Costurile de împrumut "trebuie să rămână la un nivel ridicat pentru o perioadă suficientă. Deşi este imposibil de previzionat exact cât de îndelungată va fi această perioadă, este extrem de improbabil să se încheie în curând", a declarat Nagel într-un discurs rostit la Frankfurt.
Deşi Consiliul guvernatorilor BCE a indicat că rata dobânzii la facilitatea de depozit va rămâne la 4% o mare parte a anului viitor, pieţele pariază pe o primă reducere a dobânzii în aprilie, şi o scădere de un punct procentual pe ansamblul lui 2024.
Nagel, care în mod repetat a declarat că este prea devreme să se discute despre reducerea costurilor de împrumut, a subliniat că nu este clar nici măcar dacă BCE a ajuns la finalul campaniei sale de majorare a dobânzilor, deoarece actualul nivel al inflaţiei, de 2,9%, ar putea fi afectat de tensiunile geopolitice.
"Pentru a evita pagubele economice provocate de inflaţia care este la un nivel prea ridicat o perioadă prea lungă de timp, trebuie să revenim la stabilitatea preţurilor. La acest moment, este prea devreme să declarăm victoria asupra inflaţiei", a declarat şeful Bundesbank.
Dar analiştii avertizează că dobânzile ridicate afectează creşterea economică. Comisia Europeană a estimat că economia zonei euro va evita recesiunea anul acesta, în timp ce Mario Centeno, membru al Consiliului guvernatorilor BCE, a apreciat că zona euro ar putea avea parte de o aterizare uşoară, după evoluţia slabă din trimestrele precedente.
Dar Nagel are altă perspectivă, declarând că este "optimist că poate fi evitată o aterizare dură a economiei, datorită forţei de muncă stabile, a gradului de îndatorare favorabil în rândul firmelor şi gospodăriilor şi a investiţiilor solide".
La reuniunea de politică monetară din 26 octombrie, Banca Centrală Europeană a luat o pauză după cel mai lung ciclu de majorare a dobânzilor din istoria de 25 de ani a instituţiei, subliniind că cele mai recente date arată că inflaţia încetineşte uşor spre ţinta de 2%. Astfel, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 4,50%, 4,75% şi, respectiv, 4%. Acesta este cel mai ridicat nivel al dobânzii de la lansarea monedei euro în 1999.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...