Prețul petrolului a crescut, aurul, tot mai departe de recordul absolut

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Întreprindere petrolieră / FOTO: Freepik
Întreprindere petrolieră / FOTO: Freepik
Două elemente de referință pentru piețele bursiere: petrolul și aurul. Primul înseamnă mișcare, înseamnă energie. Al doilea reprezintă o investiție neaducătoare de profit, dar capabilă să te protejeze în vremuri tulburi.

În prima zi a săptămânii prețul aurului și-a păstrat trendul descendent, scăzând pentru a doua zi pe fondul veștilor nu tocmai pe gustul investitorilor privind situația de pe piața muncii din Statele Unite, deoarece au pus din nou la îndoială perspectiva unei noi reduceri a dobânzilor americane.

Vești nu tocmai pe gustul invetitorilor 

Prețul aurului pentru livrare în decembrie a scăzut cu 8,90 dolari/uncie, la 2.658,90 dolari/uncie. Metalul prețios a atins un maxim de 2.694,90 dolari/uncie pe 26 septembrie, după ce Rezerva Federală și-a redus rata cheie a politicii sale monetare cu 50 de puncte de bază, pentru prima dată în patru ani. Așteptările privind o altă reducere mare a ratei care ar reduce costul deținerii aurului s-au risipit după ce Statele Unite au anunțat luna trecută crearea a 254.000 de noi locuri de muncă, cu mult peste așteptări, cu o creștere de 150.000.

Potrivit instrumentului Fedwatch al CME, probabilitatea unei alte reduceri de 50 de puncte la întâlnirea din 7 noiembrie este de 0%, în scădere față de 35% în urmă cu o săptămână. Dolarul a scăzut la începutul sesiunii, indicele ICE Dollar pierzând cu 0,09 puncte, până la 102,43.

Pericol pentru lanțul de aprovizionare 

Pe piața petrolului, prețul aurului negru a continuat să crească luni,  pentru a cincea sesiune consecutivă, în contextul în care investitorii așteaptă să vadă riposta pe care Israelul o pregătește împotriva Iranului în urma atacului cu rachete de săptămâna trecută asupra țării. O așateptare care a alimentat temerile legate de posibilitatea unei extinderi a războiului în întregul Orient Mijlociu, punând în pericol lanțul de aprovizionare a piețelor. 

Prin urmare, țițeiul american West Texas Intermediate pentru livrare în noiembrie a crescut cu 0,86 USD, la 75,24 USD pe baril, cel mai ridicat nivel din 28 august, în timp ce țițeiul Brent din decembrie, punctul de referință global, a crescut cu 0,81 USD până la 78,86 USD.

Săptămâna trecută s-au încurcat socotelile

Astăzi, s-a împlinit un an de la atacul terorist lansat asupra Israelului de gruparea teroristă Hamas și care a declanșat actualul război al Israelului în Gaza pentru a distruge miliția susținută de Iran și recenta invazie a Libanului. 

Până la atacul de săptămâna trecută, puțini au crezut, totuși, că starea de tensiune va cuprinde și alte țări din Golful Persic. Dar gestul Iranului care a trimis 180 de rachete asupra Israelului a schimbat datele problemei și a încurcat multe socoteli. 

Beneficiind de susținerea Statelor Unite, Israelul pregătește acum riposta. Se spune că ar putea fi atacată infrastructura petrolieră a Iranului, ceea ce ar putea antrena o scumpire a țițeiului cu 20 de dolari/baril. Adică s-ar putea apropia de 100 de dolari. 

Nu e negru chiar atât de negru 

De altfel, săptămâna trecută, țițeiul a făcut cel mai mare salt din ianuarie 2023 pe fondul îngrijorărilor că un atacul asupra industriei de petrol și gaze din Iran ar duce la o criză a ofertei și ar agrava conflictul”, a comentat Ole Hansen, de la Saxo Bank.

În același timp însă, mulți sunt analiștii care susțin că piața petrolului nu este în pericol de colaps în cazul în care scenariul mai sus descris va deveni realitate. Nu, pentru că OPEC+ deține suficiente rezerve pentru a acoperi golul lăsat de Iran. Iar multe dintre țările membre ale cartelului abia așteaptă să dea drumul mai tare la robinetele de petrol pentru a-și amplifica veniturile. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Cheia de la casa mult dorită / FOTO: Freepik
Plata taxelor / Foto: Arhivă
Mașini în trafic
Turiști / Foto: Freepik

INS: Crește numărul turiștilor care vin în România

Conform datelor INS, crește numărul turiștilor care...

Hidroelectrica / FOTO: https://www.facebook.com/hidroelectricaoficial/
Un fermier recoltează cacao / Foto: Freepik
CEC Bank
Termocentrală
foto: pexels.com
Industrie
Turism
BVB
Palatul Victoria

Au crescut arieratele bugetare în septembrie 2024

Arieratele bugetului general consolidat au crescut cu...

Mașină electrică / FOTO: Freepik
Volkswagen / Foto: Chris Verwymeren / Flickr
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres

Țara unde 18% dintre decese sunt din cauza poluării

În India, a cincea economie a lumii, sute de milioane de...

Servere

Datele dumneavoastră, păstrate în Norvegia

Este vorba despre proiectului Clover, o inițiativă...

Tribunal
Inteligența artificială / FOTO: Freepik
Titluri Tezaur / Ilustrațe: Oana Pavelescu

Vouchere sociale. Ultima tranşă de bani din anul 2024

Programul "Sprijin pentru România" 2024 se apropie de...

Rachete de interceptare pentru Iron Dome / FOTO: Wikipedia

Israel: costul exorbitant al războiului

Economia israeliană plătește un preț mare pentru...

Dolari. Foto: pexels.com
Discuții, simulări, ipoteze / FOTO: Freepik
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels

pixel