Prețul petrolului a urcat brusc, iar de vină este OPEC

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Rafinărie
Rafinărie
Astfel, țițeiul marca Brent, de referință în Europa, a atins, miercuri dimineața, 79,50 dolari pe baril, în timp ce, peste Ocean, petrolul american West Texas Intermediate a fost tranzacționat, la încheierea sesiunii bursiere de marți, la 74,95 dolari pe baril. 

Prețul petrolului brut a crescut ca urmare a semnalelor privind reducerea producției de către Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și producătorii aliați, au anunțat experții ANZ Bank.

Livrările de țiței din Rusia au scăzut sub media lunii februarie, în condițiile în care datele de monitorizare a navelor de transport al țițeiului au arătat că exporturile de de aur negru au scăzut la 2,86 milioane de barili pe zi în săptămâna care s-a încheiat pe 9 iulie. Nu au existat nici un fel de indicii care să confirme lucrări de întreținere în porturile rusești care ar fi putut explica scăderea bruscă a fluxurilor, a precizat banca.

În același timp, au existat semne că piața petrolului din Arabia Saudită se restrânge, a precizat ANZ. Așteptările de creștere a cererii au ajutat, de asemenea, la susținerea sentimentului pieței, Administrația americană pentru Informații în domeniul Energiei (Energy Information Administration) majorându-și prognoza privind cererea globală. Acest lucru ar putea permite pieței să treacă la deficit în următoarele luni, sunt de părere experții ANZ Bank. 

Pe de altă parte, EIA se așteaptă ca stocurile mondiale de țiței să scadă în următoarele cinci trimestre, ceea ce înseamnă că cererea va fi mai mare decât oferta până la sfârșitul anului 2024, potrivit raportului lunar publicat marți. "Ne așteptăm ca reducerile de producție și cererea în creștere să ducă la o majorare a prețurilor", spune EIA, care anticipează că petrolul Brent ar putea ajunge la 81 de dolari pe baril până la sfârșitul anului și la 84 de dolari anul viitor. "Sunt mai puțini barili pe piață", a comentat Robert Yawger de la Mizuho, referindu-se la contracția voluntară a producției Arabiei Saudite și a exporturilor rusești, prima în iulie și a doua în august.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

ANAF
Freepik.com
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...


pixel