Prescrierea amenzilor. Două situații în cazul celor emise de Fisc

Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Licitație ANAF pentru lucruri confiscate
Licitație ANAF pentru lucruri confiscate
Recent, unele lucruri legate de activitatea Fiscului au fost modificate.

Este vorba despre dreptul Fiscului de a aplica amenzi. Mai precis, este vorba despre amenzile din Codul de procedură fiscală care se prescriu acum după cinci ani. Dar ceea ce trebuie reținut este că plata acestor amenzi se prescrie după doar două luni în cazul în care procesul-verbal nu a fost comunicat în timp util.

„Semnalăm necesitatea de a nu se confunda prescripția aplicării amenzii contravenționale cu prescripția executării sancțiunilor contravenționale, care, conform art. 14 alin. 1 din OG 2/2001, intervine dacă procesul-verbal de constatare a contravenţiei nu i-a fost comunicat contravenientului în termen de cel mult două luni de la data aplicării sancţiunii. Acest din urmă termen este aplicabil, în continuare, atât în cazul contravențiilor prevăzute de Codul de procedură fiscală, cât și în cazul celor prevăzute de Codul fiscal”, a explicat, pentru Avocatnet, Alina-Adriana Arseni, Senior lawyer la Dobrinescu Dobrev SCA.

Mai precis, este vorba despre două prescripții, una este ce a dreptului Fiscului de a aplica amenda și a doua este prescripția amenzii în sine.

Așadar, dreptul Fiscului de a amenda se prescrie după cinci ani de la data comiterii faptei, pe când plata amenzii se prescrie după două luni, în condițiile în care nu a fost comunicată la timp, respectiv procesul-verbal de constatare a contravenției nu este comunicat contribuabilului în maximum două luni de la data aplicării sancțiunii.

„Executarea sancțiunilor contravenționale se prescrie dacă procesul-verbal de constatare a contravenției nu a fost comunicat contravenientului în termen de cel mult două luni de la data aplicării sancțiunii. Prescripția executării sancțiunilor contravenționale poate fi constatată chiar și de instanța învestită cu soluționarea plângerii contravenționale”, scrie în OG 2/2001.

Așadar, Prin OUG 102/2022 s-a stabilit că, începând cu 30 iunie 2022, dreptul Fiscului de a aplica amenzile contravenționale prevăzute de Codul de procedură fiscală se prescrie după cinci ani de la data săvârșirii faptei, nu după șase luni. Însă noua regulă nu se aplică și amenzilor din Codul fiscal, pentru care rămâne în vigoare regula prescrierii după șase luni de la faptă.

Citește și:

În cât timp se prescriu datoriile la întreținere. Ce trebuie să știe asociațiile de proprietari

Termenul de prescriere a datoriilor la întreținere nu este prevăzut în Legea asociațiilor de proprietari nr. 196/2018.

Aceste datorii sunt prevăzute însă în Codul civil iar această lege prevede că acestea se prescriu în 3 (trei) ani ”dacă legea nu prevede altfel” iar acest termen general de prescripție și se aplică în această situație.

Pe scurt, asociația de proprietari este obligată să respecte interesul celor de bună credință și care își achita dările la timp. Așadar, are fix 3 ani la dispoziție să folosească toate metodele legale de recuperare a datoriilor pe care unul sau mai mulți proprietari le-au acumulat înainte ca acestea să fie trecute la pierderi pentru că s-au prescris. 

Cheltuielile asociației de proprietari, care se pot transforma în datorii pentru unii dintre locatari, "sunt cheltuieli legate de exploatarea, repararea sau întreținerea proprietății comune și cheltuielile pentru asigurarea serviciilor de care beneficiază proprietarii și care nu sunt facturate individual către proprietățile individuale”, după cum apare în Legea nr. 196/2018.

Mai exact, în funcție de modul de calcul și de criteriile de repartizare pe proprietăți individuale, cheltuielile sunt: CITEȘTE MAI MULT AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Daniel Dăianu
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Contor electric
Deficit bugetar
Date ROBOR

Indicele ROBOR la trei luni a urcat, marţi, la 5,87% pe an

Indicele bancar ROBOR a înregistrat o nouă creştere.

Instalație de gaze
Foto: Oana Pavelescu
O persoană votează cu ocazia alegerilor prezidențiale / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Bani / Foto: DCBusiness
TikTok
foto: pexels.com
Gabriel Zetea
Trump. Foto: Pexels.com
O scădere semnificativă
Industrie / Sursa: Freepik.com
Bani - calcule

BNR: Creştere a depozitelor în lei şi valută ale populaţiei

BNR a transmis un comunicat în care sunt prezentate...

Liga spaniolă / Sursa foto: Shutterstock

Hola, España! Premiere fotbalistice în La Liga Spania

Pasiune, ritm, culoare - aceasta este Spania, iar...

Gazprombank / FOTO: Wikipedia

Turcia sare în ajutorul Gazprombank și negociază cu SUA

Această măsură este esențială pentru ca Turcia să poată...

Cimitir de mașini / FOTO: Captură de ecran
Nissan / FOTO: Unsplash

Nissan caută un investitor pe termen lung

În mod specific, compania este interesată de...

Mgmenergo / FOTO: Pexels
Izolații / FOTO: Pexels
Telefon mobil / FOTO: Freepik

Huawei renunță la Android

Este o decizie majoră, care reflectă ambițiile Huawei de a-și construi un...

Angela Merkel / Foto: Thomas Imo/photothek/Bundestag

Refugiați, energie, Rusia: Merkel nu regretă nimic

Angela Merkel și-a scris memoriile. ”Libertate” se...

Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în prim-plan știrile care conturează...

Conducte petroliere / Foto: Rawpixel
Registrul Auto Român

pixel