Prețul energiei. În Germania, ajutoarele de stat au avut efect garantat
Autor: Simona Haiduc | 24 ian 2023, 10:51
Oamenii chiar au simțit că au fost ajutați să treacă peste o perioadă dificilă
Oamenii chiar au simțit că au fost ajutați să treacă peste o perioadă dificilă
Luni, Bundestag a anunțat că economia Germaniei se simte mult mai bine decât se anticipa și iată că, acum, vin noi vești bune din Germania, cea mai mare economie din UE. 

Sentimentul consumatorilor germani ar trebui să se îmbunătățească în februarie pentru a patra lună consecutiv, pe fondul substanțialelor ajutoare acordate de stat cu scopul de a prelua parțial de pe umerii cetățenilor povara prețurile ridicate la energie, arată datelor barometrului GFK publicat marți. Institutul prevede un indice de -33,9 puncte, în creștere cu 3,7 puncte la interval de o lună.    

Indicatorul continuă redresarea începută în noiembrie, când a fost stopat trendul descendent care s-a întins pe patru luni consecutive de prăbușire pe fondul unei inflații galopante. Chiar dacă nivelul moralului consumatorilor "este încă foarte scăzut, pesimismul s-a estompat în ultima vreme", a comentat Rolf Bürkl, expert GfK, în acest comunicat de presă.

Această îmbunătățire a stării de spirit survine după deblocarea de către Berlin a unui ajutor de 200 de miliarde de euro acordat ca gospodăriile pentru a suporta mai ușor efectul facturilor la energie asupra bugetelor familiale, dar și după scăderea prețurilor la energie datorită unei ierni blânde, în timp ce rezervele de gaz rămân abundente. Cu toate acestea, consumul privat "nu va avea o contribuție pozitivă" la activitate în 2023, care se așteaptă să fie, în general, dificilă, a adăugat expertul.

Consumatorii au acum mai multă încredere în veniturile lor, după ce statul a preluat în decembrie plata în avans a consumului de gaze, potrivit GfK. Și cu toate acestea, intențiile de cumpărare ale consumatorilor, care, în ultimele luni ba au urcat, ba s-au prăbușit, au scăzut din nou.

Multe gospodării se așteaptă să plătească facturi de încălzire mai mari în lunile următoare, ceea ce ar putea întârzia alte cheltuieli. Cele aproximativ 2.000 de persoane intervievate în prima jumătate a lunii ianuarie se așteaptă în cele din urmă ca recesiunea prognozată pentru 2023 să fie mai puțin severă decât se temea în urmă cu câteva săptămâni. Cancelarul Olaf Scholz a mers mai departe, asigurând că Germania "nu va intra în recesiune" în acest an, într-un interviu acordat marți.

Citește și Economia Germaniei i-a surprins chiar și pe specialiștii Bundesbank

Economia germană se dovedeşte a fi mai rezistentă decât se estima deoarece presiunile asupra pieţei energiei se atenuează şi perturbările din lanţurile de aprovizionare se redus, se arată într-un raport publicat luni de Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank), transmite Reuters.

Analiştii se aşteptau ca Germaniei să intre în recesiune anul acesta, o perspectivă care ar fi afectat întreaga zonă euro. "În ultimul trimestru din 2022 probabil că PIB-ul a stagnat, depăşind previziunile anterioare. Datele publicate recent sunt mai bune decât previzionam în decembrie", susţine Bundesbank în raportul său lunar dedicat economiei. ...

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Până la ce nivel va coborî inflaţia în 2023. Prognoza BCR

BCR a revizuit în jos prognoza de inflaţie pentru...

Cutremurele din Turcia au scumpit barilul de petrol

Prețurile la țiței sunt susținute pe un trend ascendent...

Câte locuințe din România sunt asigurate la cutremur

Cutremurele devastatoare din Turcia sunt un bun moment...

Cele mai căutate joburi în ianuarie 2022

Candidaţii aflaţi în căutarea unui loc de muncă au...

Vouchere sociale 2023. Când se virează următoarea tranșă

Voucherele sociale de 250 de lei se vor acorda și în...

Criză în lanțul de aprovizionare cu muniție a Ucrainei

Lupta Ucrainei împotriva invaziei declanșate de Rusia...

Florin Jianu: 2023 trebuie să fie anul relansării economice

Anul 2023 trebuie să fie anul relansării economice, iar...

Crossuri externe