Prețul gazelor crește în Europa. Analiștii dau vina pe stocuri
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Depozit de gaze
Depozit de gaze
Grupul austriac de petrol și gaze OMV a declarat miercuri că livrările de gaze de la compania rusă Gazprom ar putea fi suspendate ca urmare a unei hotărâri judecătorești străine, fără a da detalii suplimentare.

Gazprom a livrat în 2024 aproximativ 40 de milioane de metri cubi (mcm) de gaze pe zi prin rutele de tranzit ucrainene, din care aproximativ jumătate sunt destinate Austriei prin conducte care trec prin Ucraina și apoi prin Slovacia.

Analiștii sunt atenți și la rapoartele potrivit cărora principalul contractor, care construiește o instalație de gaz natural lichefiat (LNG) în Texas pentru QatarEnergy și Exxon Mobil, a solicitat marți protecția Capitolului 11 al Legii falimentului, invocând dificultăți în cadrul proiectului.

Participanții de pe piață ar putea vedea acest lucru ca pe un risc potențial de a întârzia proiectul de export de GNL în curs de desfășurare în Texas, întrucât Europa este mult mai dependentă de aprovizionarea cu GNL.

Creșterea vertiginoasă a prețurilor gazelor naturale din Europa se datorează încetinirii creșterii stocurilor, potrivit Commerzbank.

Prețurile gazelor naturale din Europa au crescut cu 15% de la o săptămână la alta, după ce nivelurile de stocare din regiune au pierdut creșterea confortabilă din anul precedent și sunt acum aproape la nivelurile de anul trecut, a declarat Commerzbank într-o notă de miercuri.

Încetinirea stocării pare să alimenteze nervozitatea de pe piață, deși stocurile de gaze naturale se află la un nivel relativ robust după standardele istorice, a precizat banca.

Alți factori care împing prețurile la gaze mai sus includ o reducere a livrărilor din Norvegia din cauza lucrărilor de întreținere și o creștere de la an la an a importurilor de gaze naturale lichefiate din China, alimentând speculațiile că importurile chineze de GNL ar putea atinge un nou record în acest an, potrivit Commerzbank.

În plus, principalul antreprenor care construiește terminalul de export de GNL Golden Pass din SUA și-a declarat falimentul, ceea ce ridică temeri privind o întârziere a finalizării proiectului, programat inițial pentru prima jumătate a anului 2025.

Cu toate acestea, banca a declarat că nu vede un potențial de creștere suplimentară. Atâta timp cât redresarea economică din zona euro rămâne fragilă și, în consecință, redresarea cererii de gaze naturale este moderată, creșterile prețurilor la gaze nu vor fi semnificative, a spus Commerzbank.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Toate firmele, obligate să accepte plata cu cardul

Începând cu 16 iunie, Legea 406/2023 impune firmelor,...

Revolut se pregătește să vândă multe acțiuni, înainte de IPO

Compania are în vedere să vândă acțiunile, în valoare de...

Noi beneficiari ai normei de hrană. Modificare a OG 26/1994

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Dan Vardie: "Mașinile diesel nu mai au viitor"

Dan Vardie, preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi...


pixel