Premierul Ciucă a convocat task-force-ul pentru gestionarea situaţiei generate de agresiunea militară rusă din Ucraina
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Nicolae Ciuca
Nicolae Ciuca
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a convocat, joi, la nivelul Guvernului, task-force-ul pentru gestionarea situaţiei generate de agresiunea militară rusă din Ucraina.

Potrivit unui comunicat al Executivului, principalele responsabilităţi sunt legate de monitorizarea situaţiei şi coordonarea măsurilor la nivelul structurilor guvernamentale pentru asigurarea funcţionării tuturor serviciilor publice.

Din acest grup de lucru fac parte ministrul Apărării, Vasile Dîncu, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, ministrul de Interne, Lucian Bode, ministrul Energiei, Virgil Popescu, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, ministrul Muncii, Marius Budăi, secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu, şi şeful Cancelariei prim-ministrului, Mircea Abrudean.

Premierul Nicolae Ciucă a condamnat, joi dimineaţă, decizia Federaţiei Ruse de a invada teritoriul Ucrainei, pe care o consideră "un act ilegal de agresiune", şi a subliniat solidaritatea cu Guvernul de la Kiev, reiterând totodată că este prioritară protejarea cetăţenilor români aflaţi pe teritoriul ucrainean.

Război în Ucraina. Piețele se prăbușesc iar prețul aurului a exploda

"Prim-ministrul Nicolae Ciucă condamnă cu hotărâre invadarea de către Federaţia Rusă a teritoriului Ucrainei, care reprezintă un act ilegal de agresiune, contrar principiilor dreptului internaţional, consacrate de Carta ONU, Actul Final de la Helsinki, Carta de la Paris pentru o Nouă Europă, Carta Securităţii Europene şi celelalte documente care definesc actuala arhitectură europeană de securitate. În numele Guvernului României, premierul Nicolae Ciucă exprimă solidaritatea cu Guvernul Ucrainei şi reiterează susţinerea pentru suveranitatea şi integritatea teritorială ale statului vecin", se arată într-un comunicat transmis de Guvernul de la Bucureşti.

Joi dimineaţă, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat o operaţiune militară în estul Ucrainei. Liderul de la Kremlin a cerut armatei ucrainene "să depună armele" şi a promis să contracareze orice interferenţă străină în operaţiunea rusă în Ucraina. Putin a susţinut că încearcă să demilitarizeze şi să "de-nazifice" Ucraina.

Liderii europeni, ai SUA, NATO şi ONU au reacţionat la anunţul preşedintelui Federaţiei Ruse, cerându-i să oprească "agresiunea militară" împotriva Ucrainei şi au condamnat ferm atacul Rusiei.

Presa internaţională a relatat despre focuri de arme în apropiere de principalul aeroport din Kiev şi explozii în mai multe locuri din Ucraina, între care şi Odesa, port la Marea Neagră.

Ucraina a anunţat închiderea spaţiului său aerian, iar preşedintele Volodimir Zelenski a decretat legea marţială în toate teritoriile ţării.

Armata ucraineană a afirmat joi că a doborât în estul ţării cinci avioane şi un elicopter ale armatei ruse, potrivit AFP. La rândul său, Ministerul rus al Apărării a anunţat, într-un comunicat de presă preluat de EFE, că forţele armate ruse au neutralizat apărarea aeriană a Ucrainei şi au distrus infrastructura bazelor aeriene ucrainene, în cadrul operaţiunii militare lansate de Moscova.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...


pixel