Premieră în România. Ministrul Ivan anunță lansarea hub-ului de servicii publice online

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Bogdan-Gruia Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitizării
Bogdan-Gruia Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitizării
EXCLUSIV
Ministrul Cercetării, Inovării și Digitizării, Bogdan-Gruia Ivan, a participat la dezbaterea "Upgrade Romania: Impactul marilor investiții ale anului 2024" organizată de DCMediagroup, unde a discutat despre inițiativele de digitizare și simplificare a birocrației în România.

Ivan a subliniat importanța acestor reforme, declarând: „Dacă, de exemplu, pentru a înființa o companie trebuia să faci 7-8 pași administrativi, ei bine, de mâine o să anunțăm lansarea hub-ului de servicii publice de la Oficiul Registrului Comerțului, în care 17 servicii publice, care până acum erau exclusiv offline, vor fi online. De la înființarea unei companii, la schimbarea acționarilor, a administratorului sau chiar desființarea companiei. Toate aceste lucruri vor putea fi făcute direct în format online, iar hub-urile de la Ministerul Justiției, Ministerul de Interne și Ministerul Muncii vor fi parte integrantă a acestui proiect.”

Portal unic al statului român și aplicație mobilă

Ministrul a menționat și un proiect amplu finanțat din fonduri europene, la care se lucrează încă din luna aprilie a acestui an: „Am adus finanțare europeană, am derulat deja achiziția și lucrăm încă din luna aprilie a acestui an, prin care vom avea un portal unic al statului român și o aplicație ce va putea fi descărcată din AppStore și Google Play. Fiecare cetățean român va putea să facă toate operațiunile care astăzi sunt exclusiv la ghișee și online. În prima etapă, estimăm undeva la 7-8 servicii publice până la începutul anului viitor, urmând ca până în septembrie anul viitor să migrăm cel puțin 30 de servicii publice în această interfață, de la plata taxelor și impozitelor, a rovinietei la reînnoirea permisului, buletinului și pașaportului. Vom notifica cetățenii cu 30 de zile înainte de expirarea documentelor, iar aceștia vor putea să aplice pentru reînnoirea lor doar prin transmiterea unui formular simplu, în care stabilesc doar ora și data pentru fotografia necesară.”

Modernizarea sistemelor informatice ale statului

În continuare, Ivan a explicat etapele viitoare ale proiectului: „În etapa următoare avem profilat în proiectul care ne asigură că toate aceste sisteme informatice care trebuie aduse de la anul 2000 din ultimii 20 de ani, scrise în limbaje tehnice diferite, vor fi aduse toate la tehnologia anului 2024. Am creat legislație, sunt inițiatorul legii interoperabilității și acum lucrăm la Platforma Națională de Interoperabilitate, care va asigura un limbaj tehnic comun pentru toate bazele de date ale statului român, făcându-le interoperabile. De exemplu, dacă un om de afaceri vrea să depună o solicitare pentru o subvenție agricolă la APIA, nu va mai fi nevoit să meargă la Oficiul de Cadastru pentru un extras de carte funciară, la primărie pentru un extras fiscal și la ANAF pentru o adeverință. Toate datele vor fi accesibile direct la APIA.”

Obiective pe termen lung și legislație actualizată

Ministrul a menționat că acest lucru va fi posibil până la finalul anului 2026, subliniind deja lucrările în curs: „Lucrăm deja la acest lucru și lucrăm atât la fluxul administrativ. Dacă, de exemplu, ai nevoie de 10 pași ca să înființezi o firmă, lucrăm și la scurtarea acestor pași la 5 sau 4, dacă tehnic este posibil. În paralel, lucrăm la legislație pentru schimbarea a zeci de acte normative modificate în ultimii 20 de ani și la integrarea dintre partea tehnică și procedura administrativă. Nu ne ajută la nimic dacă vom digitaliza o administrație super birocratică, pentru că despre asta este vorba. Din cauza asta, oamenii de afaceri sunt nemulțumiți că își petrec prea mult timp în raport cu statul. Persoanele fizice sunt nemulțumite pentru că își petrec prea mult timp în raport cu statul.”

Ambiția de a ajunge la nivelul țărilor europene avansate

Ministrul a concluzionat cu ambiția de a transforma România într-un model de digitalizare rapidă: „Pariul nostru este să facem în 3-4 ani ceea ce alte state au făcut în 20 de ani. Estonia, Danemarca, Polonia și Portugalia sunt exemple care ne inspiră în această direcție.”

Aceste inițiative ar trebui să revoluționeze interacțiunea cetățenilor și a oamenilor de afaceri cu statul, reducând semnificativ timpul și efortul necesar pentru realizarea diverselor proceduri administrative. Astfel, România face pași importanți spre o administrație modernă, digitalizată și eficientă.

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zile

Bun venit la ediția de azi, 29 octombrie, a...

Elena Cristian
Legume / Foto: Freepik

Abia intrată în vigoare, amnistia fiscală deja se modifică

Proiectul de ordin prevede amânarea și anularea unor...

Liderii europeni trebuie să gândească un plan de diversificare
Contor electric
Fotografie de la Aaron Kittredge: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/129112/
Banca Națională a României
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Investitii / Ilustrație: DCBusiness
Casa de marcat

Nouă obligație pentru comercianți, impusă de ANPC

 ANPC propune noi reglementări pentru informarea...

Netflix / Foto: Freepik

Netflix, parteneriat extins cu NBCUniversal

Netflix extinde parteneriatul cu NBCUniversal iar...

Sobă pe lemne / Foto: Freepik

Începe Rabla pentru sobe, a anunțat ministrul Mircea Fechet

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat că în...

Kim Jong Un
Bitcoin / Foto: Freepik
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
Restaurant. Foto: Pexels.com
Covor / FOTO: https://pixabay.com/photos/vestibule-hall-door-carpet-blue-3542790/
Abces dentar / FOTO: Freepik

De ce apare abcesul dentar și cum îl recunoști?

Un abces dentar este o acumulare de puroi care poate...

Bundestag, Germania

FMI: De ce are nevoie Germania pentru a depăşi recesiunea

Germania are nevoie de reforme şi investiţii pentru a...

Rheinmetall

Rusia ar putea ataca fabrica Rheinmetall din Ucraina

Probabilitate confirmată de reprezentantul Kremlinului,...

Palatul CEC
Ghișeu bancar / Foto: Freepik

Dobânzile la creditele IFN: Limitele impuse

Legislația în vigoare reglementează strict dobânzile...

El este Zhang Yiming / FOTO: Captură ecran

Are 41 de ani și este cel mai bogat om de afaceri din China

Este vorba despre Zhang Yiming, a cărui avere este...

Muncitor uzină siderurgică / sursa foto: Freepik.com
Bună dimineața! / FOTO: Freepik
baraj. foto: pexels.com

pixel