Prețul cărbunelui a explodat în Europa. S-a scumpit cu peste 10%
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
În plină tranziţie spre energia verde, consumul de cărbune se apropie de maximul istoric. Cu cât creşte consumul în UE
În plină tranziţie spre energia verde, consumul de cărbune se apropie de maximul istoric. Cu cât creşte consumul în UE
Este efectul șoc provocat, pe piețe, de temerile privind exporturile de cărbune din Rusia, care ar putea fi interzise odată cu intrarea în vigoare a noului pachet de sancțiuni impuse Moscovei pentru războiul declanșat în Ucraina.

Astfel, contractele futures pentru cărbunele cu livrare în luna mai au crescut, la Rotterdam, cu 10,8%, ajungând la 330 de dolari pe tonă, cel mai ridicat nivel din ultimele 30 de zile. Prețul contractelor europene pentru aprovizionarea cu cărbune pentru anul viitor urcă deja de trei zile, atingând 230 de dolari pe tonă, a anunțat bursa internațională ICE. Prețul materiei prime a crescut vertiginos după ce au apărut temeri privind o interdicție a importurilor de materii prime din Rusia, scrie Bloomberg.

Marți, 5 aprilie, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat cel de-al cincilea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, în cadrul căruia s-a propus interzicerea importurilor de cărbune rusesc în valoare de 4 miliarde de euro pe an. Cu toate acestea, aprobarea noului pachet de sancțiuni și a interdicției cărbunelui va necesita aprobarea tuturor celor 27 de țări membre ale UE, a precizat Bloomberg.

"O interdicție a importurilor de cărbune din Rusia ar fi sensibilă atât pentru Rusia, cât și pentru UE. Anul trecut, Rusia a furnizat aproximativ 50 de milioane de tone de cărbune către UE, adică aproximativ 40% din consumul total de cărbune al UE, în valoare de 3,3 miliarde de euro. În consecință, interdicția planificată de 4 miliarde de euro ar putea afecta majoritatea importurilor din Rusia, chiar și în condițiile în care prețurile cărbunelui sunt acum mai mari decât anul trecut", au comentat experții.

Analiștii se așteaptă, de asemenea, ca societățile rusești de exploatare a cărbunelui să redirecționeze volumele destinate europenilor către alte piețe, în special asiatice. Cu toate acestea, astfel de rute de export vor fi justificate doar dacă prețurile cărbunelui rămân foarte ridicate, au spus analiștii.

Citește și Prețurile materiilor prime, coșmarul anului 2022. Incertitudinea face ravagii

Potrivit Bloomberg, care citează un raport al Morgan Stanley, companiile energetice europene vor crește probabil importurile din Africa de Sud, Columbia, SUA și Australia. Marea Britanie și țările UE caută, de asemenea, modalități de a-și reduce dependența de aprovizionarea cu energie din Rusia din cauza conflictului din Ucraina. În condițiile în care Uniunea încearcă să limiteze și importurile de gaze rusești, mișcarea ar putea crește presiunea asupra altor furnizori de cărbune, notează agenția.

"Găsirea unor surse alternative de aprovizionare va fi dificilă, dar posibilă", a declarat Brian Ricketts, secretar general al grupului de lobby Euracoal. Pe fondul creșterii prețurilor materiilor prime, prețurile energiei electrice în Germania au crescut și ele cu 2,2%, până la 189 de euro pe MWh, deoarece creșterea prețurilor combustibililor determină creșterea costului de generare a energiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel