Prețul argintului, în creștere: Cauze și implicații

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Lingouri din argint
Lingouri din argint
Prețul argintului a înregistrat o creștere semnificativă de 20% de la începutul acestui an, alimentată de o producție deficitară și o cerere din ce în ce mai mare, conform comunicatului emis de grupul Tavex.

Grupul Tavex menționează că în ultimii nouă ani cererea de argint a înregistrat o creștere de peste 12%, fiind impulsionată de cererea industrială, în special din domeniul panourilor fotovoltaice și al mașinilor electrice. Această cerere crescută a condus la o creștere de peste 63% în sectorul electronic, între anii 2015 și 2023.

Cu un randament mediu anual de 9% în ultimii 20 de ani, argintul este considerat un instrument excelent de protecție împotriva inflației. Deși este a doua marfă ca număr de utilizări, după petrol, argintul este extras ca un subprodus al altor operațiuni miniere, aproximativ 70% din producția mondială fiind subprodus.

Victor Dima, managerul Departamentului de Trezorerie al Tavex România, subliniază că deficitul de argint este persistent începând cu anul 2019, iar soldul actual al deficitului este de peste 25.700 de tone, echivalentul unui an de producție minieră. Această deficiență a fost acoperită până acum de rezervele din Londra și New York, dar acestea sunt finite.

Trecerea către o economie sustenabilă a generat o cerere crescută pentru argint, iar deficitele sunt potențate de cererea din partea investitorilor pentru lingouri și monede de investiții, bijuterii și argintărie. În acest context, experții anticipează creșteri semnificative în prețul argintului în următorii ani.

Cu toate acestea, la nivelul Europei există un obstacol în achiziționarea de argint, reprezentat de impozitarea prețului final cu TVA. Recomandarea reprezentanților Tavex este de a deține argintul pentru cel puțin cinci ani, pentru a recupera diferența de preț cauzată de TVA și pentru a obține un randament care să depășească rata inflației.

Tavex, membru al Grupului Tavex din 1991, este prezent în România din 2019 și oferă produse de investiții de înaltă calitate din aur fizic, argint și valută, având trei birouri în București și unul în Cluj. Compania este specializată în oferirea de aur și argint de investiții, precum și în schimbul valutar pentru o gamă variată de monede.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ursula von der Leyen și Donald Trump au ajuns la un acord comercial / Foto: Reuters / Evelyn Hockstein

Acord comercial istoric între Washington și Bruxelles

Președintele american Donald Trump a anunțat duminică...

De ce mediul de afaceri din România este dominat de bătrâni

- Antreprenorii români îmbătrânesc: peste două treimi...

Ilie Năstase a demonstrat tuturor că, deși este general-maior
Dragoș Anastasiu
Calcule și evaluări / FOTO: Freepik
Recoltarea cerealelor / Foto: Freepik
Bani

Care a fost cea mai mare pensie specială plătită în iunie?

Numărul beneficiarilor de pensii speciale a ajuns, în...

Pepco
Palatul Victoria
BVB/ FOTO: Facebook
Furtuna din Caraș Severin
Kim Jong Un și Vladimir Putin
De la 1 august TVA-ul se modifică
Judecătorie / Foto: Freepik
Donald Trump
La benzinărie în drum spre mare / FOTO: Frepik
Caniculă

Codul roșu de caniculă, prelungit până luni

Valul de căldură lovește din plin sudul României cu...

Nișișor Dan și Alexander Van der Bellen
Audit / Foto: Freepik
CNE Cernavoda
Romsilva
Miraj, efect cauzat de temeratura ridicată / Foto: Jeffrey Beall

Canicula aduce interdicții de circulație pe șosele

Autovehiculele cu masa mai mare de 7,5 tone, cu excepţia...

Grafic
China National Nuclear Corp.
Militari / Foto: MApN
Se schimbă Codul fiscal / Foto: Freepik

pixel