Premierul Belgiei: Democrația belgiană este vândută

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Alexander de Croo / Foto: Flickr
Alexander de Croo / Foto: Flickr
Prim-ministrul Belgiei, Alexander de Croo, a descris miercuri China drept o ţară "uneori foarte ostilă", în urma acuzaţiilor că Beijingul a recrutat un membru al partidului belgian de extremă dreapta Vlaams Belang ca agent de informaţii, potrivit Reuters.

"Nu trebuie să subestimăm cât de mult nu le place puterilor străine democraţia noastră, unitatea noastră. Spre deosebire de Rusia, China nu ne atacă continentul, dar rămâne o ţară care este uneori foarte ostilă. Acest lucru nu ar trebui respins ca nesemnificativ", a declarat De Croo pentru principalele două ziare importante din Belgia, Le Soir şi De Standaard.

"Democraţia belgiană este vândută. Chinezii încearcă să cumpere influenţă pentru a ne destabiliza democraţia. Prin 'Chinagate', sau ar trebui să spun interesul chinez, totul se dezvăluie în faţa ochilor noştri", a subliniat el.

De Croo a reacţionat la relatări de săptămâna trecută din ziarele Financial Times, Le Monde şi Der Spiegel, care susţineau că Frank Creyelman, din partidul Vlaams Belang, a lucrat cu spioni chinezi timp de cel puţin trei ani.

Tom Van Grieken, liderul Vlaams Belang, care este în favoarea independenţei flamande, l-a exclus vineri pe Creyelman din partid în urma acuzaţiilor.

De Croo a mai spus că Steven Creyelman, fratele lui Frank Creyelman şi, de asemenea, membru al Vlaams Belang, ar trebui să fie înlăturat de la preşedinţia comisiei parlamentare pentru achiziţii de apărare, dar a recunoscut că nu este decizia sa.

"Motto-ul meu este: mai bine în siguranţă decât să-mi pară rău. El prezidează una dintre cele mai sensibile comisii din Parlament", a spus premierul belgian, făcând o comparaţie între această presupusă afacere de spionaj chinez şi aşa-numitul scandal 'Qatargate'.

Qatargate, cel mai mare scandal care a zguduit politica Uniunii Europene din ultimele decenii, se bazează pe suspiciuni conform cărora Qatarul şi Marocul au mituit politicieni, asistenţi parlamentari şi organizaţii neguvernamentale pentru a influenţa procesul decizional în legislativul comunitar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Freepik.com
Dumitru Costin, BNS
Medicamente / Foto: Freepik
Banca Naționala a României
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 şi 37 de grade, iar cele minime se vor situa între 17 şi 23 de grade.
Centru de date / Foto: Freepik
ANAF
Miraj, efect cauzat de temeratura ridicată / Foto: Jeffrey Beall

Canicula aduce restricții de trafic în Teleorman

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii...

Bursa de Valori București
Termocentrala de la Turceni
Wang Yi
Programul Casa Verde Fotovoltaice
Un călător se uită la avioanele de pe pista de aterizare / Foto: Freepik
Ilie Bolojan, în Parlamentul României / Foto: George Călin / Inquam Photos
Poluare / Foto: Freepik
Energie verde / Foto: Freepik
Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă

România, în topul celor mai mari prețuri la energie

Prețurile la energie electrică continuă să varieze...

Intrarea în salina Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
OPEC
Caniculă
Camioanele care au fost depistate de Poliția de Frontieră
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com
Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Pompieri
Grafică: Oana Pavelescu

pixel