Preşedintele Bundesbank le dă o veste proastă celor care sperau că dobânzile vor începe să scadă
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Bani
Bani
O reducere a ratei dobânzii de către Banca Centrală Europeană nu se va întâmpla în viitorul apropiat, a afirmat vineri preşedintele Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank), Joachim Nagel, transmite Bloomberg.

Costurile de împrumut "trebuie să rămână la un nivel ridicat pentru o perioadă suficientă. Deşi este imposibil de previzionat exact cât de îndelungată va fi această perioadă, este extrem de improbabil să se încheie în curând", a declarat Nagel într-un discurs rostit la Frankfurt.

Deşi Consiliul guvernatorilor BCE a indicat că rata dobânzii la facilitatea de depozit va rămâne la 4% o mare parte a anului viitor, pieţele pariază pe o primă reducere a dobânzii în aprilie, şi o scădere de un punct procentual pe ansamblul lui 2024.

Nagel, care în mod repetat a declarat că este prea devreme să se discute despre reducerea costurilor de împrumut, a subliniat că nu este clar nici măcar dacă BCE a ajuns la finalul campaniei sale de majorare a dobânzilor, deoarece actualul nivel al inflaţiei, de 2,9%, ar putea fi afectat de tensiunile geopolitice.

"Pentru a evita pagubele economice provocate de inflaţia care este la un nivel prea ridicat o perioadă prea lungă de timp, trebuie să revenim la stabilitatea preţurilor. La acest moment, este prea devreme să declarăm victoria asupra inflaţiei", a declarat şeful Bundesbank.

Dar analiştii avertizează că dobânzile ridicate afectează creşterea economică. Comisia Europeană a estimat că economia zonei euro va evita recesiunea anul acesta, în timp ce Mario Centeno, membru al Consiliului guvernatorilor BCE, a apreciat că zona euro ar putea avea parte de o aterizare uşoară, după evoluţia slabă din trimestrele precedente.

Dar Nagel are altă perspectivă, declarând că este "optimist că poate fi evitată o aterizare dură a economiei, datorită forţei de muncă stabile, a gradului de îndatorare favorabil în rândul firmelor şi gospodăriilor şi a investiţiilor solide".

La reuniunea de politică monetară din 26 octombrie, Banca Centrală Europeană a luat o pauză după cel mai lung ciclu de majorare a dobânzilor din istoria de 25 de ani a instituţiei, subliniind că cele mai recente date arată că inflaţia încetineşte uşor spre ţinta de 2%. Astfel, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 4,50%, 4,75% şi, respectiv, 4%. Acesta este cel mai ridicat nivel al dobânzii de la lansarea monedei euro în 1999. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Date de ultimă oră privind cifra de afaceri din industrie

Informațiile vin de la Institutul Național de Statistică. 

Orezul va deveni mai scump, pe fondul fenomenelor meteo

Diferite probleme care țin, în mare parte, de fenomene...

Naf Naf a primit trei oferte de preluare

Trei oferte de preluare sunt pe masă pentru...

Firme care-i ajută pe angajați să demisioneze

Pentru câteva sute de euro, firmele informează...

Lucrările la magistrala de metrou M6 avansează - Video

Lucrările la Magistrala 6 de metrou, care va face...

Cursul BNR. Leul a scăzut față de euro, aurul s-a scumpit

Banca Națională a României a calculat valoarea leului...

România importă mai multe gaze ca anul trecut

România a început anul cu un import mai mare de gaze...

Economia Japoniei s-a contractat în primul trimestru

Economia Japoniei a scăzut în primul trimestru iar yenul...

Cum va fi eliminată plafonarea prețurilor la energie

Ministerul Energiei a lansat în dezbatere publică...


pixel