După un sezon estival aglomerat, care a adus turismul naţional la nivelul de dinaintea pandemiei, românii se orientează acum către city-break-uri în ţară, un trend în ascensiune de câţiva ani încoace, dar şi către sejururi de weekend în staţiunile montane şi balneare, destinaţii tradiţionale de toamnă.
Potrivit unui raport emis de platforma hotelieră online Travelminit.ro, 34% dintre rezervările efectuate în septembrie s-au realizat la unităţi de cazare din oraşe mari din România, o dovadă în plus a faptului că city-break-urile sunt la mare căutare în această perioadă. Cele mai multe oraşe din ţara noastră au un potenţial turistic uriaş, oferind o varietate de activităţi pentru toate vârstele şi preferinţele, zone de agrement şi aventură, dar şi atracţii cu poveşti de neratat.
Astfel, există o scădere cu 47% în ceea ce priveşte numărul înnoptărilor pentru luna septembrie comparativ cu lunile de vară, o tendinţă firească dată fiind încheierea sezonului estival. Pe de altă parte, s-a înregistrat o creştere a numărului de înnoptări în septembrie 2022, în raport cu aceeaşi lună din 2021 şi 2019 (cu 24% mai multe înnoptări faţă de 2021 şi cu 44% mai multe înnoptări faţă de 2019), semn că există un interes sporit pentru sejururile de toamnă în România.
Românii caută în această perioadă city break-uri în ţară şi escapade la munte. În luna septembrie, 34% din numărul total al rezervărilor s-au realizat la cazări din marile oraşe, 25% dintre rezervări s-au efectuat la munte, iar 21% dintre rezervări au fost în staţiunile balneoclimaterice, cifre care indică faptul că acestea sunt destinaţiile de interes pentru turiştii care îşi doresc sejururi de toamnă.
De asemenea, în topul celor mai căutate oraşe pentru acest sezon figurează Braşov, Bucureşti, Predeal, Sibiu, Cluj-Napoca, Oradea, Sovata, Sinaia, Timişoara şi Poiana Braşov, astfel că este de aşteptat ca aceste destinaţii să se aglomereze semnificativ în următoarea perioadă, mai ales că se apropie şi prima vacanţă a elevilor, între 22 şi 30 octombrie, aşa că multe familii vor alege să călătorească prin ţară şi să profite de vremea care este blândă în continuare.
De remarcat este şi trendul ascendent al city break-urilor în România, tot mai prezent în ultimii ani. Aceste scurte sejururi implică o planificare mult mai rapidă şi, bineînţeles, costă mai puţin. În plus, sunt o modalitate grozavă de a explora un loc nou, dar şi de a profita de o binemeritată pauză, fără să fie nevoie de prea multe zile de concediu.
În ceea ce priveşte preţurile, aşa cum era de aşteptat, în luna septembrie a fost înregistrată o creştere de 17%. De exemplu, preţul mediu pentru o cameră dublă/noapte este acum de 254 de lei, în timp ce, în 2021, preţul mediu pentru o cameră dublă/noapte era de 216 lei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Deficitul bugetar al României...
Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...
Dropshipping-ul câștigă tot mai...
Prețurile petrolului au fost...
BNR a publicat cursul valutar...
OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...
Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.
Indicatorul de Încredere...
Sindicatul inginerilor de la...
Un studiu publicat de Banca...
În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.