Prețul energiei. În Germania, ajutoarele de stat au avut efect garantat
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Oamenii chiar au simțit că au fost ajutați să treacă peste o perioadă dificilă
Oamenii chiar au simțit că au fost ajutați să treacă peste o perioadă dificilă
Luni, Bundestag a anunțat că economia Germaniei se simte mult mai bine decât se anticipa și iată că, acum, vin noi vești bune din Germania, cea mai mare economie din UE. 

Sentimentul consumatorilor germani ar trebui să se îmbunătățească în februarie pentru a patra lună consecutiv, pe fondul substanțialelor ajutoare acordate de stat cu scopul de a prelua parțial de pe umerii cetățenilor povara prețurile ridicate la energie, arată datelor barometrului GFK publicat marți. Institutul prevede un indice de -33,9 puncte, în creștere cu 3,7 puncte la interval de o lună.    

Indicatorul continuă redresarea începută în noiembrie, când a fost stopat trendul descendent care s-a întins pe patru luni consecutive de prăbușire pe fondul unei inflații galopante. Chiar dacă nivelul moralului consumatorilor "este încă foarte scăzut, pesimismul s-a estompat în ultima vreme", a comentat Rolf Bürkl, expert GfK, în acest comunicat de presă.

Această îmbunătățire a stării de spirit survine după deblocarea de către Berlin a unui ajutor de 200 de miliarde de euro acordat ca gospodăriile pentru a suporta mai ușor efectul facturilor la energie asupra bugetelor familiale, dar și după scăderea prețurilor la energie datorită unei ierni blânde, în timp ce rezervele de gaz rămân abundente. Cu toate acestea, consumul privat "nu va avea o contribuție pozitivă" la activitate în 2023, care se așteaptă să fie, în general, dificilă, a adăugat expertul.

Consumatorii au acum mai multă încredere în veniturile lor, după ce statul a preluat în decembrie plata în avans a consumului de gaze, potrivit GfK. Și cu toate acestea, intențiile de cumpărare ale consumatorilor, care, în ultimele luni ba au urcat, ba s-au prăbușit, au scăzut din nou.

Multe gospodării se așteaptă să plătească facturi de încălzire mai mari în lunile următoare, ceea ce ar putea întârzia alte cheltuieli. Cele aproximativ 2.000 de persoane intervievate în prima jumătate a lunii ianuarie se așteaptă în cele din urmă ca recesiunea prognozată pentru 2023 să fie mai puțin severă decât se temea în urmă cu câteva săptămâni. Cancelarul Olaf Scholz a mers mai departe, asigurând că Germania "nu va intra în recesiune" în acest an, într-un interviu acordat marți.

Citește și Economia Germaniei i-a surprins chiar și pe specialiștii Bundesbank

Economia germană se dovedeşte a fi mai rezistentă decât se estima deoarece presiunile asupra pieţei energiei se atenuează şi perturbările din lanţurile de aprovizionare se redus, se arată într-un raport publicat luni de Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank), transmite Reuters.

Analiştii se aşteptau ca Germaniei să intre în recesiune anul acesta, o perspectivă care ar fi afectat întreaga zonă euro. "În ultimul trimestru din 2022 probabil că PIB-ul a stagnat, depăşind previziunile anterioare. Datele publicate recent sunt mai bune decât previzionam în decembrie", susţine Bundesbank în raportul său lunar dedicat economiei. ...

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...


pixel