Președintele unui mare stat european care locuiește în casa soției
Autor: Simona Haiduc | 15 dec 2021, 14:05
Este vila în care locuiește, dar care nu îi aparține
Este vila în care locuiește, dar care nu îi aparține
Un cont curent plin cu peste 166.000 de euro, dar niciun imobil. De la alegerea sa în 2017, Emmanuel Macron nu a investit niciun euro în imobiliare, de care nu este un fan, spre deosebire de francezi. Președintele Republicii nu deține niciun bun imobil, după cum reiese din declarația sa de avere publicată la 9 decembrie 2021 pe site-ul Legifrance.

Pare straniu, dar este o situație mai degrabă coerentă pentru un șef de stat care a taxat proprietarii drept "rentieri" când a candidat la alegerile din 2017 și care, odată ales, a transformat ISF-ul într-un impozit pe imobile. Un detaliu jenant pentru el: partidul pe care l-a creat în 2016 s-a alăturat vara trecută taberei proprietarilor, după ce a achiziționat un sediu nou în arondismentul 8, la o aruncătură de băț de Élysée... Singura proprietate în care locuiește Emmanuel Macron, în afara Elysée-ului, este deținută de soția sa, Brigitte.

Moștenire de familie

Situată în inima "triunghiului de aur din Touquet", în Pas-de-Calais, această casă cu patru etaje a aparținut tatălui Primei Doamne a Franței, pe care a și moștenit-o. La sfârșitul anului 2011, cuplul prezidențial a întreprins lucrări importante de renovare a vilei "Monéjan", nume inspirat din combinația prenumelor părinților lui Brigitte Macron, Simone și Jean, scrie Le Figaro. 

Un împrumut de 350.000 de euro

Pentru reparații, șeful statului a luat un împrumut pe 15 ani de 350.000 de euro de la Crédit Mutuel. În 10 ani, Emmanuel Macron a rambursat aproape două treimi din credit și acum datorează "doar" aproximativ 127.000 de euro, potrivit declarației sale de avere. În fiecare lună, președintele rambursează băncii sale puțin peste 2400 de euro.

Venituri pentru Brigitte

La parterul vilei "Monéjan", Brigitte Macron deține două spații pe care le închiriază unei agenții imobiliare. Într-una dintre ele este un magazin de haine. În 2021, soția președintelui a câștigat 27.599 de euro din venituri imobiliare, față de 23.586 de euro în 2017, primul an de mandat al lui Emmanuel Macron.

Vecini noi 

Până în primul trimestru al anului 2023, vor fi construite 10 locuințe de lux într-un complex de vile, chiar vizavi de Vila Monéjan. Cu o suprafață cuprinsă între 80 și 150 metri pătrați, unele dintre ele au fost finalizate și scoase la vânzare de dezvoltatorul Nacarat. "Vilele Saint-Jean oferă o arhitectură contemporană care pune în valoare materia nobile și naturale precum cărămida, gresia porțelanată, zincul și piatra", explică dezvoltatorul, care precizează că "fiecare locuință dispune de un spațiu exterior (grădină, balcon, terasă sau solar)". La parterul clădirii este prevăzută și o zonă comercială de aproximativ 300 metri pătrați.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Fluxul de petrol oprit de ucraineni spre Europa se reia

Rusia se pregătește să reia fluxurile de petrol printr-o...

Rușii caută febril arme pentru războiul cu Ucraina

O navă comercială care face obiectul sancțiunilor...

Un studiu tulburător arată cât de toxică este apa de ploaie

Apa de ploaie de pe Pământ nu poate fi consumată în...

S-a speriat ROBOR de Isărescu? Indicele la trei luni scade

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

Alro a înregistrat o cifră de afaceri în creştere cu 39%

Grupul Alro, unul dintre cei mai mari producători de...

Decizii importante pentru români, pe masa Guvernului

Proiectele de acte normative care au fost înscrise pe...

Domino's Pizza s-a făcut de rușine în patria pizzei

Socotelile companiei Domino's Pizza s-au încurcat foarte...

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?