Prețul carburanților. Chisăliță: Sunt patru soluții la care Guvernul s-ar putea gândi
Autor: DCBusiness Team | 22 iun, 16:18
Experții și-au spus punctul de vedere, mingea este în terenul factorilor de decizie
Experții și-au spus punctul de vedere, mingea este în terenul factorilor de decizie
Analistul pe probleme energetice, Dumitru Chisăliță, a vorbit despre soluțiile pe care le-ar putea adopta Guvernul pentru a stopa creșterea, ba chiar reduce prețul carburanților. 

Înainte de toate, președintele Asociației Energia Inteligentă a făcut o scurtă trecere în revistă a ceea ce se întâmplă în jurul nostru, în zona Europei. ”Avem două rafinării foarte importante, care produc o mare parte din cantitatea de benzină și motorină din lume și care au fost închise din motive tehnice. Apoi, avem conducta prin care majoritatea țițeiului importat de România este adus în zona Mării Negre și care traversează Rusia, iar de două zile este oprită această conductă. Avem țările care au primit permisiunea să importe în continuare țiței din Federația Rusă, dar care au interdicția de a revinde produse petroliere în alte state, precum România. Pentru că, nu trebuie uitat faptul că România are o dependență mare de astfel de produse pe care le importă din alte țări europene. Întreg acest tablou pe care îl avem în momentul de față face ca orice picătură care vine în plus determină ca mai puține produse petroliere să ajungă în România, ceea ce înseamnă, desigur, o potențială situație în care să nu mai fie suficiente produse, iar o plafonare contribuie, din punctul meu de vedere, la un astfel de scenariu”, a spus Dumitru Chisăliță la Antena3. 

Potrivit spuselor sale, Asociația pe care o conduce a propus patru măsuri importante, patru propuneri de soluții importante: 

1. Fiscalitatea, care este foarte ridicată. ”40% din fiecare litru de benzină înseamnă bani care merg la stat. Deci, o cotă mare ajunge, practic, în bugetul de stat. Bugetul de stat care este normal să fie acoperit cu resurse, dar cred că în momente credite trebuie să fim solidari și că tocmai statul este cel care trebuie să dea acest exemplu până ceri de la altul”, a apreciat analistul. 

2. Eliminarea speculei. ”Într-adevăr, specula nu trebuie să existe, dar în astfel de situații, specula poate să apară”, a subliniat Dumitru Chisăliță. . 

3. Intensificarea diplomației energetice. ”Noi astăzi lăsăm, oarecum, pe umerii unor companii să rezolve o problemă care este dincolo de problema comercială. Este o problemă de supraviețuire, de securitate energetică. Or, din acest punct de vedere, cred că noi ar trebui să ne intensificăm acțiunile de diplomație energetică, să identificăm surse, să identificăm rute, potențiale contracte, să nu lăsăm totul doar pe umerii unor companii private și, după aceea, să venim și să le mai și tăiem, ca să zicem așa, craca de sub picioare. 

4. Și nu în ultimul rând, trebuie să ne pregătim, așa cum fac majoritatea țările europene, și pentru situații critice. De aceee, cred că trebuie să dezvoltăm un plan pentru situații critice care să stabilească foarte clar, în situația în care, foarte puțin probabil, s-ar ajunge într-o zonă de penurie, cine, când și cât va consuma ce va consuma”, a detaliat Dumitru Chisăliță. 

Citește și Plecați în vacanță cu mașina? Țările unde găsiți cea mai ieftină benzină

Într-o recentă declarație pentru DCBusiness, Dumitru Chisăliță a vorbit despre faptul că Germania a anunțat să va reporni centralele pe cărbune pentru a conserva rezervele de gaze.

Președintele Asociației Energia Inteligentă a mai explicat că în România o astfel de schimbare este relativ simplă deoarece România nu are o strategie pe energie: ”Nici măcar nu trebuie să ne batem foarte mult capul. Deci până la urmă asta nu e o problemă. Dacă aveam și noi o strategie cum au toate țările din Uniunea Europeană aveam o problemă, că ai o strategie aprobată. Ori, să te apuci să modifici o strategie este nevoie să parcurgi niște pași, adică eventual să modifici, nu știu dacă cu o Lege sau un simplu HG”.

Pe de altă parte, întrebat dacă, în opinia lui, se va ajunge la raționalizarea energiei, expertul a spus că: ”E o variantă pe care trebuie să o luăm în considerare. Ea era întotdeauna de luat în considerare dar cred că acum trebuie să ne preocupe tot mai mult acest subiect” iar referitor la subiectul sensibil al raționalizării energiei pentru populație, Dumitru Chisăliță a explicat că: ”În cazu unei raționalizări începi întotdeauna cu ce te încurcă mai puțin, iar pe măsură ce îți dai seama că nu mai ajunge te duci și spre alte lucruri”. Citește mai departe AICI DESPRE RAȚIONALIZARE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Petre Daea - propunerea PSD pentru Ministerul Agriculturii

Consiliul Politic Naţional al Partidului Social Democrat...

Euro coboară sub 1,02 dolari pentru prima dată din 200

Euro și-a continuat miercuri alunecarea în raport cu...

Prețul cuprului continuă să se prăbușească

Cuprul a coborât sub 7.500 de dolari pe tonă, în timp ce...

Curs valutar. Leul pierde teren în fața euro și dolarului

Moneda naţională s-a depreciat, miercuri, în raport cu...

România trece la raționalizarea apei din cauza secetei

 Administrația Națională ”Apele Române” (ANAR) spune că...

Crossuri externe