Prețul benzinei va crește cu siguranță. În orice caz, așa cred unii
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
S-ar putea să vină vremuri grele
S-ar putea să vină vremuri grele
Panică în Franța! Mijloacele de informare în masă trag semnale de alarmă: analiștii sunt convinși că inflamarea pieței petrolului, unde prețurile la aur negru au înregistrat salturi spectaculoase, după ce combinatele petroliere ale Arabiei Saudite cu fost atacate cu drone, va conduce la o scumpire incredibilă a carburanților la pompă. 

Iar situația va deveni cu adevărat dramatică în cazul în care Statele Unite se vor decide de la acțiune de forță pentru a-i pedepsi pe cei care au lansat, sâmbătă, atacuri cu drone împotriva mai multor întreprinderi petroliere din Arabia Saudită, punându-i pe jar pe investitori și înroșind bursele. Chiar dacă rebelii hutis, susținuți de Iran, au revendicat atacul din Yemen, SUA consideră că Teheranul ar fi adevăratul vinovat.

Creșterea cursului petrolului va avea repercusiuni asupra prețului la benzină. ”Scumpirea va fi rapidă și consistentă”, a avertizat Francis Duseux, președintele Uniunii industriilor petroliere din Franța. ”Prețul petrolului are un impact de circa 3% asupra prețului la pompă”, a precizat Benjamin Louvert, expert la fondul Ofi, potrivit căruia restul prețului cuprinde costurile de rafinare și distribuție, fără a uita taxele pe carburant.

Problema este că, în opinia experților în domeniu, prețul barilului s-ar putea menține la nivelul atins luni (peste 66 de dolari/baril în cazrul petrolului marca Brent), ba chiar ar mai putea progresa în următoarele săptămâni. Pentru că, deși SUA au devenit cel mai mare producător de țiței din lume, anunțând că sunt dispuse, dar nu pentru moment, să compenseze o parte din golul lăsat de petrolul saudit, Arabia Saudită rămâne cel mai mare exportator.

Citește și Piața petrolului fierbe! Într-o secundă, prețul a crescut cât într-un an

Or, compania Saudi Aramco nu prezentat, deocamdată, un calendar ar revenirii la normal. Surse apropiatei situației au atras însă atenția că revenirea la întreaga capacitate ar putea dura săptămâni. ”Dacă va fi vorba de mai multe săptămâni, jucătorii din piață și-ar putea pune problema producției mondiale, în condițiile în care Iran și Venezuela sunt deja în afara jocurilor”, a apreciat Louvet, amintind că o scădere a producției înseamnă o creștere a prețurilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

De ce a inventat Guvernul lozul Team România

Până la debutul Jocurilor Olimpice de la Paris mai este...

Număr record de firme radiate în România

În primele trei luni ale anului peste 25.000 de firme au...

Programul de Paște al magazinelor Lidl din România

Cum funcționează magazinele Lidl în zilele Sărbătorilor...

SUA interzic importul de uraniu din Rusia

Senatul american a aprobat marți o lege prin care se...

Plăți de 119 milioane de euro pentru agricultori

Cele mai semnificative plăți, în valoare de 112,7...

China își flexează mușchii și testează al treilea portavion

Presa de stat chineză a anunțat că primul portavion de...

De Sărbători, românii riscă amenzi de până la 5000 de lei

Sunt prevederi legislative pe care românii fie nu le...

Record de mortalitate în fermele de somon din Norvegia

Aproape 63 de milioane de somoni au murit prematur anul...

Schimbare la vârful Tuborg România

Tuborg România anunță o schimbare în managementul organizației, prin...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel