Premieră la Stockholm: A fost lansat primul feribot complet autonom VIDEO
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Un oraș care revendică o premieră mondială
Un oraș care revendică o premieră mondială
Un feribot 100% autonom și electric a fost inaugurat la Stockholm, care, potrivit promotorilor, devine primul oraș din lume care pune în funcțiune acest tip de navetă.

„Este o zi revoluționară pentru toată lumea”, a declarat Stein André Herigstad-Olsen, CEO al Torghatten, compania norvegiană care a condus proiectul.

Compania revendică o premieră mondială pentru un feribot de oraș autonom, domeniu unde Scandinavia deține supremația. 

De luni, feribotul numit „MF Estelle”, care a costat în jur de 1,5 milioane de euro, va circula inițial pe distanțe scurte, de doar câteva sute de metri între mai multe insule din centrul orașului Stockholm.

Doi piloți se află la bordul navei, dar nu pentru a butona tabloul de comandă, ci pentru a supraveghea starea feribotului. Herigstad-Olsen spune că, pe viitor, ”MF Estelle” va deveni „complet autonomă”. Compania Torghatten speră că produsul lor se va bucura de aprecierea autorităților și că numărul navetelor în circulație va crește nu doar la Stockholm, dar și în străinătate. 

Autonomia micului feribot de zece metri este posibilă datorită diferitelor sisteme instalate la bord, a explicat Erik Nilsson, manager operațional al Torghatten.

„Există un radar obișnuit, AIS, dar și camere suplimentare și sisteme cu ultrasunete care ne permit să identificăm” obstacolele din drum.„Acest sistem autonom funcționează ca un căpitan, vede ca un căpitan și navighează ca un căpitan”, susțină CEO-ul.

Siguranța pasagerilor va fi astfel asigurată, potrivit companiei. „Dacă apare o canoe, o vedem în mai puțin de o secundă și modificăm cursul” navetei, detaliază Nilsson.

Acesta va putea transporta maxim 30 de persoane, iar prețul unui bilet dus-întors va fi de 35 de coroane suedeze (aproximativ 3 euro). Feribotul își propune să încurajeze locuitorii să meargă pe jos sau cu bicicleta până la serviciu, în loc să conducă.

Această inițiativă vine într-un moment în care sectorul navelor electrice precum bărcile automate este în plină expansiune.

În noiembrie 2021, primul cargo autonom 100% electric a văzut lumina zilei în Norvegia: Yara Birkeland, de 80 de metri lungime și 3.200 de tone de greutate mare. Dar împuternicirea lui se va face treptat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România a importat mai mult cărbune în 2024

În urmă cu câteva zile, Institutul Național de...

De ce cumpără SUA milioane de barili de petrol. Analiză

Procedând ca atare, Statele Unite rezolvă, practic, două...

Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Şomajul rămâne la un nivel îngrijorător în Franţa

Veştile nu sunt bune pentru cea de-a doua mare economie...

Date de ultimă oră privind cifra de afaceri din industrie

Informațiile vin de la Institutul Național de Statistică. 

Orezul va deveni mai scump, pe fondul fenomenelor meteo

Diferite probleme care țin, în mare parte, de fenomene...


pixel