Adrian Negrescu, avertisment: Vor mai bate un cui în coșciugul economiei
Analistul economic Adrian...
Monica Hodor a fost întrebată de jurnaliștii agenției Agerpres dacă în pachetul de compensare pe care l-a pregătit Guvernul pentru consumatori trebuiau incluse şi distribuţiile
”Le-am inclus şi au fost scoase. Am cerut, dar se pare că nu se înţelege că acest consum tehnologic este o componentă a tarifului, care trebuie să ajungă în factura oricărui client, aşa cum se întâmplă în toate celelalte ţări. Noi ce facem acum? Amânăm acest cost al pierderilor pentru o dată viitoare. Un cost foarte mare se va reflecta în factura clienţilor viitori, care nu au nicio problemă cu ce se întâmplă în momentul de faţă şi cu criza actuală”, a spus oficialul.
Potrivit precizărilor sale, s-a cerut ”o compensare nu totală, ci parţială, de 80%, care să fie recunoscută în acest an sau anul viitor. Dar în momentul de faţă nu mai putem continua cu acest deficit în bani”.
S-au făcut investiții
În privința pierderilor pe distribuţie, Monica Hodor a menționat că ”ținta pe care mi-o dă ANRE este de 9%, iar E-Distribuţie a atins această ţintă anul trecut şi am avut un rezultat de 8,74%, deci suntem sub ţinta ANRE ca volum. Acest lucru a fost posibil, în special, datorită investiţiilor. Se vorbea în piaţă că nu s-au făcut investiţii, dar s-au făcut.
E-Distribuţie, de la momentul privatizării, a investit peste 2,2 miliarde de euro începând cu 2005. Deci s-au redus pierderile. Aceste pierderi erau de 15% la momentul privatizării, iar aceste 6 procente de reducere înseamnă peste 1,3 TWh. Iar 1,3 TWh înseamnă o reducere a costurilor cu 120 de milioane de euro anual. Acesta se reflectă în facturile clienţilor. Tariful de distribuţie s-a redus de-a lungul anilor cu aceşti 120 de milioane de euro, care s-au dus la noi toţi, fie că suntem clienţi industriali sau casnici, a arătat Monica Hodor, precizând că din rețeaua actuală, construită în jur de 1964-1965, s-au înlocuit ”cred că în momentul de faţă în jur de 30%, pentru că vorbim de o reţea de peste 130.000 de kilometri.
Iar cu ce vă spun eu, cu investiţii de 200 milioane de euro se pot face investiţii de schimbare a reţelei în jur 1.000-2.000 de kilometri pe an. Deci nu e chiar simplu. Într-adevăr, s-a investit foarte mult după privatizare, exact pentru ce v-am spus, reducerea acestor pierderi de la 15% la 9%.
Un proiect foarte ambițios
Iar un alt punct important este îmbunătăţirea calităţii serviciilor, numărul de întreruperi, care în 2010 erau de 600 de minute iar acum, anul trecut, am înregistrat pe Muntenia, pe Bucureşti, sub 100 de minute (per client - n.r.), ceea ce înseamnă că s-au făcut investiţii masive în calitatea sistemului, în posturi, în telecontroale, în contoare, în cabluri, în noi infrastructuri. Dar nu e foarte simplu de înlocuit toată reţeaua.
Citește și Prețul energiei. Valeriu Binig (ENEL): Voi demonta câteva mituri
Avem un proiect pe masă pe care am fi vrut să-l facem din fonduri europene. Se numeşte "Bucureşti 2030", un proiect foarte ambiţios. Vrem să aducem Capitala României la o capitală europeană, să avem şi calitatea serviciilor, să avem şi fibra optică, să avem şi digitalizarea 100% a Capitalei. Costă foarte mult. Peste un miliard şi jumătate, proiectul. Am vrut să luăm fonduri europene, suntem pe cale să luăm fonduri. Din păcate, din cauza costului de CPT şi a pierderilor financiare pe care le-am înregistrat în 2021 şi în 2022 nu suntem eligibili pentru fonduri europene.
Se vor pierde fonduri
Vom pierde, noi, distribuitorii, şi în întreg sectorul energetic se vor pierde fondurile, fondurile pentru investiţiile pentru care statul român a luptat din greu. Noi nu suntem eligibili din cauza pierderilor, nu putem să luăm fonduri nici de la fondul de modernizare, nici la fondul de reconstrucţie şi rezilienţă, fondul de inovare. Nu putem să luăm absolut niciun fond atât timp cât avem rezultate negative. Acestea sunt reguli europene. Dacă se vor face anumite derogări de la această situaţie? Nu cred, pentru că legea e unică pentru toată Europa, nu numai pentru România”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Analistul economic Adrian...
Alegerile prezidențiale din acest an au adus în...
Ministrul Afacerilor Interne,...
BNR a transmis cursul valutar...
Banca Naţională a Ungariei a achiziţionat 14,5 tone de...
Începând cu data de 01 ianuarie...
Gigantul Nvidia urmează să...
Această decizie reflectă o schimbare majoră de direcție...
Reindustrializarea României...
Proiectul RoPay, rezultat al...
Prețul energiei electrice pe...
Notarii publici din România vor...
Indicele CONFIDEX, cel care...
Preşedintele în funcţie şi...
Poluarea apei duce, iată, şi la...
Gradul de acoperire prin...
Sesiune de înscriere a dealerilor în Programul Rabla...
Transocean Barents, unitatea mobilă de foraj offshore...
Fiscul atrage atenția celor care obțin venituri din...
Până la 68% dintre breșele de...
Gazprom a oprit livrările de gaz către Austria, o...
Prima doamnă a Braziliei, Janja...
Renumitul investitor Warrenn...
ByteDance Ltd., compania-mamă a TikTok, și-a stabilit o...
Președintele ales Donald Trump a anunțat că omul de...
Selecție a celor mai interesante știri ale zilei.