător american de cipuri de memorie rămas în SUA, a reacționat agresiv la scăderea drastică a cererii. Compania a declarat la sfârșitul lunii trecute că va reduce bugetul pentru noi fabrici și echipamente, pe lângă reducerea producției. Ritmul în care industria se va îndrepta va depinde de cât de repede vor lua măsuri similare omologii companiei, a declarat directorul general Sanjay Mehrotra.

În Coreea de Sud, Hynix a redus, de asemenea, investițiile și a diminuat producția. Surplusul de stocuri al companiei este în parte rezultatul achiziționării de către aceasta a diviziei de memorii flash a Intel Corp. - un acord încheiat înainte de declinul industriei.
Toți ochii sunt acum ațintiți asupra regelui cipurilor de memorie, Samsung, care până în prezent a spus prea puțin despre perspectivele pe termen scurt ale industriei. Cel mai mare producător mondial de cipuri, smartphone-uri și panouri de afișare urmează să raporteze marți rezultatele pentru trimestrul al patrulea, urmate de o convorbire telefonică în timpul căreia analiștii vor pune probabil la îndoială planurile sale de gestionare a capacității.

Gigantul tehnologic coreean a continuat de obicei să cheltuiască în timpul recesiunilor, sperând să iasă din ele cu o producție superioară și o profitabilitate mai mare atunci când cererea se va relansa. De data aceasta, piața a pariat pe faptul că firma își va restrânge oferta de cipuri, ridicând prețul acțiunilor sale în ultimele săptămâni.

Situații disperate cer măsuri drastice

Riscurile au determinat companiile din industrie să devină mai conservatoare. Acestea se concentrează mai mult pe profitabilitate decât să încerce să crească rapid și să câștige cotă de piață.

Acest lucru este valabil în special pentru așa-numitele cipuri DRAM, unde cei trei furnizori dominanți - Samsung, Hynix și Micron - reduc oferta, a declarat Shin Jinho, co-director executiv al Midas International Asset Management. Cealaltă parte majoră a pieței de memorii, cipurile NAND, este mai fragmentată și va trece printr-o bătălie mai dură, deoarece numeroșii concurenți se luptă pentru supraviețuire, a spus el.

"Piața NAND se confruntă cu o concurență acerbă, iar redresarea va urma la un trimestru după redresarea pieței DRAM", a declarat Shin. "Dacă situația se prelungește, în cele din urmă, vom asista la o consolidare pe piața NAND."

Ce urmează

Industria memoriilor a avut parte de fuziuni în timpul recesiunilor anterioare, iar aceasta ar putea să nu facă excepție. Producătorii de NAND Western Digital Corp. și Kioxia Holdings Corp. progresează în discuțiile lor de tranzacționare, au declarat în această lună persoane familiare cu această chestiune. Cu toate acestea, companiile produc deja în comun și, prin urmare, o fuziune nu va duce neapărat la reducerea producției.

Întrebarea pe termen mai lung este când își va reveni cererea clienților. Ieșirea recentă a Chinei din restricțiile legate de Covid ar putea fi un catalizator care să ajute industria, deoarece producătorii de gadgeturi vor putea să readucă fabricile de producție la un ritm normal, a declarat Roh de la HMC Investment.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel