Au fost două zile negre pentru cursul aurului, care nu a rezistat presiunii ascensiunii dolarului american. Joi dimineată prețul metalului galben a reușit să se stabilizeze și să se îndepărteze ușor de valoarea înregistrată la ultima tranzacție bursieră de miercuri.
O evoluție explicată de analiști prin faptul că, deși moneda americană continuă să influențeze puternic mișcările de pe piețele materiilor prime, teama investitorilor că economia mondială va intra în recesiune pe fondul incapacității Băncilor Centrale din lume de a stăvili tăvălugul inflației s-a dovedit mai puternică.
În aceste condiții, aurul și-a redobândit statutul de activ de refugiu, de oază de liniște în vremuri tulburi, de ”furtună economică perfectă”, așa cum avertiza Banca Angliei. Prin urmare, prețul aurului și-a consolidat poziția joi dimineață, recuperând din pierderile din ajun și apropiindu-se de pragul de 1760 de dolari/uncia.
Indicele dolarului (cursul de schimb față de un coș de monede a șase parteneri comerciali ai SUA) a crescut miercuri peste 107 puncte, în timp ce cursul euro-dolar a scăzut sub 1,02 dolari pentru un euro pentru prima dată din decembrie 2002. Un dolar mai scump face ca aurul să fie mai puțin profitabil atunci când se cumpără metalul într-o altă monedă. Din cauza aprecierii dolarului, aurul a scăzut cu 4% în două zile, până la 1.730,7 puncte miercuri, cel mai scăzut nivel din 29 septembrie 2021.
Aprecierea dolarului se datorează creșterii temerilor legate de o posibilă recesiune. În special, îngrijorările legate de întreruperea aprovizionării cu gaze naturale în Europa au dus la scăderea euro în raport cu dolarul, ceea ce a susținut moneda americană. De asemenea, dolarul acționează în mod tradițional ca un activ mai fiabil, astfel încât riscurile de recesiune susțin cererea pentru el.
Așteptările privind noi majorări de rate de către Rezerva Federală a SUA contribuie, de asemenea, la aprecierea monedei americane. Potrivit minutelor publicate miercuri de Fed, este probabil ca autoritatea de reglementare să majoreze dobânda cu 50 sau 75 de puncte de bază la sfârșitul ședinței din iulie. Potrivit CME Group, aproape 94% dintre analiști cred că ședința din iulie va duce la o creștere cu 75 de puncte de bază a ratei de actualizare, la 2,25-2,5%. O majorare a ratei susține dolarul, ceea ce este negativ pentru prețul aurului.
Citește și AVERTISMENT! Șefa FMI nu poate exclude o RECESIUNE mondială în 2023
Directoara generală a Fondului Monetar Internațional (FMI) a anunțat că perspectivele economiei mondiale s-au "întunecat semnificativ" începând din aprilie, astfel că nu poate exclude o posibilă recesiune globală anul viitor din cauza riscurilor ridicate.
Într-un interviu acordat agenției Reuters, Kristalina Georgieva a declarat că, în următoarele săptămâni, FMI va revizui în scădere, pentru a treia oară în acest an, prognoza de creștere globală pentru 2022, în prezent de 3,6%. Economiștii FMI finalizează noile date, a precizat ea.
"De la ultima noastră actualizare, din aprilie, perspectivele s-au întunecat semnificativ", a spus Georgieva, enumerând, în acest sens, accentuarea inflației în întreaga lume, creșterea ratelor dobânzilor, încetinirea creșterii economice în China și sancțiunile succesive împotriva Rusiei pentru ofensiva din Ucraina.
Riscurile vor fi și mai mari în 2023
"Ne aflăm în ape foarte agitate", a spus șefa FMI. Întrebată în legătură cu posibilitatea unei recesiuni globale, Georgieva a spus că "riscul a crescut, așa că nu putem exclude un astfel de scenariu". Datele economice recente arată că mai multe economii majore, inclusiv China și Rusia, s-au contractat în al doilea trimestru, a explicat oficialul FMI, menționând că riscurile vor fi și mai mari anul viitor.
"Va fi un 2022 complicat, dar 2023 poate și mai complicat", potrivit Kristalinei Georgieva. "Riscurile de recesiune sunt sporite în 2023", a spus ea, subliniind că este crucial să se controleze actuala creștere a prețurilor.
Euro s-a apropiat joi de minimul ultimelor două decenii în raport cu dolarul, în condițiile în care problemele energetice ale Europei aruncă o umbră lungă asupra perspectivelor economice. Moneda europeană s-a stabilizat la 1,01845 dolari, după ce miercuri a scăzut până la 1,01615 dolari, pentru prima dată de la sfârșitul anului 2002.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...