Prețul medicamentelor. Compania Merck atacă guvernul american

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Merck spune că nu este vorba despre o negociere, ci despre o impunere a unor prețuri
Merck spune că nu este vorba despre o negociere, ci despre o impunere a unor prețuri
Merck s-a adresat instanței pentru a contesta capacitatea guvernului american de a negocia prețurile medicamentelor direct cu companiile farmaceutice, o prevedere inclusă în planul social și climatic al președintelui Joe Biden.

Inflation Reduction Act (IRA), un pachet legislativ adoptat în august anul trecut, prevede ca Medicare, sistemul public de asigurări de sănătate pentru persoanele cu vârste de peste 65 de ani, să poată negocia prețurile direct cu companiile farmaceutice. În prezent, Medicare lucrează prin intermediari, cum ar fi farmaciile sau asiguratorii privați de sănătate, care răspund de rezultatul negocierilor privind prețurile la medicamente. Legea limitează domeniul de aplicare doar la câteva medicamente care sunt deja în vânzare de mai mulți ani.

”Echivalează cu un șantaj”

Pentru Merck însă, programul nu reprezintă o negociere "ci echivalează cu o șantaj", a declarat grupul Rahway (New Jersey) în documentul depus la un tribunal federal din Washington. Odată ce Departamentul Sănătății (HHS) a selectat un medicament, "producătorul acestuia este obligat să semneze un 'acord'" care prevede o reducere de 25% până la 60%, susține compania. Dacă refuză, "încasează o taxă dărâmătoare echivalentă cu de câteva ori veniturile generate de medicament".

Argumentându-și poziția, Merck dă exemplul preparatului împotriva diabetului, Januvia, unul dintre medicamentele vedetă ale companiei. Dacă laboratorul ar refuza prețul propus de guvern, ar putea fi obligat să plătească, într-o primă fază, o taxă de "câteva zeci de milioane de dolari" pe zi, pentru ca suma să ajungă la "câteva sute de milioane" pe zi după câteva luni, potrivit companiei. În sprijinul acțiunii sale, Merck se bazează pe cel de-al cincilea amendament la Constituția SUA, care prevede "compensații echitabile" în cazul în care guvernul folosește un bun sau un serviciu furnizat de o companie privată.

Prețuri astronomice

De asemenea, Merck susține că forțarea unei companii să accepte condițiile dictate de guvern încalcă Primul Amendament privind libertatea de exprimare. "Giganții farmaceutici obțin profituri record în timp ce impun familiilor din clasa de mijloc prețuri astronomice, adesea pentru medicamente vechi de o generație", a reacționat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

"Timp de decenii, lobby-ul farmaceutic a obstrucționat inițiativele pentru a permite Medicare să reducă prețul medicamentelor", a adăugat ea. "Administrația Biden a făcut acest lucru". Purtătoarea de cuvânt a contestat, de asemenea, argumentul Merck potrivit căruia schema ar putea încetini inovația farmaceutică.

Citește și Mișcare importantă în industria farma. Merck încheie o afacere de 10,8 miliarde $

Citește și Pfizer scoate din buzunar 43 miliarde de dolari pentru o nouă tehnologie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Papa Fancisc
Insolvență / FOTO: Freepik
OMV Petrom / Foto: Oana Pavelescu
Bursa de la Frankfurt
Ministrul Comerțului din Coreea de Sud, Ahn Duk-geun (centru), alături de Yoji Muto din Japonia (stânga) și Wang Wentao din China (dreapta), la Seul.
Bună dimineața!
Bursa de la București / FOTO: Facebook
Prof. Mircea Coșea
Foto: Freepik.com
Biroul unui judecător / Foto: Freepik
Hidroelectrica
Mircea Fechet / FOTO: Gov.ro
Miliardarul și invetitorul american Ray Dalio / FOTO: Wikipedia
Boeing
Eolian offshore / FOTO: Freepik

Energia eoliană offshore: Ce a rămas din gloria de altădată?

Carnajul bursier continuă pentru actorii din acest...

Platformă petrolieră / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja / Foto: gov.ro
Casa de schimb valutar: Foto: Oana Pavelescu
Criză economică / Foto: Freepik

Norvegia pierde o avere: Zeci de miliarde au fost spulberate

Fondul suveran al Norvegiei, afectat de declinul pieței...

Donald Trump vorbește la telefon
Panouri fotovoltaice /FOTO: Pagina de Facebook a AFM
Unifarm / Foto: Agerpres
Camioane/ Foto: Freepik

RO e-Transport, frânat de Guvern care amână sancțiunile

Guvernul amână sancțiunile pentru e-Transport până la...

Lucrător la spații verzi / Foto: Freepik
Mașini / Foto: Freepik
La bancă
Familie / Foto: Freepik
Cristian Popa, BNR
Steagul Bulgariei

pixel