Taifunul tarifelor vamale aruncă Bursa de la București pe teren negativ
Bursa de Valori București...
Astfel, contractele futures pentru cărbunele cu livrare în luna mai au crescut, la Rotterdam, cu 10,8%, ajungând la 330 de dolari pe tonă, cel mai ridicat nivel din ultimele 30 de zile. Prețul contractelor europene pentru aprovizionarea cu cărbune pentru anul viitor urcă deja de trei zile, atingând 230 de dolari pe tonă, a anunțat bursa internațională ICE. Prețul materiei prime a crescut vertiginos după ce au apărut temeri privind o interdicție a importurilor de materii prime din Rusia, scrie Bloomberg.
Marți, 5 aprilie, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat cel de-al cincilea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, în cadrul căruia s-a propus interzicerea importurilor de cărbune rusesc în valoare de 4 miliarde de euro pe an. Cu toate acestea, aprobarea noului pachet de sancțiuni și a interdicției cărbunelui va necesita aprobarea tuturor celor 27 de țări membre ale UE, a precizat Bloomberg.
"O interdicție a importurilor de cărbune din Rusia ar fi sensibilă atât pentru Rusia, cât și pentru UE. Anul trecut, Rusia a furnizat aproximativ 50 de milioane de tone de cărbune către UE, adică aproximativ 40% din consumul total de cărbune al UE, în valoare de 3,3 miliarde de euro. În consecință, interdicția planificată de 4 miliarde de euro ar putea afecta majoritatea importurilor din Rusia, chiar și în condițiile în care prețurile cărbunelui sunt acum mai mari decât anul trecut", au comentat experții.
Analiștii se așteaptă, de asemenea, ca societățile rusești de exploatare a cărbunelui să redirecționeze volumele destinate europenilor către alte piețe, în special asiatice. Cu toate acestea, astfel de rute de export vor fi justificate doar dacă prețurile cărbunelui rămân foarte ridicate, au spus analiștii.
Citește și Prețurile materiilor prime, coșmarul anului 2022. Incertitudinea face ravagii
Potrivit Bloomberg, care citează un raport al Morgan Stanley, companiile energetice europene vor crește probabil importurile din Africa de Sud, Columbia, SUA și Australia. Marea Britanie și țările UE caută, de asemenea, modalități de a-și reduce dependența de aprovizionarea cu energie din Rusia din cauza conflictului din Ucraina. În condițiile în care Uniunea încearcă să limiteze și importurile de gaze rusești, mișcarea ar putea crește presiunea asupra altor furnizori de cărbune, notează agenția.
"Găsirea unor surse alternative de aprovizionare va fi dificilă, dar posibilă", a declarat Brian Ricketts, secretar general al grupului de lobby Euracoal. Pe fondul creșterii prețurilor materiilor prime, prețurile energiei electrice în Germania au crescut și ele cu 2,2%, până la 189 de euro pe MWh, deoarece creșterea prețurilor combustibililor determină creșterea costului de generare a energiei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Bursa de Valori București...
Ministrul Energiei, Sebastian...
Anunțul creșterii tarifelor...
Grupul german Siemens a anunțat...
Doi senatori de rang înalt din...
Retrogradarea Chinei survine la o zi după ce Statele...
Săptămâna viitoare, UE va decide cu privire la răspunsul...
Miercuri seară, Donald Trump a...
Reacția producătorilor auto nu...
Acțiunile companiilor din sectorul Pharma au cunoscut un...
Prețurile petrolului au scăzut...
România riscă să piardă...
Agenția Națională pentru Plăți...
Leul s-a apreciat, joi, 3...
Executivul a aprobat joi...
Dolarul s-a prăbușit, joi, la o...
Bursele europene ating minimul...
Tarifele lui Trump zguduie...
Industria diamantelor și a...
Leonardo Badea, viceguvernator...
Parlamentarii absenți riscă să piardă 5% din...