Scădere cu 5% a volumului lucrărilor de construcţii. Date INS
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Media preţului spot pentru anul trecut a fost de 190,9 lei pe MWh (40 de euro/MWh), arată rapoartele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Specialiştii din domeniu spun că factorii care contribuie la această situaţie este creşterea semnificativă înregistrată de preţul certificatelor de CO2 şi faptul că România este incapabilă să-şi mai asigure necesarul de consum fără importuri.
Preţul certificatelor de emisii de CO2 a explodat anul acesta, mergând spre pragul de 50 de euro pe unitate de la o medie de 24 de euro, iar cum ambiţia europeană este de a elimina cărbunii din mixul energetic, situaţia nu se va „linişti“ prea curând, cred specialiştii din piaţă.
„Certificatele de emisii se duc spre 50 de euro pe unitate, în contextul în care la începutul acestei pandemii aveam un preţ mediu de 16 euro pe certificat. Este o presiune imensă care se pune acum pe cărbuni pentru a produce mai puţin“, spune George Voicu, specialist în tradingul de energie, care în prezent are propria firmă de proiecte energetice, Elnet Instal.
Citește și: Prețul energiei la bursă a crescut SEMNIFICATIV în martie
Aceasta este o dublă problemă pentru România. Pe de-o parte energia din cărbuni este mai scumpă, iar pe de alta importurile tot cresc pe măsură ce această sursă este forţată să iasă din mixul energetic.
„Suntem pe importuri cu tot ce avem acum în funcţiune, cu eoline, cu solare, cu tot. Suntem în criză de energie“, mai spune Voicu.
Mai mult, în contextul în care pe 9 mai Unitatea 2 a centralei nucleare de la Cernavodă va intra în programul de oprire planificată este de aşteptat ca situaţia pe piaţa energiei să se tensioneze şi mai mult.
„Nuclearelectrica anunţă că Unitatea 2 a CNE Cernavodă va intra în programul de oprire planificată începând cu data de 09.05.2021. Desincronizarea de la Sistemul Energetic Naţional va avea loc la ora 11:00. Opririle planificate reprezintă proiecte complexe, iniţiate cu 24 de luni anterior datei planificate“, a explicat Cosmin Ghiţă, directorul general al Nuclearelectrica, unul dintre cei mai ieftini producători de energie locali.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...