Prețul benzinei ca afară, salarii ca în România. Care sunt soluțiile salvatoare
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Sunt soluții, de voință este nevoie
Sunt soluții, de voință este nevoie
Prețul carburanților crește într-un ritm vertiginos în România, concurând cu prețurile din restul Europei, în condițiile în care salariile sunt cu mult sub nivelul celor din afară. Ce este de făcut în această situație, ce soluții pot fi găsite?

Corina Murafa, expert in politici energetice, spune că România are o dependență mică de importurile de petrol din Rusia, spre deosebire de alte state membre UE. ”Și tocmai de aceea, ținând mai ales cont de poziția noastră geografică și geopolitică, eu cred că este important la nivel politic și diplomatic să susținem ferm tranziția Europei dincolo de aceste importuri din Rusia”, spune analistul. 

Problema este că noi nu mai avem surse suficiente de petrol autohton, a atras atenția Corina Murafa. ”Ceea ce înseamnă că, din punctul meu de vedere, soluție corectă este una singură, și anume, decarbonizarea sectorului transporturilor. Un sector care, spre deosebire de alte sfere economice, continuă să crească emisiile an de an, în loc să le scadă cu circa 13% pe an. 

Iar poluarea marilor orașe generată de benzină, de motorină este fantastică. Anual, în România mor prematur 25.000 de oameni din cauza poluării aerului. Eu constat o tot mai mare apetență pentru mașini electrice în România și pentru transportul electric, există și mari angajamente de a introduce aceste vehicule electrice, dar, din păcate nu există suficient de mult angajament pentru îmbunătățirea rețelei de spații de încărcare. Asta în primul rând, pe termen mediu și lung”, a precizat expertul în politici energetice. 

Citește și Veste proastă privind prețurile! La motorină nu prea sunt multe de făcut. Este, totuși, o soluție

Pe termen scurt, a continuat Corina Murafa, cred că este foarte important ”să ne uităm la componența prețului benzinei și motorinei, să ne uităm la taxele și accizele care intră în benzină și motorină, iar decidenții să se gândească în ce măsură și cum pot să reducă prețurile din sistemul de taxare. Pe partea de TVA este mai simplu, depinde mai mult de statul român. Pe partea de acciză discuția trebuie să meargă mână în mână, la nivel european, cu descreșterea dependenței de petrolul rusesc. 

În ceea ce privește propunerea PSD ca statul să deconteze 0,50 lei pentru fiecare litru de benzină și motorină, dar numai pentru transportatori, Corina Murafa a declarat că, în principiu, ideea este bună. ”Dar trebuie bine dimensionat impactul bugetar. Eu nu cred în idei care nu au o sursă de finanțare clar identificată. Banii aceștia nu vin din cer. Vin tot de la noi, de la consumatori ca să subvenționăm transportatorii”, a spus expertul pentru Antena3. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Schimbare la vârful Tuborg România

Tuborg România anunță o schimbare în managementul organizației, prin...

Italia stimulează angajările prin bonusuri pentru companii

Guvernul italian a aprobat marți un pachet de legi axat...

Brașovul impune o nouă taxă de drum din cauza TIR-urilor

CJ Brașov a trecut la contramăsuri pentru a proteja...

Pogramul IMM Plus: Credite de la Exim Banca Românească

Exim Banca Românească continuă să susțină antreprenorii...

Taxarea marilor averi, amânată până la toamnă

Aplicarea taxei pe marile averi a fost amânată până la...

Marea Britanie: Încep controalele la importurile din UE

O decizie dificilă, cu două tăișuri, ce vine la opt ani...

Cum reușește Airbus să cumpere titan din Rusia?

În ciuda sancțiunilor impuse Moscovei în urma invaziei...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel