Președintele Serbiei laudă noile arme primite din Rusia

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić
Președintele Serbiei a lăudat luni un alt transport de arme din Rusia, în ciuda temerilor din Balcanii de Vest că recenta achiziție de echipamente militare de către această țară ar putea duce la creșterea tensiunilor în regiune.

Președintele Aleksandar Vučić a participat la un exercițiu de antrenament la o bază militară de lângă Belgrad, care a inclus rachete ghidate antitanc Kornet achiziționate recent.

"Mă bucur că soldații noștri sunt mulțumiți de achiziționarea de Kornet din Rusia", a declarat Vučić. "Este probabil una dintre cele mai bune arme antitanc din lume."

"Kornet este un instrument defensiv important pentru a descuraja pe oricine de la o potențială agresiune împotriva țării noastre", a mai spus Vučić.

Serbia a fost acuzată în mod frecvent de sabotaj și de colaborarea cu aliatul său estic, Rusia, pentru a destabiliza țările vecine Bosnia și Herțegovina, Muntenegru și Kosovo - o fostă provincie sârbă care și-a declarat independența în 2008.

Regimul sârb condus de Slobodan Milošević este acuzat de multe ori de declanșarea unei destrămări sângeroase a Iugoslaviei în anii 1990, prin politicile sale naționaliste dure.

În acea perioadă, Vučić avansa în rândurile Partidului Radical Sârb de extremă dreapta și a ajuns să ocupe funcția de ministru al informațiilor în timpul guvernării lui Milošević.

În ultima vreme, țara s-a înarmat mai ales cu avioane de război, drone și sisteme antiaeriene rusești și chinezești.

În ultimele luni, Rusia a predat Serbiei 30 de tancuri de luptă și 30 de transportoare blindate de trupe.

China a prezentat noul său avion de luptă, Rusia lansează rachete

De asemenea, Serbia a achiziționat recent sisteme rusești sofisticate de apărare antiaeriană Pantsir, precum și elicoptere de atac și de transport și drone chinezești.

Deși a solicitat în mod oficial aderarea la Uniunea Europeană, Serbia a refuzat să își alinieze pe deplin politicile externe cu blocul celor 27 de națiuni și a lucrat în paralel la consolidarea relațiilor sale cu Rusia și China.

Vučić a declarat luni că Serbia "rămâne pe calea europeană", dar a adăugat, de asemenea, că va continua să își "alimenteze" legăturile de prietenie cu Rusia și China.

Pentru a adera la UE, Serbia are nevoie de sprijinul tuturor națiunilor membre ale UE, dar guvernul a menținut relații glaciale cu Croația, o țară din Balcani, ultimul membru admis în bloc în 2013.

Croația, care este de asemenea membră a NATO, pare să se afle într-o mini-cursă a înarmării cu Serbia, care a primit recent șase avioane de luptă MiG-29 folosite din Rusia și alte patru de acest tip din Belarus.

În noiembrie, guvernul croat condus de premierul Andrej Plenković a anunțat achiziționarea a 12 avioane de vânătoare Rafale din Franța, pe fondul criticilor opoziției pentru că nu a dezvăluit prețul acestora.

La sfârșitul lunii decembrie, ministrul sârb al apărării, Nebojša Stefanović, a declarat pentru postul public de televiziune RTS că ministerul său ia, de asemenea, în considerare achiziționarea de avioane de fabricație franceză.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Răstolnița
Bani
Conductă
Eutelsat / FOTO: https://www.eutelsat.com/fr/home.html
Președintele Chinei, Xi Jinping

Donald Trump către Xi Jinping: „China a jucat prost”

Liderul american a reacționat prompt la decizia...

Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
Oare ce se va întâmpla?
Guvern sediu

ANAF introduce formularul 397. Cine depune și de când

Operatorii de platforme digitale care intermediază...

Avatar / FOTO: Captură ecran
Mecanic / FOTO: Freepik
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Prăbușire istorică a piețelor
Criptomonede

Trump lovește și în Bitcoin! Criptomonedele în cădere liberă

Bitcoin scade sub 83.000 de dolari, pe fondul temerilor...

Donald Trump creează o fisură adângă în rândul republicanilor
Mihai Daraban și premierul Dr. Ralph Gonsalves
BVB / FOTO: Pagina de Facebook a BVB
Bani / Foto: DCBusiness
Sebastian Burduja / FOTO: gov.ro
Bună dimineața!
Negocieri / FOTO: Freepik
Guvern sediu2
Siemens / FOTO: Wikipedia
Capitoliu - Senat / FOTO: Wikipedia
China / FOTO: Freepik

China, retrogradată de agenția Fitch. Care sunt implicațiile

Retrogradarea Chinei survine la o zi după ce Statele...

Foto: Freepik.com

UE decide, pe 9 aprilie, măsurile la tarifele impuse de SUA

Săptămâna viitoare, UE va decide cu privire la răspunsul...

Foto: Freepik.com

pixel