Prețul gazelor naturale, la cel mai scăzut nivel din iulie 2021

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Sunt tot mai mici și mai mici
Sunt tot mai mici și mai mici
Pe piața europeană, prețul gazelor naturale a coborât luni sub 40 de euro pe megawatt-oră (MWh), cel mai scăzut nivel din iulie 2021, fiind ținute în loc de vremea blândă și de nivelul ridicat al depozitelor.

În jurul orei 10:00 GMT (11:30, ora României), contractul futures olandez TTF, considerat de referință în Europa, se tranzacționa la 40,20 euro pe megawatt-oră (MWh), la scurt timp după ce a atins un nou minim de 39,65 euro.

Consumul european a fost mai mare la începutul lunii martie din cauza unui val de frig, dar odată ce temperaturile au revenit la valori neobișnuit de blânde pentru această perioadă, precum și nivelurile confortabile ale rezervelor de gaze din Europa continuă să influențeze scăderea prețurilor. 

"Stocurile de gaze sunt încă aproape de nivelurile record pentru acest sezon, chiar cu 20% peste nivelurile normale", spun analiștii DNB.

De la începutul anului, gazele naturale europene au scăzut cu peste 47%, departe de maximul istoric atins în martie 2022, la 345 de euro pe MWh, dar încă la niveluri ridicate în comparație cu anii precedenți.

Citește și Prețul la energie. Negrescu: Inflația continuă să aducă statului român venituri importante

..... Toate aceste alimente le vedem mai departe în prețul produselor procesate și punând în consens și cu ceea ce se întâmplă pe piața de energie, de gaze, unde noi continuăm că menținem o plafonare a prețurilor, în condițiile în care prețul gazelor și al energiei au scăzut la nivel internațional. Dar nu, noi menținem pragurile acestea foarte sus, începând cu 1 ianuarie, deși prețul gazelor a scăzut la jumătate față de cel plafonat de statul român. De ce nu eliminăm acele praguri și să revenim la niște prețuri care să poată să și coboare, nu doar să urce sau să rămână la un nivel extrem de ridicat. Este o întrebare la care Ministerul Energiei ar trebui să ne răspundă. Nu văd justificarea economică pentru care menținem în continuare prețuri mari la gaze și prețuri mari la energie. Decât din dorința statului de a face mai mulți bani din această inflație. Inflație care, iată, continuă să producă statului venituri importante”, a spus Adrian Negrescu. ....

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Foto: Freepik.com
BNR: Indice ROBOR
Petrișor Peiu

Viktor Orban lansează programul "Prima casă" în Ungaria

Orban mizează pe „prima casă” în campania pentru 2026.

ANAF
Sursa foto: Shutterstock
Sursă foto: Shutterstock
Grecia

Atenţionare de călătorie: Risc ridicat de incendii în Grecia

Avertizare pentru cei care şi-au programat călătorii în...

Dolari / FOTO: Freepik
Pexels.com
Ilie Bolojan / Foto: gov.ro
Programele AFM se suspendă
Adrian Negrescu
Guvernul are buzunarele goale / Ilustrație: DCBusiness
S-au schimbat regulile achizițiilor publice
London Metal Exchange
Lingouri de aur
Banca Națională a Poloniei
Oameni pe strada / Foto: Freepik
Ministerul Finanțelor

pixel