Guvernul chinez se află la putere de nouă ani, iar în 2022, omul forte de la Beijing va încerca să obțină un al treilea mandat în fruntea PCC - consolidându-și și mai mult statutul de cel mai puternic lider al țării de la fondatorul regimului comunist, Mao Tse-tung, care a condus statul din 1949 până în 1976.
Fără să aștepte cel de-al 20-lea Congres din toamna anului viitor, PCC a convocat, până joi, Comitetul Central, care nu s-a reunit încă în acest an. Ca de obicei, totul se desfășoară în spatele ușilor închise, departe de ochii presei străine. Într-un scurt comunicat, agenția China News Agency a anunțat pur și simplu că lucrările au început luni dimineață.
Pe ordinea de zi: o rezoluție privind istoria partidului, care a sărbătorit 100 de ani de existență în iulie anul trecut. Potrivit agenției Xinhua, Xi Jinping a "explicat" sensul acestei rezoluții în fața adunării.
"Această rezoluție se înscrie în mod evident în demersul lui Xi Jinping de a-și prelungi prezența în fruntea partidului după cel de-al 20-lea Congres", a comentat Alice Ekman, analist la Institutul Uniunii Europene pentru Studii de Securitate (EUISS).
De aici și nevoia de a-și impune viziunea sa despre putere: întărirea autorității partidului pentru a evita soarta regimului comunist din defuncta Uniune Sovietică.
Xi Jinping ar putea profita de această rezoluție pentru a "curăța momentele din istorie care nu-i plac", în special excesele reformelor economice lansate la sfârșitul anilor '70, este de părere sinologul Chris Johnson, de la Centrul pentru Studii Strategice Internaționale, un think tank din Washington.
În cei o sută de ani de la înființare, PCC a adoptat doar două rezoluții referitoare la istorie: una în 1945, cu patru ani înainte ca Mao să preia puterea, iar cealaltă în 1981, când Deng Xiaoping a lansat reformele care au făcut din China a doua cea mai mare economie din lume. Deng a profitat de această ocazie pentru a întoarce pagina maoismului, criticând excesele predecesorului său, cum ar fi industrializarea forțată din "Marele Salt Înainte" și haosul din "Revoluția Culturală".
Citește și Evergrande a început să-și vândă din bunuri. Disperare mare
Va face Xi Jinping "ceea ce Deng i-a făcut lui Mao, criticând excesele politicii de reformă și de deschidere?
Este posibil, având în vedere eforturile din ultimul timp de a ”îmblânzi” anumite domenii din sectorul privat, precum economia digitală sau piața imobiliară, unde unul dintre numele mari, dezvoltatorul Evergande, este în pragul falimentului în urma noilor reglementări guvernamentale privind datoriile.
"Ponderea PCC în economie a crescut foarte rapid în ultimii trei ani. Procesul de liberalizare inițiat de liderii anteriori este contestat în mod fundamental", observă Alice Ekman, autoarea cărții "Bright Red, the Chinese Communist Ideal". Nu există nicio îndoială că Xi Jinping încearcă să își sporească și mai mult influența în această țară, care a fost prima afectată de epidemia de coronavirus în urmă cu aproape doi ani.
Presa chineză repetă la nesfârșit că politica "zero COVID-19" este cea mai corectă strategie aleasă de PCC, în ciuda reapariției unor focare de epidemie în mai multe regiuni. Într-o foarte amplu material transmis sâmbătă, agenția Xinhua a relatat cum președintele a petrecut "o noapte albă" în ianuarie 2020, chiar înainte de a impune o carantină la Wuhan, orașul considerat epicentrul epidemiei.
"Timpul a arătat că această abordare strictă este singura opțiune viabilă", a scris agenția oficială de presă, subliniind că Xi Jinping este "un om hotărât și activ, un om cu o gândire și sentimente profunde, un om care a moștenit o istorie, dar care nu ezită să inoveze și un om care are o viziune pentru viitor și este hotărât să lucreze neobosit".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...
Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...
MF sprijină autoritățile locale...
Potrivit celui mai recent...
La data de 19 noiembrie 2024,...