Premierul Ciucă cere accelerarea ritmului de lansare a proiectelor din PNRR
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Ciucă: Pensionarii vor fi ajutaţi, aşa cum i-am ajutat de când am preluat guvernarea, cu tot ceea ce putem
Ciucă: Pensionarii vor fi ajutaţi, aşa cum i-am ajutat de când am preluat guvernarea, cu tot ceea ce putem
Premierul Nicolae Ciucă a cerut dinamizarea ritmului de lansare a apelurilor şi ghidurilor de proiecte din PNRR, luni, la reuniunea Comitetului de monitorizare a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, în cadrul reuniunii, au fost prezentate elementele de dialog cu Comisia Europeană realizate după depunerea de către ţara noastră a primei cereri de plată aferente PNRR, în valoare de 3 miliarde de euro.

"Cu acelaşi prilej, participanţii au prezentat stadiul procedurilor de validare a jaloanelor şi ţintelor asumate pentru trimestrul I al acestui an. Totodată, a fost evaluat stadiul implementării măsurilor necesare pentru îndeplinirea ţintelor şi jaloanelor cu termen de realizare în trimestrul al doilea", se arată în comunicat.

Şeful Guvernului aminteşte că au fost lansate deja o serie de programe de finanţare, în domenii precum dezvoltarea comunităţilor locale, educaţie, energie, cultură.

"Anul acesta, România are şansa de a folosi 10 miliarde de euro din PNRR, din prefinanţări şi cereri de plată. Toate ministerele trebuie să depună eforturile necesare pentru a implementa reformele asumate, dar să şi atragă banii europeni conform programărilor. Alături de programele operaţionale şi cele naţionale, vom genera, astfel, mecanismul necesar dezvoltării economice şi modernizării ţării", a declarat şeful Executivului.

Premierul cere autorităților locale să nu rateze banii din PNRR

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat luni că autorităţile centrale şi locale au datoria de a nu rata oportunitatea accesării banilor din PNRR, pentru a implementa proiecte care să asigure dezvoltarea comunităţilor, atât din mediul urban, cât şi din mediul rural, declaraţie făcută la semnarea primelor 6 contracte pe componenta 'Fondul local' din cadrul Planului Naţionale de Redresare şi Rezilienţă.

"În urmă cu câteva zile, mai precis pe 7 iunie, au fost semnate primele contracte în cadrul componentei 'Valul renovării', iar astăzi semnăm şi, practic, porneşte cea de-a doua componentă - 'Fondul local'. Este o oportunitate câte se poate de importantă pe care nu ne permitem să o ratăm, şi anume să punem în aplicare toate aceste oportunităţi pentru dezvoltarea comunităţilor, atât din mediul urban, cât şi din mediul rural", a declarat Nicolae Ciucă.

Bomba din PNRR! La ce creșteri de TAXE s-au angajat cei care l-au NEGOCIAT

Şeful Executivului a remarcat că şi la această ceremonie de semnare sunt prezenţi primari din ţară, evidenţiind că realizarea unui cadru transparent de accesare a proiectelor, prin digitalizare, de către Ministerul Dezvoltării a permis acest lucru.

"Este un instrument pe care fiecare dintre cei aflaţi în funcţia de primar trebuie să-l folosească şi trebuie să-l acceseze, ţinând cont de facilităţile care au fost puse la dispoziţie de către Ministerul Dezvoltării. (...) Ceea ce cred că este, de asemenea, important de subliniat este că înainte să se fi terminat apelul de proiecte, iată reuşim să semnăm primele contracte. Chestiunea aceasta se întâmplă deoarece au fost realizate acele mecanisme astfel încât proiectele care îndeplinesc toate condiţiile pot fi selecţionate şi asumate prin semnarea contractelor, deoarece există sume prealocate şi, în felul acesta, nu există niciun fel de dubiu, există doar cerinţa ca proiectele să fi fost temeinic întocmite. Practic, este datoria noastră, a tuturor, atât a instituţiilor guvernamentale, cât şi a autorităţilor locale, să continuăm să folosim aceste mecanisme, prin care să asigurăm atât partea de eficientizare termică, de dezvoltare verde şi să punem în valoare tot ceea ce au reuşit instituţiile statului să faciliteze, astfel încât autorităţile locale să poată accesa cât mai uşor la aceste oportunităţi ", a afirmat Ciucă.

Sprijin logistic din partea Ministerului Dezvoltării

Premierul a punctat şi faptul că autorităţile locale au la dispoziţie pe site-ul Ministerului Dezvoltării planuri tip în baza cărora pot implementa mai uşor proiectele din fonduri PNRR, fără să mai fie nevoie de timp şi de resurse pentru a întocmi planuri noi.

"Toate aceste planuri-tip pot fi folosite pentru construcţia de locuinţe pentru specialişti, atât din domeniul învăţământului, cât şi din domeniul sănătăţii. Sunt mecanisme şi instrumente simple, pe care le punem la dispoziţia autorităţilor locale, astfel încât să facilităm cât mai mult accesul la resurse şi, bineînţeles, la implementarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă", a mai declarat Ciucă.

Nu în ultimul rând, şeful Executivului a reiterat apelul către autorităţile centrale şi locale să finalizeze evaluările demarate referitor la infrastructură, pentru a evita pe viitor orice situaţie de genul celei petrecute la podul de peste Siret în judeţul Neamţ.

"Avem datoria să facem toate aceste demersuri, pentru a nu ne mai întâlni cu situaţia pe care am avut-o nu cu mult timp în urmă la podul de peste Siret, din judeţul Neamţ, şi folosesc această oportunitate pentru a solicita încă o dată atât instituţiilor guvernamentale, cât şi autorităţilor locale să înceapă şi să finalizeze evaluările la toate aceste lucrări de infrastructură, pentru a putea să evităm orice astfel de situaţie", a transmis Ciucă.

La ceremonia de semnare care s-a desfăşurat la Palatul Victoria, alături de premier şi reprezentanţii autorităţilor locale, a participat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, primele 6 contracte de finanţare din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, selectate în cadrul apelurilor de proiecte pentru prima rundă din Componenta 10 - Fondul local, încheiate între autorităţi publice locale şi Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, au valoare totală de aproximativ 7,2 milioane de lei şi vizează reformarea şi digitalizarea instrumentelor de planificare teritorială şi urbană la nivelul autorităţilor publice locale.

Sursa citată mai precizează că de la jumătatea lunii mai 2022, când a fost deschisă platforma digitală pentru prima rundă din Componenta 10 - Fondul local, au fost depuse 3.261 de cereri de finanţare însumând mai mult de 1,6 miliarde de lei, aproape 60% din fondurile alocate acestei componente.

Termenul de finalizare a apelului de proiecte este 30 iunie. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel